Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.02.2019 13:02

Новий світовий тренд - мегакорпорації обирають ВДЕ

Генеральний директор компанії "Кліар Енерджі"

Поки людство бореться за здорове та екологічне майбутнє нашої планети, великі корпорації вирішили взяти все в свої руки.

Google, Apple, Facebook, Samsung та інші технологічні гіганти почали повний перехід на відновлювані джерела енергії. Частина з них навіть вже встигли досягти цієї мети.

Політика урядів, корпоративна соціальна відповідальність, здешевлення собівартості енергії з відновлювальних джерел тільки пришвидшують цей процес. Кінець ери викопного палива вже дуже близько, це розуміють як великі нафтові компанії, інвестуючи мільярди доларів у ВДЕ, так і арабські шейхи, будуючи величезні вітрові та сонячні парки на своїх територіях. З ратифікацією Паризької кліматичної угоди, безліч країн взяли на себе відповідальність суттєво зменшити шкоду екології, яку зараз завдає неконтрольована діяльність людини. Без підтримки бізнесу, реалізувати зміни та рятувати планету значно складніше. На щастя, великому бізнесу не потрібні пояснення чому це важливо. Техно-гіганти, маючи надприбутки, одними з перших зрозуміли необхідність переходу на “енергію майбутнього”.

Беззаперечним лідером у цьому процесі є компанія Alphabet (материнська компанія Google). Ще в далекому 2010 році менеджмент компанії заявив, що має намір повністю забезпечувати себе чистою енергією. Насправді ж, цей процес почався ще раніше. У 2007 році компанія уклала першу велику угоду з вітровою електростанцією потужністю 114 мегаватт в штаті Айова, терміном на 20 років з фіксованою ціною. Цим компанія зробила гучну заяву всьому ринку, що готова працювати довгостроково, надаючи фінансові гарантії своїм “зеленим” підрядникам. В кінці 2016 року компанія відрапортувала, що вже досягла основної мети та забезпечує себе на 100 % відновлювальною енергією! Зараз угоди на поставку “чистої” енергії укладені з понад 25 постачальниками. Паралельно, Google загалом працює над зменшенням споживання електроенергії впроваджуючи новітні, менш енергозатратні технології.

Не відстає і Facebook на чолі з Марком Цукербергом. У 2013 році компанія заявила про намір зменшити викиди парникових газів на 75 % та перейти на споживання електроенергії винятково з відновлювальних джерел до 2020 року. Проміжною ціллю було досягти 50% до 2018 року, але досягнули її вже у 2015 році. Втім зараз темпи уповільнились. За останніми даними, наразі Facebook на 51 % забезпечує себе чистою енергією.

Samsung Electronics поки відстає від інших компаній, однак пообіцяли, що вже до 2020 року наздоженуть конкурентів. Разом з тим, техно-гігант підтримує ініціативу уряду Південної Кореї - збільшити виробництво енергії з альтернативних джерел на 20% до 2030 року. У поточному році Samsung встановить сонячні батареї на площі 42 тис. кв. м. у своїй штаб-квартирі в місті Сувон. А вже у 2019-2020 роках - покриє сонячними батареями і геотермальними установками близько 21 тис. кв. м. в кампусах в Пхентхек і Хвасон. Підхід компанії відрізняється від інших гігантів, бо якщо Facebook та Google просто купують “чисту” енергію, то Samsung обрав шлях генерації, що є технологічно складнішим та довшим процесом.

Лідер з ринкової капіталізації компанія Apple, слідом за Google, також заявила, що вже повністю забезпечує себе ВДЕ. До речі, Apple вже три роки поспіль очолює рейтинг “найзеленіших” компаній за версією Greenpeace. Корпорація використовує збалансований підхід до забезпечення себе енергією. Крім купівлі “чистої” електроенергії, Apple напряму фінансує будівництво нових об’єктів генерації ВДЕ. На сьогодні, в розпорядженні компанії вже знаходиться понад 25 працюючих вітрових та сонячних станцій в 11 країнах світу. Ще 15 об’єктів будують.

Тренд на повне використання ВДЕ у корпоративному сегменті все більше набирає обертів. Цікавим є той факт, що це стимулює весь корпоративний світ задуматись про енергію, яку вони споживають. У більшості великих корпорацій вже зараз є вимоги до підрядників щодо використання “чистої” енергії у своїй діяльності. Зокрема, компанія Apple завдяки такому підходу скоротила викиди вуглекислого газу на 54 %, в абсолютних цифрах це 2,1 млн. тон. СО2! Це колосальні об’єми!

Міжнародна екологічна некомерційна організація Climate Group заснувала ініціативу RE100, що об’єднує великі корпорації, які прагнуть повністю перейти на «зелену» енергетику. Наразі до ініціативи входять понад 155 компаній зі 140 країн світу. На жаль, українських компаній серед них поки що немає. Сумарно учасники ініціативи  споживають 188 терават-годин, що більше, ніж такі країни як Польща або Єгипет. Якщо б RE100 була країною, вона б займала 23 місце в світі по об’єму спожитої електроенергії, а загальна виручка компаній-учасниць ініціативи становить 4,5 трильйони доларів, або 5 % від світового ВВП.

У 37 учасників ініціативи доля ВДЕ в загальному балансі споживання електроенергії вже становить понад 95 %, у 28 з них - 100 %. Основною мотивацією є зменшення викидів парникових газів та корпоративна соціальна відповідальність бізнесу.

Цікавим є той факт, що для постачання “зеленої” енергії будують навіть окремі ліній, поза основними лініями електропередач. Найактивніше такий підхід застосовують в Індії, де понад 43 % «зеленої» енергії доставляють до споживача окремими електромережами.

За даними консалтингової компанії Bloomberg NEF у 2017 році об’єм укладених угод на відновлювальну енергію становив 5,4 гігават. У 2018 році вже понад 10 гігават,. Тобто ріст відбувається в геометричній прогресії.

Я впевнений, що вже зовсім скоро цей загальносвітовий тренд дійде і до України. Вже сьогодні ми демонструємо неабиякий розвиток ринку «зеленої» енергетики. Щороку частка «чистої» енергії в загальному енергобалансі тільки зростає. Сподіваюсь законотворці не зупинять цей процес надмірною регуляцією. Адже нині великі українські компанії вже задумуються про повний перехід на ВДЕ, деякі навіть запустили пілотні проекти. Тим паче, Україна має величезний потенціал в цій галузі, нам ще однозначно є куди рости і розвиватись.   

Саме такі перспективи дають нам можливість прогнозувати, що незабаром загальносвітовий тренд на відновлювальні джерела енергії таки захопить і корпоративний сегмент України. Вже зараз, з кожним днем ми стаємо на крок ближче до такої омріяної нами енергонезалежності. Тому надалі - тільки вперед!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]