Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.02.2019 12:31

Для чого потрібна дегазація сміттєзвалищ?

Генеральний директор компанії "Кліар Енерджі"

При кожній можливості, я нагадую про те, що за різними даними вже понад 5 % території України займають сміттєзвалища. Легально їх існує близько 6 500, водночас нелегальних понад 30 000!

Компанія “КЛІАР ЕНЕРДЖІ” працює в енергетичній галузі з 2015 року, один з ключових напрямків нашої роботи - це будівництво теплових електростанцій та проведення дегазації полігонів твердих побутових відходів шляхом встановлення когенераційних установок для виробництва електричної енергії з системою збору та утилізації біогазу. Станом на сьогодні, наші установки працюють уже в 12 регіонах України. Саме тому, ми як ніхто інший, знаємо цю проблему дуже глибоко.

Навіть якщо зараз, магічним чином, вся Україна почне сортувати сміття, на вирішення проблеми вже наявних переповних сміттєзвалищ піде не один рік. Швейцарія та Швеція, які є лідерами у сфері поводження з відходами почали впроваджувати відповідну політику ще в 1970-х роках, близька до нас географічно Польща - у 2003 році. Ми ж починаємо цю дискусію тільки зараз. Тому попереду ще великий об’єм інформаційної роботи, підготовки відповідних потужностей, а головне - зміна ставлення людей до цього процесу. Складно уявити, наскільки довгий шлях нам потрібно ще пройти.

Однією з основних проблем полігонів твердих побутових відходів є те, що під час біологічного розкладання органічних решток виділяється біогаз, який наполовину складається з метану, а також з вуглекислого газу, азоту, сірководню та інших газів. Це шкідливі сполуки, які потрапляють в легені людини, в наші ріки та озера, в нашу родючу землю і отруюють їх. Також метан - є одним із факторів “парникового ефекту”, що спричиняє глобальне потепління і танення льодовиків. За своєю суттю він більш ніж у 20-ть разів шкідливіший для планети ніж вуглекислий газ (СО2).

Сам по собі біогаз - є цінною сировиною для виробництва електроенергії. Екологічні стандарти розвинених країн вже давно передбачають обов’язковий збір та спалювання біогазу з полігонів, в Україні цей ринок тільки починає розвиватися. Крім очевидних економічних переваг, будівництво когенераційних установок дозволяє суттєво поліпшити екологічну ситуацію в регіоні. Дегазація зменшує кількість метану в повітрі, мінімізує ризик пожеж, вибухів та інших екологічних катастроф. Вона проводиться переважно на вже закритих полігонах, для цього буряться спеціальні свердловини, через які біогаз потрапляє в спеціальний сепаратор, де проводиться його очистка, згодом він спалюється у двигун-генераторах і перетворюється на електроенергію.

В законодавстві Європейського союзу чітко регламентована робота з полігонами ТПВ. Існує пряма заборона захоронювати на полігонах відходи з великою кількістю органіки, так званих “нестабільних” відходів. Такий підхід дозволяє ще на етапі збору сміття суттєво зменшити можливу майбутню шкоду довкіллю. В Швейцарії така заборона запроваджена з 2000 року, в Австрії - з 2004, в Німеччині з 2005 року.

В Україні ця проблема стала відомою суспільству і суттєво актуалізувалась після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі під Львовом майже три роки тому. Все почалося з пожежі, яку не могли погасити три дні. А за кілька днів після погашення, стався ще й обвал. Тонни сміття просто поховали під собою чотирьох людей: трьох рятувальників і одного працівника комунального підприємтсва, чиє тіло не знайшли досі.

Після такої масштабної екологічної катастрофи експлуатувати сміттєзвалище категорично не можна, потрібно негайно провести дегазацію, щоб подібна ситуація не повторилася в майбутньому. Адже в зоні ризику не лише мешканці найближчих сіл, а й жителі частини регіону! Міська влада Львова, на щастя, розуміє це, а тому провела конкурс на пошук досвідченої компанії для проведення дегазації полігону твердих побудових відходів. Наша компанія є беззаперечним лідером в Україні в процесі дегазації сметтєвалищ, тому ми подались на конкурс, у якому без проблем перемогли. Незабаром вже розпочнуться підготовчі роботи, після чого наші провідні спеціалісти візьмуться за те, щоб зробити Грибовицьке сміттєзвалище бізпечнішим для жителів регіону.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]