Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.12.2020 10:23

Скорочення держслужбовця. 8 підказок працівнику

Партнер АО "Адвокатська сім’я Лисенко", член Комітету з трудового права НААУ

З лютого 2020 року діє нова процедура скорочення держслужбовців, які відрізняється від загального скорочення.

З лютого 2020  року діє нова процедура скорочення держслужбовців. Гарантії та трудові права таких працівників звузились, скорочення стали частіше та швидше. В цій статті розглянемо основні нюанси при скороченні, які повинен знати  держслужбовець при звільненні. Законне звільнення працівника за скороченням повинно відбуватись з дотриманням роботодавцем чіткого алгоритму дій, у разі порушення якого працівник може повновитись на роботі через суд та стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Письмове попередження за 30 днів

 Раніше строк для вручення письмового повідомлення про скорочення держслужбовці був  2 місяці до дати звільнення.

Проте зараз держслужбовця попереджають про звільнення у разі скорочення штату (чисельності, посади), реорганізації чи ліквідації держоргану у письмовій формі не пізніше ніж за 30 календарних днів (ч. 3 ст. 87 Закон України “Про державну службу”).

Роботодавець не забов’язаний переводити працівника на іншу посаду

Не застосовують положення ч. 2 ст. 40 КЗпП — звільнення допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

 Тобто, немає вже  обов’язку у роботодавця переводити працівника, за його згодою, на іншу роботу.

Не має обов’язку пропонувати вакантну посаду

 Держслужбовцю можуть пропонувати будь-яку вакантну посаду держслужби у тому самому держоргані (за наявності)

Тобто, пропозиція державному службовцю вакантної посади є правом суб’єкта призначення або керівника державної служби, а не обов’язком. 

Про це зазначено у Роз’ясненнях Національного агентства України з питань державної служби від 20.02.2020 року №86 р/з “Щодо процедури вивільнення державних службовців у зв’язку з припиненням державної служби за ініціативою суб’єкта призначення (стаття 87 Закону України «Про державну службу»)”.

На місці працівника про отриманні повідомлення про звільнення у зв’язку з скороченням або ліквідації, раджу письмово просити роботодавця надати перелік вакантних посад.

Не має переважного права на залишенні на роботі

Не застосовується положення ч. 2 ст. 49-2 КЗпП — переважне право на залишення на роботі.

 У разі вивільнення працівників на підставі п. 1 ч. 1 статті 40 КЗпП не застосовуються положення ч.2 ст. 40 та ч. 2 ст. 49-2 КЗпП (переважне право на залишення на роботі, передбачене законодавством).

Згода профспілки на звільнення держслужбовця не отримується.

Не застосовують положення законодавства про працю щодо отримання згоди профспілки на звільнення. Тут інший порядок.

За 30 календарних днів до запланованих звільнень первинним профспілковим організаціям надається інформація щодо цих заходів, включаючи інформацію про причини звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, про терміни проведення звільнень, а також проводяться консультації з профспілками про заходи щодо запобігання звільненням чи зведенню їх кількості до мінімуму або пом’якшення несприятливих наслідків будь-яких звільнень.

Звільнення може бути у період лікарняного або відпустки

Наказ (розпорядження) про звільнення державного службовця може бути виданий у період тимчасової непрацездатності державного службовця або його відпустки із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки (ч. 5 ст. 87 Закону України «Про державну службу»).

Розрахунок про звільненні 7 днів

Роботодавець зобов’язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП, тобто в день звільнення.

Проте для держслужбовців такий строк збільшили до 7 днів.

Тому держслужбовцям при звільненні за скороченням можуть видавати трудову книжку та проводити розрахунок протягом 7 днів з дня звільнення.  

Розмір вихідної допомоги — дві середні місячні зарплати

 При звільненні за сокроченням держслужбовцю збільшено суму вихідної допомоги  із однієї до двох середніх місячних зарплат.

Положення ч.4 статті 87 Закону України «Про державну службу» застосовуються при звільненні державних службовців, яких було попереджено про наступне звільнення відповідно до пункту 1 чи пункту 11 частини першої статті 87 Закону до 13 лютого 2020 року, тобто таким державним службовцям у разі звільнення виплачується вихідна допомога у розмірі двох середньомісячних заробітних плат.

Протягом 6 місяців з дня звільнення може бути призначений на таку саму  посаду 

З 25.09.2019 року згідно Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади” №43 діє нова редакція ч. 3 статті 87 ЗУ “Про державну службу”:

Державний службовець, якого звільнення за скороченням у разі створення в державному органі, з якого його звільнено, нової посади чи появи вакантної посади, що відповідає кваліфікації державного службовця, протягом 6 місяців з дня звільнення може бути призначений на рівнозначну або нижчу посаду державної служби, якщо він був призначений на посаду в цьому органі за результатами конкурсу.

Вищезгадані зміни запроваджені:

з 02.02.2020 року діє Закон України “Про внесення змін до Кодексу законів про працю України” від 12.12.2019 р. (надалі — Закон № 378-IX), яким внесли зміни в ст. 49-2 КЗпП,

з 13.02.2020 року Законом України “Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи” від 14.01.2020 р.  №440-IX внесли зміни в ст. 87 Закону України “Про державну службу”.

По суті змін, з однієї сторони хотіли спростити та чітко визначити процедуру скорочення держслужбовців, з іншої — послаблення прав держслужбовців, хаус про оформленні звільнення, видачі трудової та розрахунку при звільненні. Тобто, у держслужбовці права залишитись на посаді по суті не не має, якщо роботодавець не допустить порушень в процедурі звільнення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]