Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.07.2023 18:54

Як залишитися в Канаді після CUAET?

Підприємець, юрист, експерт міграційного права

Спойлер: для того, щоб залишитися в Канаді, вам, як і раніше, потрібно буде добре постаратися! Якраз про це я розповім в статті.

Понад 200 тис українців переїхали до Канади за програмою CUAET, проте не у всіх вийде залишитися там на пмж. Як показує практика, багато хто взагалі не замислюється над подальшим планом легалізації, сподіваючись, що програму просто продовжать або для українців вигадають якісь особливі (читай "суперпрості") умови, щоб вони змогли залишитися. І якщо якісь країни ЄС і можуть зробити щось подібне, то в Канаді це точно не спрацює.

cuaet

Спойлер: для того, щоб залишитися в країні, вам, як і раніше, потрібно буде добре постаратися! Якраз про це я розповім трохи нижче.

Якщо ви вже вирішили залишатися в Канаді, треба розглядати всі шляхи легалізації. А їх тут, слава богу, предостатньо. На офіційному сайті можете знайти 100+ програм для іммігрантів, такі як федеральні, провінційні, атлантичні, і багато іншого. Головне тут - визначитися зі своєю програмою якомога раніше і почати підготовку, щоб відповідати її умовам.

Однією з таких умов є наявність досвіду роботи в Канаді хоча б 1 рік. Здавалося б, нічого складного. Вам же все одно треба буде десь працювати в Канаді весь цей час, тож закрити цей пункт буде легко. Ось тільки багато хто не вчитується в деталі вимог цих програм і наприкінці залишається біля розбитого корита. Наприклад, ви можете рік пропрацювати в Канаді, а під час подачі на програму виявиться, що ваша зарплата - недостатня, і доведеться просити підвищення, і наново возитися з документами, або шукати нового роботодавця і ще рік працювати, а часу на це вже може й не буде. Або ж ваш досвід роботи за відкритою робочою візою CUAET на обрану програму взагалі не зараховуватиметься.

Відчуваєте це розчарування?

Важливо уважно все вичитувати, а ще краще - доручити це імміграційним юристам, які розроблять план дій і за ручку проведуть вас по ньому. А, це саме те, чим ми і займаємося.

Тепер те, заради чого ми всі тут зібралися: короткий покроковий гайд як залишитися в Канаді після CUAET

1. Ознайомитися з усіма можливими програмами (а їх >100), їхніми вимогами, і вибрати собі ту, до якої ви готуватиметеся найближчий рік.
2. Знайти роботодавця, укласти договір і відпрацювати період, необхідний для обраної програми. До речі, профіль цієї роботи має бути таким самим, як той, за яким ви подаватиметеся на програму.
3. За цей час добряче підтягнути англійську або французьку і скласти тест мінімум на 7 балів за CBL для федеральних програм, або на 4 і вище для провінційних.
4. Підтвердити рівень своєї освіти за канадською системою (зробити евалюацію диплома). До речі, зараз українцям дозволено надавати документи про освіту в онлайн-вигляді, але пройти процедуру евалюації все одно потрібно буде.
5. Назбирати достатньо грошей, щоб узяти участь в обраній програмі (у кожної програми свої вимоги). Беріть за орієнтир 20 тис. канадських доларів.
6. Підготувати всі документи, подати заявку на обрану програму і дочекатися рішення.

Як бачите, справ у вас буде достатньо, і це я ще не вдавався в подробиці.
А тому, не раджу переїжджати на пмж до Канади без готового плану, + до нього також варто додати всі можливі форс-мажори.

Якщо ви налаштовані серйозно, раджу завчасно почати вивчати інформацію (в ідеалі - ще до переїзду до Канади), підписатись на всі групи та пабліки, пов'язані з обраною вами програмою чи провінцією, уважно слідкувати та вивчати всі особливості, бо їх буде ну дуууже багато. А якщо не розберетеся - пишіть мені, допоможу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]