Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.12.2011 16:28

Календарний план: вибори - 2012

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

От і все, сталось чудо. Опубліковано такий вистражданий та очікуваний Закон України «Про вибори народних депутатів України»

От і все, сталось чудо. Опубліковано такий вистражданий та очікуваний Закон України «Про вибори народних депутатів України»*. Як і було обіцяно, спікером українського парламенту паном Литвином, «технічні правки» все таки внесено, хоча така процедура не передбачена ні Конституцією України, а ні  окремим законом. Наприклад, в такі зовсім «незначні» статті, як стаття 34 «Право присутності на засіданні виборчої комісії», стаття 97 «Порядок прийняття до розгляду протоколів окружних виборчих комісій Центральною виборчою комісією» і т.д. Але зараз не про це.

Перше ознайомлення з законом дає можливість сформувати хоча б приблизну уяву про дати та терміни. Вважаємо, що наведені витяги (інформація не офіційна**) будуть корисними для партій та кандидатів у депутати у плануванні майбутніх вибрів.

Номер статті

Назва статті

Стаття

Дата

Стаття 11, п. 7

Виборчий процес

Виборчий процес завершується через п’ятнадцять днів після дня офіційного оприлюднення Центральною виборчою комісією результатів виборів депутатів.

Після 03/12/2012

Стаття 16, п. 1

Строки проведення виборів

Чергові вибори до Верховної Ради України відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень Верховної Ради України.

28/10/2012

Стаття 16, п. 3

Строки проведення виборів

Виборчий процес чергових виборів депутатів розпочинається за дев’яносто днів до дня голосування.

До 31/07/2012

Стаття 16, п. 4

Строки проведення виборів

Центральна виборча комісія оголошує про початок виборчого процесу не пізніше як за дев’яносто один день до дня голосування.

До 30/07/2012

Стаття 18, п.  3

Виборчі округи

Перелік одномандатних округів із зазначенням їх номерів, меж та центрів округів, публікується Центральною виборчою комісією не пізніш як за сто сімдесят п’ять днів до дня голосування в загальнодержавних та у регіональних друкованих засобах масової інформації

До 07/05/2012

Стаття 23, п. 1

Оприлюднення рішень про утворення виборчих дільниць

Центральна виборча комісія забезпечує оприлюднення в загальнодержавних та у відповідних регіональних чи місцевих друкованих засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії переліку відповідних виборчих дільниць, що утворюються на постійній основі, із зазначенням одномандатних округів, до яких ці виборчі дільниці відносяться, номерів виборчих дільниць не пізніш як за дев’яносто днів до дня голосування.

До 31/07/2012

Стаття 27, п. 1

Порядок утворення окружної виборчої комісії

Окружна виборча комісія утворюється Центральною виборчою комісією не пізніш як за шістдесят два дні до дня голосування у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дванадцяти і не більше вісімнадцяти осіб

До 28/08/2012

Стаття 28, п. 1

Порядок утворення дільничної виборчої комісії звичайної чи спеціальної виборчої дільниці

Дільнична виборча комісія утворюється відповідною окружною виборчою комісією не пізніш як за тридцять один день до дня голосування у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії.

До 28/09/2012

Стаття 39, п. 5

Порядок складання попередніх списків виборців для звичайних виборчих дільниць

Не пізніш як за двадцять днів до дня голосування орган ведення Державного реєстру виборців у приміщенні, в якому він розташований, передає один примірник попереднього списку виборців на паперовому носії відповідній дільничній виборчій комісії.

До 09/10/2012

Стаття 40, п. 2

Порядок ознайомлення виборців із попереднім списком виборців на звичайній виборчій дільниці та усунення неправильностей у списку виборців

Дільнична виборча комісія звичайної виборчої дільниці надсилає або доставляє в інший спосіб кожному виборцю іменне запрошення, яким повідомляє про включення його до попереднього списку виборців відповідної виборчої дільниці, адресу дільничної виборчої комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування. Виборцям, стосовно яких у списку виборців є відмітка про постійну нездатність пересуватися самостійно, одночасно повідомляється, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем перебування. Таке письмове повідомлення надсилається або доставляється не пізніш як за п’ятнадцять днів до дня голосування.

До 14/10/2012

Стаття 41, п. 1

Порядок уточнення попереднього списку виборців на звичайній виборчій дільниці

Керівники органів, закладів, установ, зазначених у статті 22 Закону України "Про Державний реєстр виборців" не пізніш як за десять днів до дня голосування подають відомості до органу ведення Державного реєстру виборців відомості, передбачені статтею 22 Закону України "Про Державний реєстр виборців", за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

До

19/10/2012

Стаття 48, п. 4

Виборчий фонд партії, кандидата у депутати в одномандатному окрузі

Порядок відкриття і закриття рахунків виборчих фондів встановлюється Національним банком України за погодженням із Центральною виборчою комісією не пізніш як за вісімдесят три дні до дня голосування

До 07/08/2012

Стаття 48, п. 9

Виборчий фонд партії, кандидата у депутати в одномандатному окрузі

Витрачання коштів з поточних рахунків виборчого фонду припиняється о 18-й годині останнього дня перед днем голосування

26/10/12

Стаття 52, п. 1

Загальний порядок висування кандидатів у депутати

Висування кандидатів у депутати партіями розпочинається за дев’яносто і закінчується за сімдесят дев’ять днів до дня голосування

31/07/2012 – 14/08/2012 (15 днів)

Стаття 53, п. 4

Порядок висування кандидатів у депутати партією

Форма виборчого списку кандидатів у депутати від партії затверджується Центральною виборчою комісією не пізніш як за сто двадцять днів до дня голосування

До 01/07/2012

Стаття 58, п. 2

Порядок реєстрації кандидатів у депутати у загальнодержавному окрузі

Подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати закінчується за сімдесят п’ять днів до дня голосування

До 14/08/2012

Стаття 59, п. 2

Порядок реєстрації кандидатів у депутати в одномандатних округах

Подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати закінчується за сімдесят п’ять днів до дня голосування.

До 14/08/2012

Стаття 64, п. 2

Загальне інформаційне забезпечення виборів

Центральна виборча комісія не пізніш як за сто двадцять днів до дня голосування оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті інформацію, що стосується загального інформаційного забезпечення відповідних виборів.

До 01/07/2012

Стаття 71, п. 4

Загальний порядок використання засобів масової інформації

Порядок надання ефірного часу та друкованих площ партіям, кандидати у депутати від яких зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидатам у депутати встановлюється Центральною виборчою комісією не пізніш як за вісімдесят днів до дня голосування.

До 10/08/2012

Стаття 71, п. 6

Загальний порядок використання засобів масової інформації

Розцінки вартості одиниці друкованої площі та одиниці ефірного часу для проведення передвиборної агітації за рахунок коштів виборчих фондів встановлюються відповідним засобом масової інформації не пізніш як за дев’яносто днів до дня голосування у розмірі, що не може перевищувати розміру середньоарифметичного значення ціни за комерційну рекламу (рекламу, розповсюдження якої має на меті отримання прибутку) за перші три квартали року, що передує року проведення виборів депутатів. При цьому засоби масової інформації можуть розрахувати такі розцінки вартості одиниці друкованої площі чи ефірного часу окремо для робочих днів і окремо для вихідних та святкових днів, а також окремо для різних за кількістю потенційної аудиторії періодів ефірного часу чи друкованої площі.

До 31/072012

Стаття 72, п. 1

Порядок використання електронних (аудіовізуальних) засобів масової інформації

Телерадіоорганізації усіх форм власності зобов’язані не пізніш як за сто днів до дня голосування опублікувати в друкованих засобах масової інформації розцінки вартості однієї хвилини (секунди) ефірного часу. Телерадіоорганізації, які ведуть мовлення на загальнонаціональних каналах, здійснюють таку публікацію в газетах "Голос України" та "Урядовий кур’єр", регіональні та місцеві телерадіоорганізації - у відповідних регіональних та місцевих друкованих засобах масової інформації державної чи комунальної форми власності.

До 21/07/2012

Стаття 72, п. 5

Порядок використання електронних (аудіовізуальних) засобів масової інформації

Попередній розклад ефірного часу трансляції передвиборних агітаційних теле-, радіопрограм із зазначенням дати і часу виходу їх в ефір (без зазначення конкретних учасників програм) складається загальнонаціональними та регіональними телерадіоорганізаціями державної та комунальної форми власності, з якими укладено угоди на розповсюдження матеріалів передвиборної агітації партій за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, п.  ід час виборчого процесу. Такий розклад надсилається відповідно до Центральної виборчої комісії не пізніш як за п'ятдесят сім днів до дня виборів.

До 02/09/2012

Стаття 72, п. 6

Порядок використання електронних (аудіовізуальних) засобів масової інформації

Черговість надання партіям - суб'єктам виборчого процесу та кандидатам у депутати, зареєстрованим в одномандатному окрузі ефірного часу на радіо та телебаченні в межах розкладу, зазначеного у частині п’ятій цієї статті, визначається не пізніш як за п'ятдесят три дні до днявиборів за результатами жеребкувань, що проводяться відповідно Центральною виборчою комісією, за участю відповідно представників партій у Центральній виборчій комісії, кандидатів у депутати, зареєстрованих в одномандатному окрузі або відповідних уповноважених осіб партій, чи довірених осіб кандидатів у депутати, зареєстрованих в одномандатному окрузі.

До 06/09/2012

Стаття 78, п. 2

Офіційні спостерігачі від партій, кандидатів у депутати та громадських організацій

Громадська організація, до статутної діяльності якої належать питання виборчого процесу та спостереження за ним, зареєстрована у встановленому законом порядку, не пізніш як за шістдесят днів до дня голосування може звернутися до Центральної виборчої комісії з клопотанням про дозвіл мати офіційних спостерігачів під час виборів депутатів. До клопотання, підписаного керівником громадської організації та засвідченого печаткою організації, додаються копія статуту громадської організації, засвідчена в нотаріальному порядку, а також копія свідоцтва про державну реєстрацію громадської організації, засвідчена в нотаріальному порядку.

До 30/08/2012

Стаття 78, п. 4

Офіційні спостерігачі від партій, кандидатів у депутати та громадських організацій

Центральна виборча комісія не пізніш як за сорок п’ять днів до дня голосування депутатів офіційно публікує у газетах "Голос України" та "Урядовий кур’єр" перелік громадських організацій, яким надано дозвіл мати офіційних спостерігачів на виборах депутатів.

До 24/10/2012

Стаття 78, п. 7

Офіційні спостерігачі від партій, кандидатів у депутати та громадських організацій

Подання про реєстрацію офіційного спостерігача за підписом уповноваженої особи партії, кандидата у депутати в одномандатному окрузі, керівника відповідної громадської організації вноситься до відповідної окружної виборчої комісії не пізніш як за п’ять днів до дня голосування.

До 24/10/2012

Стаття 79, п. 1

Офіційні спостерігачі від іноземних держав, міжнародних організацій

Офіційні спостерігачі від іноземних держав, міжнародних організацій реєструються Центральною виборчою комісією. Пропозиції щодо реєстрації офіційних спостерігачів подаються іноземними державами, міжнародними організаціями безпосередньо або через Міністерство закордонних справ України до Центральної виборчої комісії не пізніш як за сім днів до дня голосування. Порядок реєстрації офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій визначається Центральною виборчою комісією.

До 22/10/2012

Стаття 79, п. 2

Офіційні спостерігачі від іноземних держав, міжнародних організацій

Рішення про реєстрацію або про відмову в реєстрації офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій приймається Центральною виборчою комісією не пізніш як за п’ять днів до дня голосування.

До 24/102012

Стаття 80, п. 2

Виборчий бюлетень

Форма, колір і текст виборчих бюлетенів для голосування в загальнодержавному окрузі та в одномандатних виборчих округах затверджуються Центральною виборчою комісією не пізніш як за п’ятдесят три дні до дня голосування.

До 06/09/2012

Стаття 81, п. 1

Порядок виготовлення виборчих бюлетенів

Центральна виборча комісія на підставі договору, укладеного між нею і державними поліграфічними підприємствами забезпечує виготовлення у централізованому порядку не пізніш як за сім днів до дня голосування виборчих бюлетенів.

До 22/10/2012

Стаття 81, п. 5

Порядок виготовлення виборчих бюлетенів

Виборчі бюлетені отримуються Центральною виборчою комісією в упаковці підприємства-виготовлювача на підставі акта прийому-передачі за формою, встановленою Центральною виборчою комісією. Зведена інформація на підставі актів прийому-передачі про кількість виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та для голосування в одномандатному окрузі, виготовлених для кожного виборчого округу, оприлюднюється не пізніш як за один день до дня голосування на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

До 26/10/2012

Стаття 81, п. 8

Порядок виготовлення виборчих бюлетенів

Форма штампа, зазначеного у частині сьомій цієї статті, затверджується Центральною виборчою комісією не пізніш як за двадцять шість днів до дня голосування.

До 03/10/2012

Стаття 81, п. 8

Порядок виготовлення виборчих бюлетенів

Окружні виборчі комісії не пізніш як за сім днів до дня голосування забезпечують виготовлення таких штампів.

Штампи зберігаються в окружній виборчій комісії.

До 22/10/2012

Стаття 82, п. 3

Порядок передачі виборчих бюлетенів виборчим комісіям

Окружна виборча комісія не раніш як за три дні до дня голосування, але не пізніш як за 24 години до дня голосування на своєму засіданні передає виборчі бюлетені дільничним виборчим комісіям відповідного округу. Виборчі бюлетені приймають не менш як три члени кожної дільничної виборчої комісії.

26/10/2012 – 27/10/2012

Стаття 84, п. 2

Підготовка до голосування

Дільнична виборча комісія в останній день перед днем голосування на своєму засіданні розподіляє обов’язки членів дільничної виборчої комісії на день голосування

До 27/10/2012

Стаття 84, п. 3

Підготовка до голосування

Дільнична виборча комісія у день голосування не раніш як за сорок п’ять хвилин до початку голосування проводить підготовче засідання. На початку засідання усі присутні оглядають стрічку, якою було опечатано сейф (металеву шафу), де зберігаються виборчі бюлетені.

28/10/2012

Стаття 85, п. 1

Організація і порядок голосування

Голосування проводиться в день голосування з восьмої до двадцятої години без перерви.

28/10/2012

Стаття 98, п. 1

Встановлення результатів виборів депутатів у загальнодержавному окрузі

Центральна виборча комісія на своєму засіданні на підставі протоколів окружних виборчих комісій про підсумки голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу, у тому числі з поміткою "Уточнений", не пізніш як на п’ятнадцятий день з дня голосування встановлює результати виборів депутатів у загальнодержавному окрузі, п.  ро що складає протокол.

До 12/11/2012

Стаття 99, п. 1

Встановлення результатів виборів депутатів у одномандатних округах

Центральна виборча комісія на своєму засіданні на підставі протоколів окружних виборчих комісій про підсумки голосування в одномандатних округах, у тому числі з поміткою "Уточнений" не пізніш як на п’ятнадцятий день з дня голосування встановлює результати виборів депутатів у відповідних одномандатних округах, про що складає протоколи.

До 12/11/2012

Стаття 100, п. 1

Офіційне оприлюднення результатів виборів

Центральна виборча комісія не пізніш як на п’ятий день з дня встановлення результатів виборів офіційно оприлюднює результати виборів депутатів у газетах "Голос України" та "Урядовий кур’єр".

До 17/11/2012

 

* - Голос України вiд 10.12.2011 - № 234, Урядовий кур'єр вiд 15.12.2011 - № 234

** - офіційну має бути опубліковано до 01/07/2012

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]