Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.12.2015 00:48

Популярно про децентралізацію

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

В управлінні змінами на рівні держави, як от реформування територіального устрою, або перерозподіл управлінських функцій від центральних органів на місцевий рівень, не все так просто, як може видатись на перший погляд.

В управлінні змінами нарівні держави, як от реформування територіального устрою, або перерозподіл управлінськихфункцій від центральних органів на місцевий рівень, не все так просто, як можевидатись на перший погляд. Бо якщо зважити на набутий людством досвід, то можнасміливо стверджувати, що це і наука, і мистецтво. Стаття в першу чергу призначенадля тих хто встав біля «керма реформ» не в силу тих чи інших управлінських компетенційта інтелектуальних здібностей, а внаслідок певної політичноїкон'юнктури.


Ампер, Макіавеллі і управління державою.

Якщо, наприклад, почати своюрозповідь про Андре-Марі Ампера, то в пересічного читача виникне в уявіасоціативний ряд, пов’язаний з електро- чи радіотехнікою. Та фундаментальноюпрацею цього французького вченого є філософський твір, в якому вводитьсяпоняття кібернетика. Термін, якийприйнято вважати надбанням ХХ століття, в трактуванні Ампера є наукою проуправління державою, і ставив він цей термін в один рівень з «політикою». ХочаАмпер висловлювався не так доступно як Макіавеллі, але усі посили абсолютноправильні.

В ширшому трактуванні«кібернетика» сьогодні - це наука про управління системами. Підійдемо дорозгляду сучасної держави, міста та навіть села як до складної системи. Нескладнопередбачити, що якщо запитати чиновника найвищого ґатунку, починаючи з АдміністраціїПрезидента чи Кабінету Міністрів, не кажучи вже про весь депутатський корпус відВР до районних рівнів, то мало хто дасть чітке визначення на перший погляд, простоготерміна «управління». Тобто політикою займаються усі кому не лінь, а отполітикою, як мистецтвом управління державою на практиці ніхто.


Про тенденції сучасності

Історія знає чимало випадків,коли, застосовуючи новітні технології в управлінні, «малі» перемагали«великих». До прикладу, битва при Марафоні, а ми пам’ятаємо, що територіальноДревня Греція – це міста-поліси. Але що це все має до реформ в Україні, допроцесів, які ми називаємо децентралізацією?

А усе достатньо просто. Вширокому розумінні «управління» - це зміна параметрів системи відповідно дозмін оточуючого середовища. Не обтяжуватимемо читача доповненнями про зворотнізв’язки та адаптаційні механізми, скажемо коротше - це своєчасне реагування навиклики сучасності. 

Виклики сучасності –глобалізація, повсякденне застосування ІТ-, біо-, нанотехнологій, а для Українице ще вплив такого фактору, як демографічна криза, призвели до потреби по-іншомупоглянути на управління територіями. Починаючи з 1970-х років в нашій державі збільшими, меншими коливаннями розпочались процеси зменшення народжуваності,збільшення смертності, скорочення тривалості життя. Ці негативні тенденції пришвидшилисьна початку 90-х. Якщо прослідкувати територіальну організацію управління, то побачимо,що при збільшенні кількості населення території подрібнюються, а при зменшенні- укрупнюються. Тут, як приклад, можна привести Данію.


Проза про реформи поляків

Поляки, за рахунок вчаснопроведеної реформи територіального устрою, змогли стабілізувати зміни вструктурі населення і втримати ситуацію, що в подальшому трансформувалось в«економічне диво». В принципі, тому, що поляки станом на сьогодні живутьзаможно та майже не відчули впливу та наслідків кризи 2008 року, передує багатофакторів, їм просто пощастило. Це і допомога Заходу як фінансова, так іполітична, це і вступ до ЄС з величезними преференціями. Вступивши до ЄС,поляки водночас не ввійшли до зони євро, що, своєю чергою, дало змогу грамотнопровадити політику девальвації місцевої валюти. На відміну від поляків,економіка греків, будучи міцно прив’язаною до євро, зазнала значних збитків.

Отже, коли деякі експертипосилаються на реформи в Польщі щодо територіальної організації влади і порівнюютьтеперішній економічний стан, радячи копіювати один до одного, як це зробилисусіди, ми маємо усвідомлювати, що це лише половина справи.


Українські будні

Автори та ініціатори реформв Україні пішли шляхом, проторований Польщею, Данією – укрупнення на найнижчомурівні місцевого самоврядування. Не з усім можна погоджуватись особливо, щодосільських територій, але про це в подальших дописах. Лише зважимо, що в нассаме на цьому рівні залишилась рудименти часів радянської епохи. В дискусіях,особливо серед сільських, селищних голів, люди часто згадують як булиорганізовані колгоспи, радгоспи, висловлюють думки, що може знов такоб’єднатись. Сьогодні потрібно розуміти інші виклики, інші реалії, більш того, зважатина фактор скорочення населення, що набув катастрофічних масштабів.

Будемо відверті, країнапограбована. Держборг за часів режиму зріс на понад 30 млрд. доларів США,золотовалютні резерви, від яких залежить курс гривні, зменшились на 20 млрд.доларів США. Військовий бюджет України приблизно у 2,5 млрд. доларів СШАпорівняно з «чорним» військовим бюджетом Росії у 100 млрд. доларів США виглядаєпросто мікроскопічним (це для тих, хто горлає про негайний наступ та швидкуперемогу).

Країна в боргах, безстабілізаційних механізмів щодо гривні, з мінімальним забезпеченням війська,без потужних реформ, особливо на місцевому рівні, приречена на поразку.Запобігти цьому можна лише зробивши наші громади економічно спроможними. Усіпередумови для цього є. Поки що…

 

Далі буде …

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи