Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.02.2013 11:55

Президентський екватор Віктора Януковича

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

Відповідно до Конституції України президент обирається строком на п'ять років. Таким чином можемо сміливо говорити, що символічний президентський екватор першого строку перебування на посаді Президента України четвертим президентом перетнутий.

Початок

17 січня 2010 року відбувся перший турпрезидентських виборів в Україні. Оскільки серед 18 кандидатів президентських перегонів жоден з претендентів на цювисоку посаду не отримав більше половини голосів виборців, за рішенням ЦВК булопризначено другий тур. У другому турі 7 лютого 2010 року взяли участь Тимошенкота Янукович. Вже 14 лютого переможцем оголошено Віктора Януковича, а 25 лютоговідбулась урочиста інавгурація у стінах Верховної Ради.

Відповідно до Конституції України президент обираєтьсястроком на п'ять років. Таким чином можемо сміливо говорити, що символічний президентськийекватор першого строку перебування на посаді Президента України четвертимпрезидентом перетнутий. Тут, як кажуть, можна вже щось і узагальнювати, щось підсумовувати,оцінювати.

Головне гасло передвиборчої програми Віктора Януковича взірця2010 року – «Україна для людей».Те,що програма починається з хаяння помаранчевих залишимо в стороні, а от те, щозміна влади – перший крок до оновлення країни розглянемо детальніше. Взагалі,програмні положення Януковича, на скільки зрозуміло з преамбули, передбачали надзвичайносистемні реформи - кардинальнізміни у житті суспільства заради світового визнання. Звучить, як на сьогодні, принаймні,не однозначно, та, можливо, потрібно більше часу, щоб збагнути, що ж це та йвідбувається. Як кажуть, велике бачиться здалеку.

Основний посил в програмі робиться з опорою на економічнута соціальні складові, без жодного натяку на ідеологію. Якщо ж на мить статифілософом, то відсутність ідеології також ідеологія. Отже:

1.СИЛЬНА ЕКОНОМІКА – УСПІШНА ДЕРЖАВА

Українаповинна за 10 років увійти до 20 найбільш економічно розвинених країн світу (G-20).Теза звучить надзвичайно гарно іпривабливо, але … Велика двадцятка -всього лише формат зустрічей (офіційно: англ. Group of Twenty Finance Ministersand Central Bank Governors) –міжнародний форум для дискусій, де на порядок денний виносяться найбільшважливі економічні та фінансові питання, як, наприклад, допомога Греції,подолання рецесії, розбудова світової фінансової системи. На такі зустрічізапрошуються учасники з 19 країн: Аргентини, Австралії, Бразилії,Великобританії, Німеччини, Індії, Індонезії, Італії, Канади, Китаю, Мексики,Туреччини, Росії, Саудівської Аравії, США, Франції, ПАР, Республіки Кореї,Японії та Європейського союзу.  Як бачимо,в G-20 окремим суб`єктом представлено Євросоюз. Більш того,ще й окремо представлені провідні країни Старого світу. Приблизний рівень ВВП,щоб потрапити на елітарний форум як активний учасник, має бути на рівні не меншомуніж 370 млрд дол. США, як в Південно-Африканській республіці (ПАР). В Україні жВВП становить 180 млрд дол. США, хоча навіть ПАР в цьому показнику далеко непоказник. Тож чи не раціональніше не прагнути у віртуальний, хоча і елітарний,клуб, а наполегливо крокувати до стандартів європейської спільноти?

Ще в цьому блоці– податкові канікули длямалого бізнесу на 5 років, зниження ПДВ до 17% з 2011 року, зниження податку наприбуток до 19% з 2011 року з наступним щорічним зниженням на 1% до 16%,пільгові умови для залучення інвестицій у розвиток соціальної інфраструктурисільської місцевості, газифікація сільських населених пунктів, будівництвоавтошляхів, медичних і освітніх закладів. Селу - юридична гарантія захистуземельних паїв, своєчасна виплата державних дотацій, компенсація процентів закредитами.

Те, що змінились правила гри між державою та бізнесом -правда, але чи відчули підприємці податкові полегшення, як і покращення на селі,поки залишається під великим питанням.

2.ВІД СОЦІАЛЬНОЇ НЕЗАХИЩЕНОСТІ – ДО ДЕРЖАВНИХ ГАРАНТІЙ!

Основний теза - визнання людининайвищою соціальною цінністю, пріоритетності її конституційних прав, свобод ізаконних інтересів. Гарантувалась ціновастабільність і доступність найбільш затребуваних продуктів харчування. В освіті– збільшення бюджетних місць у державних вищих навчальних закладах. Іпотека під7 % за рік.

Іпотека ніби є, але скільки сімей цим зумієскористатися - невідомо. Цінова стабільність на с/г продукцію – поки більшазаслуга природи, ніж уряду. Проконституційні права та свободи найбільш красномовно говорять гучні судовіпроцеси.

3.ЗДОРОВ’Я ЛЮДЕЙ – ВПЕВНЕНЕ МАЙБУТНЄ

Забезпечення збільшення обсягівбюджетного фінансування системи охорони здоров’я до  10% ВВП. Викорінення ганебної практики поборівз хворих за отримання медичних послуг, безкоштовна екстрена медична допомога, впровадженнясімейної медицини.

Реформування медичної галузі триваютьі певні зрушення можна вже зафіксувати. Та до мало-мальських стандартів тастрахової медицини нам ще дуже далеко, як і до 10% від ВВП.

4.ВІД ВЛАДИ ЧИНОВНИКІВ - ДО ВЛАДИ НАРОДУ!

Фундамент народовладдя – місцевесамоврядування. Децентралізація влади, реформування міжбюджетних відносин накористь місцевого самоврядування, розширення повноважень місцевих рад,максимальне усунення бюрократичного апарату від вирішення питань розвиткутериторіальних громад.

Реально нічого не зроблено. Більшетого, відчуваються процеси посилення центру.

5.ДВІ МОВИ – ОДНА КРАЇНА!

Тут висновок єдиний -наданняросійській мові статусу другої державної.

Надзвичайно важка тема. Може матинепередбачувані наслідки для майбутнього країни, і перший крок у вже зроблено.

6.СУЧАСНА АРМІЯ - БЕЗПЕКА КРАЇНИ

Контрактна армія з 2011 року. Високабоєготовність збройних сил. Першочергове забезпечення житлом безквартирних тамолодих офіцерів.

Контрактної армії так і немає, а прожитло в бюджеті на 2013 рік взагалі нічого не сказано. Фінансування війська набагатонижче тих ж натівських чи азійських стандартів.

7.ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА: ВІДКРИТІСТЬ І ДОБРОСУСІДСТВО

Позиція чітка та однозначна -збереження позаблокового статусу України.

Геополітика надзвичайно турбулентнаріч. Як свідчить історія, багато країн, що декларували позаблоковість, удвадцятому столітті розплачувались дуже і дуже великою ціною. 

Осьтак коротко про основні поступи у передвиборчих деклараціях діючого президентаВіктора Януковича.

Варто відразу зазначити, що Вищийадміністративний суд України відмовився визнати протиправною бездіяльністьВіктора Януковича щодо невиконання передвиборчої програми. Таким чином,закладено прецедент вибіркового виконання передвиборчих обіцянок. У своїхпосилах до виборців Віктор Федорович наголошував здебільшого на економічно-соціальномублоці питань, але це не стало перепоною для підписання скандального закону  «Про засади державної мовної політики».Законом не передбачено офіційне впровадження другої державної російської мови,як зазначено в передвиборчій програмі, хоча надає широкі можливості дляросійськомовної експансії, що негативно сприйнялось значною частиною населенняУкраїни. В цьому контексті доцільно згадати і Харківські угоди, які, зависновками експертів, виявились далекими від економіки. Якщо говорити відверто,то дещо все ж зроблено. Прийнято Податковий, Бюджетний,Кримінально-процесуальний кодекси, зазнала реформування судова, пенсійна,соціальна системи. Як ефективно це все буде працювати? Час покаже. Поки щорезультати та здобутки фіксує лише офіційна статистика.

Виявляється, реальні реформи ще тільки розпочинаються.

Наприкінці  2012 року відбулось засідання Ради регіонівпід головуванням Президента, на якому  обговорили результати виконаннястратегій розвитку – регіональних і Державної, а ще поговорили прозавдання на рік 2013.

Наскільки зрозуміло, на 2013 рік визначились з цілою низкоюнапрямів, а серед них і розвиток реального сектора та внутрішнього ринку, і подальшареалізація політики соціальної справедливості, і продовження політикидерегуляції, і практична реалізація нової регіональної політики, і аграрнийсектор, і реалізація політики в царині освіти, культури, науки, і реформи вармії, правоохоронній сфері, і раціональне використання бюджетних коштів, ну і,звичайно, Конституційна Асамблея з відповідною концепцією змін до Основногозакону.

Замість підсумку.                      

Усе це добре, алевиникає питання: чи вистачить сил в самого народу, чи вистачить наснаги, щобтягнути весь цей тягар реформ та новацій? Бо просвіту на покращення щось покищо так і не видно. 


Андріян Фітьо

Роман Соломонюк


Опубліковано: http://ria-lviv.info/main/

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи