Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.07.2023 23:37

А чому б і ні?

Адвокат, член асоціації правників України

Ви вирішили не ігнорувати повістку про виклик і не користуватися допомогою адвоката

Чи справді повістка про виклик така небезпечна  і чи варто йти на допит відразу? У своїй практиці стикаєшся з різними випадками, але найчастіше перше почуття у клієнта - страх та/або розгубленість.

Проте, не завжди повістка про виклик до правоохоронних органів – «зло». І скільки б негативних коментарів не отримала моя думка, я переконана, що не завжди виклики тягнуть за собою негативні наслідки, якщо правильно використовувати свої права.

Тому, якщо Ви вирішили не укладати договір про правову допомогу( з будь-яких міркувань), ось Вам декілька порад перед допитом в якості свідка.

По-перше, щоб вам не говорили, але  якщо Вас викликають і повістка відповідає вимогам КПК України, то Ви 100% будете знати в якому процесуальному статусі Вас викликають,  для проведення якої слідчої дії та у якому кримінальному провадженні.

Знаєте номер кримінального провадження, можете скористуватись Єдиним державним реєстром судових рішень та спробувати хоча б поверхнево дізнатись суть кримінального провадження, проаналізувати, яке відношення маєте до нього. А значить, завчасно підготуватись.  Проте, не забувайте, що не завжди судові рішення вчасно публікуються  в реєстрі, або їх там може і не бути зовсім.  

По-друге, прийти для допиту та надати показання  в якості свідка, не означає, що вони будуть використані як доказ  у випадку письмово повідомлення про підозру. Адже  такі докази є недопустимими. Відразу попереджу, що це не означає говорити все, що на думку спадає.   Для того, щоб не наговорити непотрібного, на всяк випадок, рекомендую проводити допит, у форматі запитання - відповідь. Так, Ви більш точно зрозумієте, що саме цікавить орган досудового розслідування і яке відношення до подій маєте саме Ви.

П. 1 ч. 3 ст. 87 КПК, недопустимими є також докази, що були отримані з показань свідка, який надалі був визнаний підозрюваним чи обвинуваченим у цьому кримінальному провадженні»

По-третє, закон передбачив для Вас право відмовитися від давання показань відносно себе та членів своєї сім’ї. Тому, уважно слухайте запитання і не соромтесь перепитувати, якщо не зрозуміли що саме хочу почути від Вас слідчий або кого саме стосується запитання.

Стаття 63 Конституції України,передбачає, що особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

По-четверте, під час допиту  в якості свідка раджу користуватися статтею 18 КПК України.

Ч. 3 ст. 18 КПК України, передбачає, що жодна особа не може бути примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні її близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення.

По-п’яте, після завершення допиту завжди ознайомлюйтесь з протоколом допиту, звертайте увагу на формулювання Ваших відповідей. Якщо бачите відмінність, скажіть про це слідчому, Вам не заборонено заявити клопотання про внесення до протоколу змін, доповнень та зауважень. У випадку, якщо слідчий їх проігнорує, внесіть власноручно такі доповнення та зауваження.

І на останок, під час допиту  Ви маєте право на правову допомогу адвоката, який не просто «посидить поруч» з Вами, а вчасно втрутиться в проведення слідчої дії у випадку порушення Ваших прав.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]