Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.07.2016 18:38

Законопроект №4857. Про фізичну культуру і спорт

Громадський діяч. Офіцер запасу. Експерт з нацбезпеки і оборони. Учасник програми Україна-НАТО

Стара, як світ, приказка каже, що всі наші проблеми мають 2 корені: дурні й дороги. Мені здається, що їх щонайменше три: зарегульованість в усьому - наша велика біда. Отже, про спорт. Чим хороший зареєстрований законопроект?

Стара, як світ, приказка каже, що всі наші проблеми мають 2 корені: дурні й дороги. Мені здається, що їх щонайменше три: зарегульованість в усьому - наша велика біда. Отже, про спорт. Чим хороший зареєстрований законопроект?

1. Найперше і найголовніше — пропонується звільнити від оподаткування спортивних меценатів.

2. Відбувається маленька децентралізація з делегуванням повноважень регіонам та громадам. Також, автори законопроекту вважають, що спортивна сфера має діяти на принципах саморегулювання та самоорганізації спортивних інституцій, а від держави буде очікуватись зокрема створення якісного законодавчого поля.

3. Вищезгадані федерації мають статус неприбуткових організацій, які можуть отримувати фінансування від суб’єктів підприємництва, які, як ми пам'ятаємо з пункту 1, пропонується звільнити від сплати податків.

4. Передбачається, що місцеве самоврядування візьме на себе відповідальність за соціальне забезпечення спортивних шкіл та спортивних федерацій. Законопроект передбачає ряд критеріїв щодо оптимального використання коштів, зокрема, прагнення прив'язки до спортивних результатів, мені здається розумним.

5. Закон пропонує надати повноваження управління збірними командами спортивним федераціям. Наразі законодавчі механізми реального управління збірною командою з боку федерації відсутні, а спортивні федерації мають повноваження внесення пропозицій щодо складу збірної команди. Натомість інші питання - у повноваженнях профільного міністерства. Тобто, знову децентралізація.

Так пропонується внести зміни щодо таких існуючих інституцій:

Спортивна федерація національного рівня. Зокрема зробити носієм правил, стандартів спортивної сфери та центром управління відповідним видом спорту, а не лише інструментом запровадження державної політики

Спортивний клуб. Трансформувати систему спортивних шкіл у спортивні клуби, трансформотувати спортивні клуби у джерела формування національних спортивних федерацій та позиціонувати їх в якості опорної точки, базового елементу саморегулівної спортивної діяльності, який об’єднує спортсменів, тренерів та обслуговуючий персонал спорту та їхній зв'язок з відповідною спортивною федерацією

Спортсмен, тренер, обслуговуючий персонал. Запровадити участь кожного у спортивній діяльності шляхом участі у діяльності спортивного клубу.

Функції держави. Держава не лише затверджує правила та регламенти, але й запроваджує якісне законодавче поле. Іншими словами: впровадила ефективний закон і не заважає професіоналам конкретної сфери працювати.

Таким чином, якщо цей законопроект буде проголосовано та підписано, то це буде означати глобальну реформу фізичної культури та спорту, а також буде потребувати скасування та внесення змін до діючого законодавства у цій сфері (Зокрема під реформування підпаде Закон України «Про фізичну культуру і спорт» від 1994 року, а також Закон Про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" та інших законодавчих актів України).

Можна зробити висновок, що, зокрема, децентралізація у сфері спорту та розширення повноважень спортивних федерацій — шанс передати управління різними видами спорту тим, хто на цьому розуміється, та полегшити життя спортсменам та працівникам спортивної сфери. Але на мій погляд, у такому разі, необхідно буде запровадити також і ефективний механізм звітності федерацій, з метою запобігання запровадженню корупційних схем за участю спортивних інституцій. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]