Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.01.2016 15:46

Довіреність на автомобіль не є підставою для набуття права власності

Провідний юрист корпоративної (господарської) та податкової практики Юридичної компанії «WinnerLex»

Вже протягом довгого часу в Україні поширеною є практика «придбання» транспортних засобів на підставі довіреності. Це пов’язано з бажанням зекономити сили та час, а найголовніше - мінімізувати грошові витрати, пов’язані з оформленням купівлі-продажу автомо

 

  Вже протягом довгого часу в Україні поширеною є практика «придбання» транспортних засобів на підставі довіреності. Це пов’язано з бажанням зекономити сили та час, а найголовніше - мінімізувати грошові витрати, пов’язані з оформленням купівлі-продажу автомобіля.  Проте, на нашу думку, таку економію навряд чи можна назвати поміркованою.

Насамперед, це пов’язано з тим фактом, що при оформленні довіреності не відбувається переходу права власності. Саме такої думки дотримується і Верховний суд України в Постанові від 16 грудня 2015 року по справі про визнання права власності на автомобіль, «купівлю» якого було оформлено у вигляді довіреності. Відмітимо, що громадянин, який таким чином придбав автомобіль, вимушений був звернутися до суду, оскільки транспортний засіб у нього було вилучено у зв’язку із тим, що на нього накладено арешт, внаслідок відкриття виконавчого провадження, щодо реального власника.

Суд наголошує на тому, що продаж транспортного засобу, що має ідентифікаційний номер, передбачає відповідне оформлення договору купівлі-продажу цього транспортного засобу, зняття його з обліку, отримання свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт).

Відносини представництва врегульовані Главою 17 Цивільного кодексу України. Там же міститься і визначення поняття «довіреність» - письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами(ч. 3 ст. 244 ЦК України). Жодного слова про перехід права власності на підставі такого документа немає.

Більше того в ст. 248 ЦК України передбачені випадки, в яких представництво за довіреністю припиняється. Серед них - закінчення строку довіреності. Навіть, якщо його не встановлено, довіреність зберігає чинність до припинення її дії. А відповідно  до ст. 249 ЦК України особа, яка видала довіреність може в будь-який час її скасувати; відмова від цього права є нікчемною.Тобто, «продавець» автомобіля в будь-який момент може залишити «покупця» ні з чим, скасувавши довіреність. Навіть, якщо цього не сталось, не слід забувати про те, що всі ми живі істоти і однією з підстав припинення довіреності є смерть особи, яка її видала, оголошення її померлою, визнання недієздатною або безвісно відсутньою тощо. Всі права на автомобіль в такому випадку переходять до спадкоємців, опікунів його власника, а не до особи, яка перебувала з ним у представницьких відносинах. В решті-решт, стосовно реального власника автомобіля («продавця») може бути відкрите виконавче провадження і як наслідок на його майно, включаючи автомобіль, буде накладено арешт,на нього може бути звернене грошове стягнення тощо. І це не повний перелік ризиків, від неналежного оформлення купівлі-продажу авто.

Таким чином, довіреність свідчить лише про наявність у особи, яка її отримала права у певних випадках представляти інтереси особи, яка видала таку довіреність.

А тому отримання довіреності без належного укладення договору купівлі-продажу не вважається укладеним відповідно до закону договором та не є підставою для набуття права власності на транспортний засіб особою, яка цю довіреність отримала.

Така особа може в будь-який момент позбавитись автомобіля, придбання якого оплатила, проте належним чином не оформила. Наприклад, у випадку відкриття виконавчого провадження щодо реального власника та накладання арешту на такий автомобіль.

Отже, якщо Ви маєте намір придбати або продати автомобіль, радимо уникати можливих ризиків та укладати угоди купівлі-продажу у встановленому порядку.

Передрук матеріалів цієї статті без чіткого посилання на ім’я автора та компанію, у якій автор працює, а також джерело запозичення -  є порушенням авторських прав та тягне за собою відповідальність передбачену чинним законодавством. У разі виявлення подібних фактів автор статті залишає за собою право діяти в рамках українського законодавства


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]