Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.12.2016 16:44

Запуск системи ProZorro.Продажі - під пильним наглядом громадськості

Координатор проєкту розвитку системи ProZorro.Продажі від Transparency International Україна

31 жовтня почала роботу пілотна версія нової електронної системи публічних продажів, ProZorro.Продажі. Протягом першого місяця, до неї потрапило більше 600 лотів, за якими вже відбулось 12 успішних аукціонів. Робота системи набирає обертів, а отже вона пот

31 жовтня почала роботу пілотна версія нової електронної системи публічних продажів, ProZorro .Продажі . Протягом першого місяця, до неї потрапило більше 600 лотів, за якими вже відбулось 12 успішних аукціонів. Робота системи набирає обертів, а отже вона потребує дедалі пильнішої уваги зі сторони громадськості.

Пілотний проект системи ProZorro.Продажі розвивається на засадах трьохсторонньої співпраці держави, громадськості, та бізнесу, - засадах, які стали запорукою успіху реформи публічних закупівель ProZorro. Основною відмінністю нового проекту від закупівель є те, що кожен державний орган має свої потреби щодо проведення торгів й немає закону який би регулював цю сферу в цілому. Отже, необхідно шукати партнерів від держави, які дійсно мають потребу у здійсненні публічних продажів. Першим з них до пілотного проекту приєднався Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Протягом 2014-16 років, Фонд виплатив близько 78 млрд грн вкладникам збанкрутілих банків, натомість, наприклад у 2016 році, він зміг продати активів цих банків лише на 8 млрд. Різниця - це гроші з бюджету, які могли б бути витрачені на нагальні соціальні потреби, такі як оновлення інфраструктури, закупівля якісних вакцин, моніторинг електронних декларацій чиновників врешті-решт.

Чому Фонд має такі сумні показники? В першу чергу, через відсутність довіри до старої системи публічних продажів, за якої прозорість перебігу торгів було важко контролювати зі сторони бізнесу чи громадськості. Система ProZorro.Продажі є унікальною за своєю двохрівневою архітектурою, що складається з центральної бази даних та більше десяти приватних електронних майданчиків, на яких відбуваються торги. Базу даних на час пілотного проекту контролює громадськість в особі Transparency International Україна, а згодом вона буде передана державі. Таким чином, дії в системі завжди будуть контролюватись як державою, так і бізнесом. Проте, цього достатньо лише для повсякденного користування системою. Зробити висновки про суспільну корисність ProZorro.Продажів зможе лише громадяське суспільство - й саме для цього було створено публічний модуль аналітики системи.


 Головна сторінка публічного модуля аналітики ProZorro.Продажі станом на 30.11.2016

Першим показником, на який варто звернути увагу на даному етапі, є кількість лотів у системі. Ця кількість поступово наближається до першої тисячі, а отже ProZorro.Продажі підтверджує свою спроможність витримувати пілотні навантаження. Й, хоч наразі цей показник не є ключовим, дохід отриманий від роботи системи вже перевищує 10 млн грн - це різниця між виставленою вартістю та сумою виграшної пропозиції на торгах, що відбулись. Цей показник доцільно перевіряти відносним збільшенням стартової ціни, яке наразі складає 21,06%. Завдяки цим показникам, можна виміряти ефективність поповнення бюджету за допомогою нової системи. Варто також звернути увагу, що пропозицій на торги є не так багато - в середньому близько 2,5 учасника, а також значна кількість торгів не відбувається - вже більше 150-ти. Це пояснюється тим, що активи, які продає Фонд гарантування вкладів фізичних осіб сьогодні, є досить специфічними й далеко не завжди цікавлять потенційних покупців. Навіть у таких умовах, ProZorro.Продажі демонструє свою корисність.

Цієї реформи не станеться без активної участі громадськості. Нова система дозволяє розкрити дані про перебіг продажів, проте хтось має цікавитись цими даними та помічати корупцію на їх основі. Ми всі маємо стати хоч трохи експертами у публічних продажах, після двох років розвитку експертизи у публічних закупівлях, що принесло Україні міжнародне визнання. Отже, вивчайте модуль аналітики, ставте незручні запитання проектній команді, вмикайте реформу публічних продажів на повну!


Проект ProZorro .Продажі не використовує бюджетних коштів. Його реалізація відбувається за підтримки Western NIS Enterprise Fund , який підтримує ініціативи з просування реформ в Україні та трансформаційні проекти.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]