Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.04.2021 12:46

АРМА: ефективне управління активами

Український державний службовець, юрист, адвокат

Що слід врахувати при передачі активів в управління АРМА?

Протягом 2020 року міжрегіональні територіальні управління АРМА ретельно працювали над вдосконаленням взаємодії з правоохоронними органами: надавали методичну та консультаційну допомогу; проводили спільні інформаційні заходи; співпрацювали в окремих кримінальних провадженнях. Під час зустрічей з представниками правоохоронних органів неодноразово виникало запитання щодо активів, якими може управляти АРМА. Від вірної відповіді на це запитання залежить ефективність функції менеджменту активів в цілому, адже непоодинокими є випадки передачі АРМА активів, управління якими є неможливим або ускладненим.

На перший погляд, це питання здається простим, і деякі правники дадуть досить чітку відповідь з посиланням на положення КПК України та Закон України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» - це речові докази вартістю понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що були арештовані у кримінальному провадженні. На нашу думку, подібні узагальнені критерії потребують додаткових уточнень, адже слід врахувати щонайменше такі два аспекти:

1) способи управління активами, якими наділена АРМА. Нагадаймо, що таких способів два - передача активу в управління на підставі договору управління, укладеного відповідно до глави 70 ЦК України, та реалізація активу на електронних торгах в порядку, передбаченому Постановою Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2017 р. № 719 «Про затвердження Порядку реалізації арештованих активів на електронних торгах»;

2) забезпечення мети передачі активів в управління АРМА – збереження активів та їх економічної вартості, генерування доходу від діяльності з управління активами до державного бюджету.

Якщо врахувати вищезазначене, то очевидним є висновок щодо необхідності передачі в управління АРМА майна, яке повинно відповідати наступним ознакам.

Оборотоздатність. Відповідно до Закону про АРМА, активи для АРМА – це кошти, майно, майнові та інші права, на які може бути накладено або накладено арешт у кримінальному провадженні, які можна передати в управління або реалізувати. Тобто, фактично, це речі, які повинні мати «товарні властивості».

Обіг речей в Україні має певні особливості. Деякі речі вилучені з цивільного обігу (види об’єктів цивільних прав, перебування яких у цивільному обороті не допускається),  деякі – обмежені у цільному обігу (такі об’єкти можуть належати лише певним учасникам обороту або потребувати спеціального дозволу).

Юридична доля таких речових доказів полягає у наступному: речі, вилучені з цивільного обігу, знищуються, а обмежені у цивільному обігу – передаються спеціалізованим організаціям для реалізації або знищуються.

АРМА є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом і не наділено повноваженнями зі зберігання таких активів, їх знищення та не має відповідних дозвільних документів для розпорядження об’єктами, обмеженими у цивільному обігу, тому АРМА позбавлене можливості забезпечити ефективне управління такими речами, як, наприклад, : зброя, наркотичні речовини, лікарські засоби, алкогольні напої та тютюнові вироби, пальне, радіодеталі подвійного призначення, автомобілі зі зміненими номерними знаками і т. ін. Водночас такі активи неодноразово передавалися в управління АРМА.

Комплектність. Іноді в управління АРМА передають складні активи, зокрема, цілісні майнові комплексі, теплоелектроцентралі, тощо. Забезпечення ефективного управління такими активами залежить від передачі всього комплексу майна, яке, по суті, є єдиним цілим. На практиці ж Агентству часто передають лише частину майнових комплексів (ТЕЦ без комунікацій, заводи без виробничого обладнання), що унеможливлює повноцінне управління такими об’єктами.

Приватність. Дедалі частіше в управління АРМА передається майно, що є спільною сумісною або спільною частковою власністю.

Доволі дискусійним є питання щодо можливих способів управління таким активом, оскільки: 1) відповідно до положень ст.ст. 358, 369 ЦК України, право на вчинення юридично значущих дій з майном залежить від волі іншого співвласника; 2) право власності хоч і належить одразу декільком особам, однак охоплює одне і те саме майно неподільно.

У випадку розпорядження таким видом власності, беззаперечним є той факт, що компанію-управителя або покупця можуть очікувати довготривалі спірні правовідносини з іншими співвласниками майна, що призводить до втрати ліквідності такого активу.

Наявність. Нещодавно в управління АРМА на підставі ухвали слідчого судді були передані транспортні засоби, які перебувають у розшуку. Однак забезпечити збереження економічної вартості активу, а тим більше, отримати дохід від управління активом, який викрадено, неможливо. Закон не надає право АРМА здійснювати управління активом «заочно» або приступити до такого управління після того, як актив буде знайдено. Заходи з управління активом мають бути своєчасними та реальними.

Таким чином, рішення про передачу активів в управління АРМА повинне прийматись не тільки відповідно до норм КПК України та Закону про АРМА, а й з урахуванням результатів перевірки активу на предмет оборотоздатності, фізичного стану, прав та структури власності та інших чинників, що можуть бути перешкодою ефективному управлінню цим активом. Слідчий суддя, отримавши клопотання про передачу в управління АРМА активу, який не відповідає наведеним вище ознакам, повинен відмовляти у його задоволенні з посиланням на норми пункту 4 частини 1 ст. 1, ст. 19, ст. 21 Закону та неможливість збереження такого речового доказу Національним агентством.

Отже, згідно з чинною редакцією Закону про АРМА, ефективний менеджмент АРМА залежить не тільки від АРМА, а й від економічної грамотності суддів, прокурорів, слідчих та детективів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]