Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.06.2024 12:36

Закупки починаються не з моменту оголошення торгів, а з моменту написання технічних умов

Волонтерка, радниця заступника Міністра оборони, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони

Можна будь як чесно і прозоро проводити торги, але якщо технічні умови написані під одного виробника, торги виграє саме цей виробник

Закупки починаються не з моменту оголошення торгів. Прочитала на Українській правді журналістське розслідування стосовно закупівлі DOT - Державний оператор тилу 54 млн грн на 153 тис. армійських пластикових фляг для ЗСУ з Китаю.За інформацією розслідувачів, ДОТ закуповує для ЗСУ пластикові армійські фляги щонайменше втричі дорожче ринкових цін.Хотілось би зазначити, що ДОТ є окремою юридичною особою, та здійснює свою діяльність в межах чинного законодавства.

Звісно, відповідальність несуть очільник та уповноважена особа ДОТ. Але є одне велике АЛЕ. В статті йдеться, що ДОТ 4 рази пробував закупити пластикові фляги для ЗСУ. Перші дві закупівлі за спрощеною процедурою у січні та квітні були скасовані. А тут переходимо до самого цікавого. Однією з причин стала відсутність актів відповідності технічній специфікації Міноборони (!)В структурі міністерства оборони є Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ. Саме воно видає виробникам та постачальникам акти відповідності технічним умовам. І тут би хотілось зазначити наступне. Момент торгів починається не з оголошення процедури закупівлі, а з моменту написання технічних умов. Можна будь-як чесно і прозоро проводити торги, але якщо технічні умови написані під одного виробника, торги виграє саме цей виробник.

Я б не хотіла давати спойлер. Але вимушена. Ще рік тому я мала неодноразові сварки з цим управлінням, де я їм показувала, що на виробі є торгова марка виробника, що робить його монополістом ринку. А вони мені відповідали, що не дуже схоже. ДОТ звернувся до Департаменту політики закупівель МОУ з проханням переглянути технічні умови. Департамент політик організував перевірку і виявив порушення норм чинного законодавства. Яких саме, та їх кваліфікацію залишимо правоохоронним органам. А от що з цим робити, маємо вирішувати вже ми. Департамент запустив створення Колегіального органу з представників всіх стейкхолдерів. Генерального штабу, КСЛ, ТИЛ, структурних підрозділів МОУ для перегляду всіх існуючих ТУ. А також для затвердження поточних ТУ. Щоб максимально розширити коло постачальників на торгах ДОТ.Колегіальний орган має запрацювати найближчим часом. І ми зробимо все, щоб ось таких ситуацій більше не було.

І ще раз хочу підкреслити. Закупки починаються не з моменту оголошення торгів, а з моменту написання технічних умов. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи