Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.06.2024 10:27

Наркотичний анальгетик давно вилучено з аптечки бійця

Волонтерка, радниця заступника Міністра оборони, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони

На складах Міністерства оборони є сотні тисяч нових якісних аптечок

Мережею ширяться чутки, що Міністерство оборони закуповує величезними об’ємами наркотичні анальгетики та просто розпиляє по всій лінії фронту їх різними способами. Ці наркотичні анальгетики вони скрізь. Куди не кинь поглядом. Особливо страшне, коли пораненого, якому наклали турнікет, затампонували поранення, стабілізували, але везти його ще 200 км вкололи наркотичний анальгетик. Це все. Він автоматично стає клієнтом наркологічного диспансеру.

Тут буде екскурс в історію.

В далекому 2014 році, коли ми почали перекладати стандарти ТССС (домедична допомога), ми прекрасно знали, що наркотичного засобу в аптечці НАТО немає.

Наркотичний засіб має бути в рюкзаку військового медика. І тільки він приймає рішення щодо доцільності використання наркотичного анальгетика. Бо при його використанні є ризики, але це не наркозалежність. Але через те, що у нас поранені у 2014 році могли знаходитись в полях по декілька діб, а то й тиждень - ми передавали.

Потім ми стикнулись зі зворотною стороною цього процесу. Бійці перше, що робили під час поранення, це кололи собі наркотичний анальгетик. Далі могло відбуватися наступне - людині добре, сонечко світить, пташки співають, але він стікає кровʼю, бо після наркотичного анальгетика думки накласти собі турнікет не виникає.

Були ще ситуації, коли кожен, хто пробігав повз пораненого вважав за необхідне вколоти йому ще одну дозу наркотичного анальгетика. І, якщо людина після великої кількості таких уколів виживала, то в лікарні доводилось, крім основної допомоги пораненому, боротись ще і з передозуванням наркотичними анальгетиками.

У звʼязку з цим наркотичний анальгетик вилучили з аптечки бійця.

Тут все зрозуміло. Так, а що тепер? Рівно рік тому мережею ширився скандал стосовно якості турнікетів та аптечок в полях. На мій погляд, це найганебніший скандал. Бо саме від якості надання домедичної допомоги та якості турнікетів, кровоспинного залежить виживання бійця. Я хочу щиро вірити, що таких ганебних історій більше не буде.

На сьогодні на складах Міністерства оборони є сотні тисяч нових якісних аптечок. На цьому хотілося б поставити крапку, якби не звинувачення в закупівлях великої кількості наркотиків для ЗСУ.

Перше. В аптечці бійця немає наркотичного анальгетика.

Друге. Наркотичний анальгетик є лише в рюкзаку бойового медика.

Третє. Використовується наркотичний анальгетик виключно за показами та під контролем бойового медика або іншого медичного персоналу.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи