Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.06.2024 10:26

Серіал "Особливості закупівель Міністерства оборони"

Волонтерка, радниця заступника Міністра оборони, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони

Дуже важливий сезон під назвою "Так гроші є, давайте їх освоювати".

Серія перша «Юридичний лікбез». З січня 2024 згідно з Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» 10 % податку на доходи фізичних осіб, які сплачують військові частини, лишаються на потреби військових частин. Розпорядником бюджетних коштів є Міністерство оборони, яке перераховує кошти на Командування сил логістики. Ті своєю чергою перераховують на військові частини. Тут можу лише додати, що сума таких коштів дуже суттєва, та складає не мільйони, а мільярди гривень. Такий собі ще один бюджетик Міністерства оборони. Що в умовах обмеженості бюджетних коштів та зовнішньої економічної допомоги є досить суттєвим для ЗСУ. Тут все зрозуміло? Йдемо далі.

Серія друга «І як військові частини освоюють такі кошти?» В бригадах (військових частинах), котрі мають навчену людину (уповноважену особу), яка вміє та знає, як здійснювати такі закупівлі, бригада (військова частина) має майже все і дрони, і пікапи, і тягачі, і навіть деякі види зброї. Деякі активно воюючі бригади (військові частини) освоюють кошти дуже швидко, що зрозуміло, і просять дофінансування. І в цьому випадку треба зазначити, що таку опцію, як перекидка коштів з бригади на бригаду, треба передбачити, над чим ми і працюємо. Тут хотілось би зазначити, що на базі Національного університету оборони України на замовлення Міністерства оборони та Проєкту реформи оборонних закупівель за підтримки уряду Великої Британії активно проводиться навчання уповноважених осіб.

Серія третя «Так в чому проблема?» Проблема дуже проста. Вона називається відповідальність уповноваженої особи та командира за закупівлю. Умовно кажучи, якщо одна уповноважена особа купила дрон за умовних 1000 гривень, а інша військова частина купить такий дрон за 1005 гривень, то до уповноваженої особи з часом прийдуть абсолютно всі правоохоронні органи, та почнуться кримінальні справи. Люди елементарно бояться здійснювати такі закупівлі, що гальмує процес освоєння коштів, і на жаль, багато коштів лишаються не освоєнні. А волонтери, з язиками на плечах бігають шукають кошти, щоб задовольнити запити військових частин.

Серія четверта «А чи є рішення цієї проблеми» Так, дійсно частково є. На платформі Prozorro є Prozorro Market - Державний онлайн-магазин товарів. Закупівлі через Prozorro Market завжди ефективніші порівняно з іншими закупівлями.

1. Завжди вище конкуренція, більше пропозицій, тому ціна майже завжди менше, ніж у порівнянні з іншими закупівлями.

2. Менше трудовитрат та часових витрат для організації конкурентних закупівель. Замовник розміщує запит по вже сформованих технічних вимогах та отримує пропозиції від постачальників, які акредитовані в маркеті.

3. Це швидше - в середньому для замовників у сфері оборони середні/мінімальні строки проведення закупівель:спрощена - 24/9 днів відкриті торги з особливостями - 24/14 дні Prozorro Market - 11/3 дні.

Серія пʼята, не повірите, але під назвою «Оптимістична». Міністерство оборони спільно з Міністерством економіки та ДУ «Професійні закупівлі» та Проєктом оборонних закупівель домовились провести аналіз закупівель військових частин, виділити самі топові позиції, та розширити каталог Prozorro Market. Це робить закупівлі уповноваженими особами більш безпечними, прозорими та зрозумілими.

Тому, гайда освоювати бюджетні кошти самими бригадами. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи