Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.08.2013 11:24

Від громади не відкупишся!

Засновник будівельної компанії "Акрополь Груп"

Україна потребує ухвалення закону “Про владу”, який передбачатиме можливість відкликання громадянами як депутатів, так і держслужбовців.

Те, що в Україні конституційна норма про те, що “джерелом влади є народ” стала фікцією, ні для кого не є секретом. Так, формально ми маємо право формувати владу через вибори, але на цьому цей зв’язок і уривається, оскільки немає механізму контролю як за обраними депутатами, так і за чиновниками загалом.

Як наслідок - кожен “князьок” діє на власний розсуд, а зі зростанням посади зростає тільки рівень крадіжок та зловживань, а не рівень відповідальності.

Та очевидно, що про це мало говорити. Треба щось робити, аби ситуація змінилася. Причому зміни потрібно робити знизу, оскільки в збереженні існуючої системи зацікавлені як влада, так і, за великим рахунком, опозиція.

В рамках кампанії “За відповідальну владу” вже відбулося кілька круглих столів - як у столиці, так і в регіонах, - присвячених даній проблематиці. Завдання поставлено конкретне - розробити Закон України “Про владу”, який би передбачав механізм відкликання посадовців або депутатів, в разі висловлення їм недовіри з боку суспільства. В обговоренні взяли участь відомі соціологи, політологи, громадські активісти. Що приємно - тема привернула увагу засобів масової інформації.

Той, хто не вірить в можливість ухвалення такого закону - помиляється. Розробка законопроектів громадянським суспільством - нормальна практика в цивілізованих країнах. Ніщо не заважає нам йти тим самим шляхом.

За даними соціології, невдоволення безвідповідальністю наділених владними повноваженнями осіб в Україні є вкрай високим. Згідно з дослідженням Соціологічної групи “Рейтинг” 72% громадян бажають отримати право відкликати депутатів і чиновників.

На сьогоднішній день дискусія, яку ведуть між собою експерти (і до якої може долучитися кожен через групи в соціальних мережах https://www.facebook.com/vidpovidalnavlada?fref=ts) ведеться довкола низки питань - кого саме в першу чергу мають відкликати громадяни, хто має ініціювати таке відкликання, кількісний склад ініціативних груп тощо.

Тобто, в підсумку ми можемо вийти на цілком реалістичний проект законодоавчого акту, який дозволить людям впливати на владу між виборами. А фактично - кожного дня.

Це чи не єдиний шлях привести всі процеси в Україні у цивілізоване русло. Інакше справа і надалі буде закінчуватися повстаннями людей, як у Врадіївці. Кожного посадовця, який несумлінно виконує свої обов’язки, необхідно звільняти за поданням громади. Кожен, хто зловживає своїм становищем задля власного збагачення має піти геть. Слушно зауважила у цьому зв’язку відомий адвокат Валентина Теличенко: “Чому ми не можемо перемогти корупцію? Тому що корупціонери відкуповуються. Але відкупитися від громади, я думаю, не вдасться нікому”.

Нинішнє покоління політиків і чиновників боїться відповідальності, і навіть самої згадки про неї, бо звикли до безкарності. Яскравий приклад цьому - гучне знищення у Мистецькому Арсеналі картини, яка відображала “Страшний суд” над суддями, чиновниками та “мажорами”.

Але закон, якщо він буде розроблений, пролобійований силами громадянського суспільства та ухвалений у парламенті, не зафарбуєш чорною фарбою, як це зробили з витвором митця. За ним доведеться жити.

У суспільства сьогодні справді є реальна можливість отримати інструмент впливу на владу. Тож, долучайтеся до обговорення та підтримки громадянської кампанії "За відповідальну владу" у соціальних мережах.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]