Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.08.2013 12:34

Майбутнє в Європі - це вимога всіх українців!

Засновник будівельної компанії "Акрополь Груп"

Стартувала “вулична” частина кампанії “Я - за Україну в Європі”. Підписи на підтримку Угоди про асоціацію з ЄС збирають вже у кількох обласних центрах.

Ну що, друзі, сьогодні можна впевнено сказати, що кампанія “Я - за Україну в Європі” набирає обертів. Вже були проведені перші презентації - в Луцьку, Тернополі і Львові. На черзі інші обласні центри України. Та головне - почався збір підписів громадян на підтримку угоди про асоціацію з ЄС не лише в соціальних мережах, але й безпосередньо на вулиці, в спеціально обладнаних наметах, в яких працюють волонтери. Незабаром такі намети з’являться і у Київській області.

Нагадаю, що 28-29 листопада цього року у Вільнюсі відбудеться саміт Україна-ЄС. Ця дата може стати поворотним моментом для нашої держави. Зараз ми впритул наблизилися до того, щоб на юридичному, правовому рівні визначити приналежність України до європейської спільноти та відірватися від пострадянського “табору”.

Для мене принциповою є саме участь людей у цьому процесі - “простих” українців, які мають сказати своє слово. На відміну від влади та опозиції, для більшості громадян європейський вибір є не питанням політичної коньюктури, яке актуалізується від виборів до виборів. Для нас це питання майбутнього - нашого і наших дітей, питання якості держави, в якій ми живемо.

Безперечно, ніхто не може сподіватися, що в Європі на Україну чекає “шара”, що зміни настануть миттєво. Навпаки, європейська інтеграція - це постійна робота, але робота за чіткими правилами, прозора і зрозуміла для всіх. А тому і результативна. І мені здається українці вже скучили за цим, адже втомилися від напівреформ, напівкроків в політиці та економіці.

Сьогодні посилився тиск на Україну з боку Митного союзу, і Росії зокрема. Нас то лякають введенням візового режиму, то намагаються підкупити, озвучуючи все нові і нові цифри надходжень, які нібито Україна отримає в разі вступу до МС. А принагідно розв’язують чергову торгівельну війну проти української промисловості. Причому Росія не соромиться тиснути і на Казахстан, вимагаючи від цієї країни знайти порушення в українській продукції - йдеться, зрозуміло, про Roshen. Така ось “цукерочка”.

Тому очевидно, що головна і ключова перевага ЄС полягає в цивілізованості стосунків, у вмінні вести переговори та дотримуватися взятих забов’язань. Пострадянська зовнішня політика - це постійний “кидок” та суцільна “візантійщина”, з інтригами та намаганням підкорити собі “партнера”.

Думаю, що ми справді живемо у визначальний час. І повинні нарешті зробити свій геополітичний вибір. Рішуче. Збір підписів на підтримку угоди про асоціацію з ЄС і ставить собі за мету показати, що це - вибір всієї української спільноти.

Сама кампанія проходитиме у три етапи. Спочатку серед громадян України - як тих, хто мешкає на Батьківщині, так і серед тих, хто живе закордоном. Другий етап буде спрямовано на громадян країн-членів ЄС. На третьому, вирішальному етапі відбудеться презентація зібраних підписів напередодні саміту у Вільнюсі, яка пройде безпосередньо у столиці Литви.

Наголошу, що інші країни перед вступом до ЄС вели потужні інформаці й ні кампанії. В Україні, традиційно, громадянське суспільство ефективніше держави. Нехай в нашому випадку йдеться про асоціацію, а не повноцінну інтеграцію, ми повинні показати, що майбутнє в Європі - це вимога всіх українців!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]