Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.05.2020 10:14

Підсумки першого кварталу

Блогер, письменник

Україна завершила перший квартал 2020 року – можна підбити підсумки і зрозуміти в якій країні ми живемо. До чого нам бути готовими?

Україна завершила перший квартал 2020 року – можна підбити підсумки і зрозуміти в якій країні ми живемо. Про ситуацію в економіці написано і сказано багато – а що насправді? До чого нам бути готовими? Розглянемо по пунктах з цифрами.

Почнемо з гарних новин. Перший квартал Україна завершила з достатньо низкою інфляцією – лише 2,3%. Показник був забезпечений двома факторами – зниженням вартості енергоносіїв та попитом на українську валюту через продаж урядом облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Ще одна гарна новина – на 6% зріс експорт аграрної продукції, до 5,6 мільярдів доларів. На жаль цим хороші новини і обмежуються. Всі інші результати гарними не назвеш аж ніяк.

У І кварталі ВВП впав на 0,5%. Нагадаю – у попередні роки, команді президента Петра Порошенка вдалося попри війну вивести ВВП країни в зростання – +2,4% у 2016 р. і +3,6% у 2018 р. Нагадаю також що ВВП України постійно падав починаючи з 2011 р. і дна досяг у 2015 р. – через війну.

Паралельно з низькою грошовою інфляцією в Україні добряче підскочили ціни – наша любима гречка подорожчала на 51%. Окремі позиції овочів – до 128%.

І квартал Україна закрила з негативним сальдо – імпорт ($13,32 млрд) на $1,07 млрд перевищив експорт ($12,25 млрд). На увагу заслуговує те, що проти 4-го кварталу 2019 р. впали і імпорт (на 19,2%), і експорт (на 5,5%). Експорт металургійної продукції обвалився на 15% - до $2,3 млрд. Падіння промисловості почалося у 4 кварталі минулого року і було викликане як раз експериментами уряду з ОВДП – штучно-низький курс долара зробив нерентабельною продукцію українських металургів.

Як похідне від зменшення експорту і імпорту впали надходження до державного бюджету від митної служби – на 29 квітня 2020 р. план надходжень був виконаний на 72,5% - недоотримано 31,8 млрд грн. Взагалі план надходжень до державного бюджету за січень-квітень виконано на 85,3%. Не надійшло до бюджету 52,4 млрд грн.

Справжня криза вирує в енергетичній галузі – борги перед генеруючи ми кампаніями сягнули астрономічних 42 млрд грн. Причина ситуації – масова заборгованість користувачів електрики та експерименти уряду зі зменшення вартості електрики для населення. У першому випадку – чимало людей все ще чекають зменшення ціни і перерахунку боргів за «справедливими тарифами», що є прямим наслідком популістичних обіцянок «Слуги народу». З другим все природно – експерименти прем’єра Гончарука зі зниження вартості газу принесло збитків на $1,7 млрд. Енергетики вже відверто говорять про загрозу віяльних відключень. За все доводиться в житті платити, в кращому разі – грішми.

Ситуацію в енергетиці керівництво країни наразі заходилося виправляти шляхом… продажу нових ОВДП. Простіше кажучи – влада намагається позичити грошей, аби заткнути дірки викликані її власним популізмом. Продавати ОВДП стає все важче – довіра до економіки України створена за Порошенка у інвесторів уже зникає. З 31 березня 2020 року Мінфін мусив чотири рази скасувати аукціони ОВДП – були відсутні інвестори.

Рівень заборгованості оплати праці у І кварталі 2020 року сягнув 10-річного максимуму – 2,96 млрд грн. Зріс рівень безробіття, за оцінками експертів – до 2,8 млн. осіб. За опитанням компанії «Research & Branding Group» за період карантину збільшилася частка громадян які не мають заощаджень – від 39% до 47%. Про зменшення рівня прибутку сім’ї заявили 51% громадян.

Такі результати першого кварталу поточного року. Що буде далі? Вже очевидно – буде кисло. Вже зараз за прогнозом МВФ падіння ВВП України сягне 7,7%, тобто співставне з падінням 2014-2015 рр.. За час дії обмежень призупинили діяльність 277 тисяч ФОПів – далеко не факт, що всі вони відновляться зразу після карантину. Очевидно – реальність вимагає затягнути паски. Професійний рівень керівництва країни на оптимізм не надихає як таке.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]