Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Треба розуміти і ще дещо. Юлія Тимошенко не має ані найменших мотивів щиро любити Володимира Зеленського.

Юлія Тимошенко дала президентові Володимиру Зеленському «корисну пораду». Дослівно це звучало так: «Навіть якщо на корупційній основі КС винесе рішення, що указ президента про розпуск Верховної Ради є неконституційним, то президенту як гаранту Конституції, який точно знає, що указ конституційний, можна указ не скасовувати». Тоді, мовляв ЦВК муситиме виконувати указ президента і вибори відбудуться. На тлі попередніх вчинків президента Зеленського, порада виглядає цілком слушно – вже якщо заходилися розпускати Верховну Раду, не давши їй сформувати коаліцію, і якщо взялися відміняти укази попереднього президента (і перше і друге – вельми сумнівно з погляду юридичного) то чого вже стримуватися? «Дай волю почуттям!», - як казали в одній відомій рекламі. Проте.

Не так просто все у цій історії. Почати можна з того, що так відверто махлювати з законами Юлія Володимирівна публічно ще не радила нікому і ніколи. Хоча. Юлія Тимошенко в українській політиці – ваговик. Більше 20 років політичної кар’єри в Україні – не жарти. Переживши чотирьох президентів України, на чому – на чому, а на реаліях української політики Юлія Тимошенко знається гарно. Вона НЕ може не розуміти наслідків, до яких може призвести такий от правовий нігілізм.

Так, наразі «командаЗЕ» цілком щиро вважає, що вона спіймала Бога за бороду. За них готові проголосувати 48% від громадян з тих що готові прийти на виборчі дільниці. Довіра президенту Зеленському з боку його прибічників, наразі – неймовірна, навіть якщо він замість промови читатиме своїм прибічникам орфографічний словник задом наперед – вони слухатимуть. Проте. Чи завжди так буде? Президент Зеленський заходився робити те, про що Юлія Тимошенко мріяла від 1998 р. – приймає законодавство що дозволяє провести імпічмент президента. Імпічмент провести можна в тому числі в разі кричущого порушення президентом законодавства. Судові позови які уже зараз подані через відміну указу про призначення члена Нацради з питань телебачення і радіомовлення Володимира Горковенка, та через звільнення члена вищої ради правосуддя Андрія Василенка, в майбутньому можуть серйозно попсувати життя президентові. На подібні граблі наступив свого часу Ющенко – тоді відміна ним указу попередника була судом визнана незаконною. Коли суди виграють Горковенко і Василенко, ці рішення стануть підставою для ініціювання процедури імпічменту президента. Додайте суди ще й ігнорування рішення Конституційного суду…

Треба розуміти і ще дещо. Юлія Тимошенко не має ані найменших мотивів щиро любити Володимира Зеленського. Не тримав свічку – не знаю, наскільки правдива поширена перед виборами чутка про те, що олігарх Коломойський готував у другому турі виборів зустріч Тимошенко і Зеленського. Але про зв’язок Коломойського з Зеленським пише західна преса, а про Тимошенко перед виборами з’явився запис де Юлія Володимирівна щиро вітала Ігоря Коломойського з днем народження. Тож вірогідність – існує. Але.

Минулі вибори для Юлії Тимошенко були третіми підряд програними виборами президента України. Юлія Тимошенко у ті вибори кинула неймовірні сили – згадаємо хоча б її бігборди, які з’явилися по всій Україні задовго до початку передвиборчої кампанії. Поява Володимира Зеленського у політиці і перемога на виборах президента, Юлію Тимошенко мусять неймовірно злити. Посада президента – це те до чого вона іде ще з початку нульових. Президентське крісло для неї це вже «святий грааль», а боротьба за нього – любимий вид спорту. Тож Зеленський для неї не союзник і не можливий партнер – він конкурент, при чому конкурент, в якого за плечима немає й десятої долі того, що пережила в боротьбі за владу Юлія Тимошенко.

Лідер партії «Самопоміч» Андрій Садовий висловив думку, що своєю порадою Юлія Тимошенко вирішила поставити «підніжку» президенту Зеленському. На мою думку Андрій Іванович сказав те, про що мовчки подумала половина київського політикуму. Наразі очікування виборців від Зеленського неймовірно високі. А див – не буває. Зеленський не зможе знизити тарифи на комуналку, не зможе підняти зарплатні і пенсі, не зможе швидко й безболісно зменшити податки. Навпаки – в українському політикумі наразі всерйоз говорять про можливість дефолту. Це означає що вже за рік ейфорія виборців з приводу Зеленського зміниться на глибоке розчарування, а потім – озлобленість. Зміну настроїв обов’язково використають політики, процедура імпічменту буде запущена, і отут історія про те як президент знехтував рішенням Конституційного суду буде як раз доречна.

Щоправда невідомо чи зможе від того виграти сама Юлія Володимирівна? Але про це навряд чи думає не тільки вона, а й більшість політиків в Україні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]