Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.06.2019 15:37

"Малюк" уходить від "Калашникова"

Блогер, письменник

Роки півтори тому, перемінлива доля блогера занесла мене на випробування автомата "Малюк", розробленого українською компанією "InterProInvest".

Роки півтори тому, перемінлива доля блогера занесла мене на випробування автомата «Малюк», розробленого українською компанією «InterProInvest». Зразу обмовлюся, я не стрілець-професіонал і не інженер з обслуговування стрілецької зброї, тому мій погляд – це враження пересічного користувача, людини яка має досвід поводження зі зброєю в АТО. Оцінював я новий зразок зброї, що називається «на мій хлопський розум». Ще тоді я стикнувся з валом негативної реакції на мій допис, яка категорично не збігалася з тим, що я почув про «Малюк» від військових і тим що побачив і відчув сам. Не бракує критичних відгуків і зараз. 

Проте, наразі український автомат «Малюк» (під назвою «Вулкан») прийнятий на озброєння ЗСУ. Ним озброєнні підрозділи ССО, розвідницьких батальйонів та низки інших підрозділів ЗСУ і УДО. Побачити «Малюк/Вулкан» можна у кліпі на пісню «Тихо прийшов – тихо пішов» - саме ним там озброєна більшість бійців ССО. «Малюк/Вулкан» був представлений на останньому параді до Дня Незалежності. Помалу «Малюк/Вулкан» завойовує своє місце в Збройних силах. І от виробники знову запросили до себе у гості блогерів, але тепер у розширеному складі. Половину запрошений становили просто пересічні поціновувачі, половину – люди, які професійно займаються зброєю, або цікавляться нею на рівні «добряче вище середнього». Що ми дізналися? 

Подвійна назва зумовлена тим, що перше замовлення на розробку зброї по схемі «булл-пап» на основі автомату Калашникова, компанії «InterProInvest» зробила СБУ. У них зброя отримала назву «Малюк». У СБУ справа пішла не дальше за дослідні зразки. Проте. «Малюком» зацікавився ГУР ЗСУ. І вже за класифікацією ГУР автомат отримав назву «автомат спеціальний «Вулкан»». Особисто мені більше подобається назва «Малюк», але схоже у ЗСУ гуморних назв не люблять. 

На момент мого першого знайомства з «Малюком» він розглядався як зразок для переробки штатних автоматів АКМ і АК-74. Компоновка булл-пап добряче зменшила габарити зброї. Проте – не скоротився ствол і збереглися всі тактико-технічні характеристики автоматів-оригіналів. Іншими словами, ми маємо зброю тої ж довжини, що складений АКС - але з прикладом, і на 200 мм коротшу за АКСУ з прикладом, але із ТТХ від 5,45 АКС або 7,62 АКМ, відповідно. Перше, що кинулося в очі мені, людині, яка бачила службу прикордонників на фронті (на КПП «Новоазовськ» у серпні 2014 р.) – компактність автомата. Боляче було у серпні 2014-го дивитися як прикордонники з АКС на шиї підходили для догляду машин, і ще – як крутилися з АКС-ами всередині автівок на виїздах. «Малюк/Вулкан» у тих умовах був би незамінний. І ще – запобіжник. На «Малюку» він кнопочний, і скидається вказівним пальцем, не знімаючи руки з рукояті зброї. З незнятим запобіжником на «Малюку» натиснути на спусковий гачок – неможливо. Хто знає, що таке швидко готувати до бою «Калашников» – оцінить. 

Ще один плюс – автомат обладнаний планками Пікатінні, які дозволяють кріпити додаткову передню рукоятку, ліхтар і коліматорний приціл. Коліматорним прицілом, механічним прицілом (також на планку Пікатінні), глушником і триточечним ременем виробник базово комплектує кожен автомат. 

Проте – все це «Малюк» мав і раніше. Чим виробники похвалилися нам зараз? 

По-перше, на автоматі змінений перемикач вогню. Старий «калашниковський» перемикач уже минуле. На заміну йому прийшов сучасний двосторонній – зручний і правшам, і шульгам. По-друге, «Малюк» категорично відходить від «Калашникова». Головна причина – «різнобійка», що існує в АКМ і АК-74 які виробляли на різних підприємствах СРСР. Часто-густо виробникам «Малюка» доводиться спершу виправляти хиби виробників «Калашникових», а вже потім переробляти їх у «Малюки». Виробники наразі перейшли на повне виробництво деталей для автомата, єдина деталь – ствол, замовлена ними за кордоном (НЕ у Росії та її сателітах). Передбачена версія автомата «Малюк» під набій 5,56х45, що використовується арміями країн НАТО. 

Кого озброювати «Малюком/Вулканом» у ЗСУ зараз – вирішує генштаб і Міноборони. Щодо їхніх планів виробники зайняли позицію нейтральну, мовляв, скільки нам автоматів замовлять – стільки ми надамо. Проте – автоматами зацікавилися іноземні покупці. Наші зброярі виходять на світовий ринок з українськими виробами. 

І наостанок. Блогери-зброярі, що приїхали разом зі нами, щодо «Малюка» налаштовані спершу були вельми скептично. Виробники це врахували. Левова частина ознайомлення з автоматом відбувалася в тирі. Тир без перебільшення задимили так, що хоч сокиру вішай. Постріляли блогери-зброярі справді з усіх можливих положень та у всіх можливих режимах. І всі сказали однаково: «Був налаштований критично, але змінив думку різко на краще». Для українських зброярів це була найкраща похвала.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]