Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.11.2019 13:59

Ухвалені законопроекти лише старт у розкритті банківської таємниці в Україні

Директор та засновник групи компаній KVADRA INVEST

Ухвалені законопроекти, що спрямовані на імплементацію положень FATCA, – це лише старт у розкритті банківської таємниці в Україні.

7 лютого 2017 року в Києві Україна та США підписали міжурядову угоду для поліпшення виконання податкових правил і застосування положень закону США "Про податкові вимоги до іноземних рахунків". Для її реалізації і врегулювання порядку виконання фінансовими установами України вимог закону FATCA були розроблені зміни в українське законодавство.

29 жовтня 2019 року Верховна Рада ухвалила 3 законопроекти, спрямованих на імплементацію положень FATCA, а саме: Закон «Про ратифікацію Угоди між Урядом України і Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил і застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунках» (FATCA) (законопроект №0001 в цілому), а також за основу законопроекти №2102 та №2103, які спрямовані на виконання умов Угоди.

Законопроектом №2102 передбачено внесення змін до:

Закону України «Про банки і банківську діяльність» в частині порядку розкриття банківської таємниці. Проект пропонує, що порядок розкриття такої інформації в необхідному обсязі та відповідним суб'єктам відповідно до Угоди буде встановлюватись Національним банком України.

Закону України «Про депозитарну систему України» в частині доступу до інформації, що міститься у системі депозитарного обліку. Порядок розкриття інформації, що міститься у системі депозитарного обліку відповідно до Угоди буде встановлюватись Комісією за погодженням з НБУ та ДПС.

Законопроектом №2103 передбачено внесення змін до Податкового кодексу в частині визначення понять: підзвітний рахунок та його власники, фінансовий агент та фінансовий рахунок; особливості подання звітності за підзвітними рахунками; збір та отримання податкової інформації контролюючими органами від фінансових агентів; накладення штрафу за неподання, подання з порушеннями або з недостовірними відомостями чи помилками звітів про підзвітні рахунки (зазначена норма спрямована, в першу чергу, на стимулювання фінансових агентів дотримуватися законодавства щодо обов'язку подання звіту про підзвітні рахунки).

Водночас положенням проекту передбачено, що якщо міжнародним договором, що містить положення про обмін інформацією, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, або укладеним на його підставі міжвідомчим договором встановлені інші правила, ніж передбачені цим Законом, застосовуються правила міжнародного договору. Перелік таких міжнародних договорів оприлюднюється на офіційному веб-сайті ДПС.

Угода набирає чинності з дати письмового повідомлення Україною Сполучених Штатів про завершення всіх внутрішніх процедур, необхідних для набрання чинності цією Угодою.

«Перше, з чим доведеться зіткнутись, буде технічна реалізації, адже тепер банкам необхідно підв’язати свою звітність з урахуванням нових вимог. А отже, має бути розроблена чітка схема взаємодії і передачі відповідних даних банків до ДПС.

Це лише старт України у світовому тренді по розкриттю банківської таємниці. Надалі, коли процес із США запрацює, для будь-якої іншої країни процедура по відкриттю банківської таємниці буде простіша, так як фундамент в Українському законодавстві вже покладено . Що стосується наслідків для українського бізнесу – це більше моральний аспект, який наразі ніяк не впливає ані на розвиток, ані на функціонування Українських компаній. Інформація буде надаватися Україною в односторонньому порядку, відносно резидентів США, щодо їх особистих рахунків і рахунків компаній де вони є бенефіціарами. Українцям, у яких є спільні компанії з резидентами США, потрібно це враховувати».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]