Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.05.2022 10:36

Головні зміни запропоновані Урядом для аудиторів під час війни та у післявоєнний час

Керуючий партнер групи компаній MGI PSP Audit

Аналіз ключових змін до закону, що регулює аудиторську діяльність в Україні, які мають підтримати аудиторський ринок під час війни та у післявоєнний час

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» щодо забезпечення аудиторської діяльності на період дії воєнного стану та післявоєнного відновлення економіки» передбачається внесення наступних змін до ключового закону, який регулює аудиторську діяльність в Україні.

1. Заборона на членство в російських професійних організаціях

Забороняється бути українським аудитором росіянам, а також тим громадянам, які включені до російських публічних реєстрів аудиторів або є членами професійних організацій аудиторів, бухгалтерів такої країни.

2. Заборона на працю в аудиторських фірмах з російським капіталом

Заборона бути українським аудитором розповсюджується на тих аудиторів, які працюють в російських аудиторських фірмах, фірмах де власники – росіяни або у фірмах, які є учасниками аудиторської мережі, зареєстрованої на території Росії.

3. Часткове звільнення від сплати членських внесків

Аудиторські фірми та аудитори, які не мають трудових відносин з аудиторськими фірмами, на період дії воєнного стану, а також до кінця другого календарного року, в якому буде його припинено або скасовано, не сплачуватимуть членських внесків на користь Аудиторської палати України. 

4. Звільнення від внеску у відсотках з завдань з обов’язкового аудиту

На період дії воєнного стану, а також до кінця другого календарного року, в якому його буде припинено або скасовано не потрібно буде сплачувати на користь Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю або Аудиторської палати України внесок у відсотках суми винагороди за договорами з надання аудиторських послуг з обов’язкового аудиту. До війни сума такого внеску становила 1% від суми такої винагороди.

5. Зменшення фіксованого внеску з завдань обов’язкового аудиту

На період дії воєнного стану, а також до кінця другого календарного року, в якому його буде припинено або скасовано фіксований внесок з кожного аудиторського звіту, підготовленого аудитором за результатами надання аудиторських послуг з обов’язкового аудиту підприємству, що становить суспільний інтерес, зменшується з 3-х до 1-єї мінімальної заробітної плати до однієї, встановленої законом на 1 січня звітного року.

Фіксований внесок з кожного аудиторського звіту, підготовленого аудитором за результатами надання аудиторських послуг з обов’язкового аудиту всіх інших підприємств, зменшується з 0,3 до 0,1 мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року.

Надмірно сплачені суми внесків зараховуються в рахунок майбутніх платежів. 

6. Послаблення кваліфікаційного критерію щодо працівників

Зникає норматив для аудиторських фірм, які виконують завдання з аудиту підприємств, що становить суспільний інтерес, забезпечити наявність в штаті щонайменше 2-х осіб, які сертифіковані за цим законом або мають чинні сертифікати (дипломи) професійних організацій, що підтверджують високий рівень знань з міжнародних стандартів фінансової звітності. Ця зміна вводиться на період дії воєнного стану, а також протягом двадцяти чотирьох місяців після його припинення або скасування. 

В пункті цих змін, зверну увагу, що на аналогічний строк не діють вимоги закону щодо безперервного навчання аудиторів. Тобто не є актуальним на цей час розрахунок необхідних 120 год за три роки поспіль за накопичувальною системою, а також мінімальних 20 годин на рік.

7. Зупинка перевірок та продовження свідоцтв з контролю якості

Проведення перевірок з контролю якості аудиторських послуг зупинене на період дії воєнного стану. Протягом шести місяців після припинення чи скасування воєнного стану перевірки проводитимуть лише за згодою аудиторських фірм. При цьому дія свідоцтва про відповідність системи контролю якості аудиторських послуг, виданих Аудиторською палатою України протягом 2017 – 2018 років, буде продовжена автоматично на на дванадцять місяців.

8. Відтермінування звітування та подання змін до реєстру

Аудитори подають всі звіти та будь-яку іншу інформацію, подання якої вимагається відповідно до норм профільного закону, протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану за весь період неподання звітності чи обов’язку надати відповідну інформацію.

Аудиторські фірми, які у зв’язку з бойовими діями не мають можливості вчасно оприлюднити звіт про прозорість або внести зміни до опублікованого звіту, або інформувати ОСНАД про те, що звіт про прозорість опубліковано (змінено), оприлюднюють звіти про прозорість протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану.

9. Зупинка відповідальності та окремих строків

На період дії воєнного стану, а також протягом трьох місяців після його припинення або скасування, зупинена відповідальність аудитора/аудиторських фірм за несвоєчасну сплату обов’язкових внесків, неподання змін для внесення до реєстру аудиторів, непублікацію звіту про прозорість, неподання звіту 1-аудит до АПУ або ненадання інформації до ОСНАД.

Не діє обмеження у 12 місяців з дати завершення перевірки з контролю якості для перевірки регулятором виконання аудитором рекомендацій щодо їх виправлення. На час війни періодичність обов’язкового контролю якості аудиторських послуг може бути рідше раз на три або шість років (в залежності від реєстру аудиторської фірми). Також строк розгляду дисциплінарних справ може бути більше ніж 60 календарних днів.

10. Зменшення вимог для набуття кваліфікації аудитора

На період дії воєнного стану, а також протягом двадцяти чотирьох місяців після його припинення або скасування, щоб стати аудитором не потрібно мати 15 років досвіду роботи на посадах бухгалтера, ревізора, юриста, фінансиста, економіста, асистента (помічника) аудитора, або мати досвід роботи на зазначених посадах не менше 7 років та проходити стажування в аудиторській фірмі.

Достатньо мати досвід роботи у сфері бухгалтерського обліку, ревізії, права, фінансів, банківської справи, економіки або аудиту не менше 3-х років, а також за результатами кваліфікаційного іспиту аудиторами можуть стати особи, які включені до публічних реєстрів аудиторів країн-членів Європейського Союзу, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки.

Єдине обмеження для таких «воєнних» аудиторів, що ключовими партнерами з обов’язкових завдань вони можуть бути призначені не раніше трьох років після їх атестації (крім осіб, які мають досвід роботи у відповідних сферах більше 15 років та осіб, які включені до публічних реєстрів аудиторів країн-членів Європейського Союзу, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки).

Кваліфікаційний іспит та іспити з теоретичних знань будуть проводитися не незалежними центрами оцінювання знань, акредитованими комісією з атестації, а Органом суспільного нагляду за аудиторською діяльністю у порядку, затвердженому Радою нагляду за поданням комісії з атестації.

Зменшена плата за складання кваліфікаційного іспиту. Розмір визначить комісія з атестації, але не більше однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]