Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.04.2024 16:42

Як швидко і надійно купувати будматеріали для відбудови України?

Заступник керівника з питань розвитку в ДУ "Професійні закупівлі"

З початком повномасштабного вторгнення рф, будівництво та швидке відновлення інфраструктури стали запорукою нашої життєздатності як держави.

Електростанції, заводи, дороги, вокзали, лікарні, школи тощо. Усі вони та багато інших об’єктів критичної інфраструктури ледь не щодня зазнають руйнувань від російських ракет та дронів. Проте терористичні атаки ворога нас не злякали. Тож ми відбудовуємо зруйновані об’єкти, аби Україна повноцінно функціонувала.

Дуже часто ремонтні роботи необхідно провести максимально швидко. А для цього спочатку треба закупити будівельні матеріали. Купувати за бюджетні кошти дещо складніше, ніж просто піти на ринок. Саме тому існує Prozorro Market.

Що таке Prozorro Market та як він працює?

Електронний каталог Prozorro Market - це аналог інтернет-магазину для купівлі товарів за державні кошти. З його допомогою публічні замовники за кілька кліків можуть обрати необхідний товар, провести процедуру та підписати договір.

Система працює за принципом міні-редукціону в один раунд. Наприклад, замовник оголошує намір придбати цеглу. Постачальники, які продають цей товар, отримують сповіщення та пропонують свою ціну. Prozorro Market автоматично визначає переможця з найбільш вигідною пропозицією.

Чому е-каталог - це швидко?

Інструмент пришвидшує як підготовку, так і безпосередньо саму процедуру. Замовнику не потрібно готувати тендерну документацію та технічне завдання - вони вже є в системі.

Також не треба витрачати час на перевірку постачальників. Професійні закупівлі, які є адміністратором Prozorro Market, кваліфікують учасників ринку. Ми перевіряємо постачальників на доброчесність та дивимось, чи мають вони досвід постачання аналогічного товару.

У підсумку закупівля через Prozorro Market триває 9 днів. Натомість процедура відкритих торгів для закупівлі будівельних матеріалів складає у середньому 30 днів. Тож цифри говорять самі за себе. Ще одним момент: купуючи через електронний каталог, замовники убезпечені від оскарження умов кваліфікації постачальників та технічного завдання. А це також дуже впливає на оперативність.

Чому е-каталог - це надійно?

По-перше, як я вже говорив, до продажів через Prozorro Market ми допускаємо тільки перевірених постачальників. По-друге, система е-каталогу працює так, що постачальник не може взяти участь у процедурі з товаром, який не відповідає вимогам.

Тобто, оголошуючи процедуру, замовник обирає специфікацію товару, який йому потрібен. Специфікація по факту є набором технічних характеристик. Якщо товар, який намагається продати постачальник, цим характеристикам не відповідає, система його не пропустить.

Які будівельні матеріали можна купити в Prozorro Market?

Протягом минулого року команда Профзакупівель створила 134 категорії різноманітних будматеріалів. Понад 40 тисяч товарів, які необхідні для будівництва та ремонту, зараз доступні в Prozorro Market. Наприклад, цемент, цегла, різноманітне будівельне приладдя тощо.

Купувати будматеріали через е-каталог зазвичай вигідніше, ніж через відкриті торги. Таким чином минулого року замовники заощадили 20 млн грн. Розумію, що коли мова йде про відбудову лікарні або школи, економія не є першочерговим фактором. Але дуже важливо ефективно використовувати ресурси, особливо в умовах воєнного стану. А на заощаджені кошти можна придбати інші необхідні товари.

І наостанок…

Певна річ, коли потрібно негайно відремонтувати умовну ТЕЦ, питання процедури та ефективності може відходити на другий план. Проте ми відрізняємось від північного сусіда, зокрема й тим, що дотримуємось законів та правил.

Тож е-каталог Prozorro Market - це зручний закупівельний інструмент. З його допомогою замовники можуть тримати баланс між нагальними потребами у матеріалах для відновлення інфраструктури та дотриманням процедури.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]