Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.09.2019 16:16

Які реформи давно чекали втілення і які з них вдасться втілити?

Директор Команди підтримки реформ при Мінекономіки

Які найактуальніші реформи нині на порядку денному і як їх втілити?

Практично в будь-якій країні зміна влади завжди тісно пов’язана зі зміною вектору розвитку. Кожен президент, парламент і уряд намагаються привнести до своєї країни свій експертний досвід.

І з огляду на перші заяви Президента України Володимира Зеленського, чи не вперше за всю історію незалежності в Україні відбувається не кардинальна зміна орієнтирів, а поглиблення в ті, щодо яких вже існують напрацювання. Це надихає: зараз є шанс не починати з чистої сторінки, як раніше, а посилювати успішні починання.

Команда підтримки реформ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства (Reform Support Team, RST) не просто готова до роботи в усіх пріоритетних напрямах, а й працювала в більшості з них попередні два роки.

Тож, до яких змін готуватися всій країні, а головне, яких ресурсів ці зміни потребують? 

Приватизація державних підприємств та оренда майна

Серед чітких сигналів Президента України - передача до Фонду державного майна для малої приватизації 500 підприємств. Передати такі об’єкти міністерства мають вже до 1 грудня 2019 року. Крім того, готується список підприємств та вибір радників і для перезавантаження великої приватизації (перший конкурс з неї має відбутися до 1.04.2020).

Критики реформи часто не беруть до уваги, що тим не менш залишаться підприємства, які не підлягатимуть приватизації. Суттєва різниця в тому, що цей перелік буде мінімізовано — стратегічні об’єкти, як і раніше залишаться в полі державного регулювання.

Частину майна, яке не підлягатиме приватизації, можна буде орендувати. Сьогодні понад 5 млн м2 державного майна вже здаються в оренду. В перспективі ж, цей обсяг може бути збільшений до майже 31 млн м2. Однак за умови реформи даного напряму.

Серед головних цілей: зниження корупційних ризиків, покращений механізм оренди через спеціалізовані майданчики, створення ефективних державних рішень.

Які реформи давно чекали втілення і які з них вдасться втілити?

Повернемось до технічних засобів —і знов згадаємо про ProZorro.Продажі. Платформа має аналогічний продажам об’єктів малої приватизації напрям оренди  майна. І з огляду на запропоновані зміни в проекті нової редакції Закону України “Про оренду державного та комунального майна”, саме тут, на ProZorro.Продажі, будуть розміщуватися всі доступні лоти. Процедуру передачі в оренду державного або комунального майна зможе ініціювати як орган управління такого майна, так і сам підприємець, який прагне орендувати об’єкт.

Процедура максимально автоматизована — від подання заяви на оренду і до підписання договору оренди кожен крок відбувається онлайн. В разі ж відмови органу управління передавати об’єкт в оренду має бути надана всебічна вмотивована аргументація (теж розміщена в загальному доступі). Найімовірніше, що автоматизація процесів зможе полегшити всю процедуру і відповідно збільшити доходи від здачі майна в оренду та кількість орендованих об’єктів.

До речі, цікаво, має бути прийнятий парламентом  законопроект “Про концесії”. Не напряму, але тісно він пов’язаний саме зі своєрідною орендою держмайна — механізмом державно-приватного партнерства. Це ще один пріоритетний напрям роботи і нового Уряду, і Президента — доведення такого механізму до чітко регульованої діяльності.

Щодо цього маємо чимало напрацювань - від нещодавно створеної Агенції з питань ДПП до пілотних проектів.

Тож, чи реальні реформи, які стосуються держмайна? Так. 

Покращення бізнес-клімату

В 2017 році частка малого та середнього бізнесу складала 59.8% у виробленій доданій вартості всієї України. Зверніть увагу: частка безпосередньо від малого бізнесу - це всього 18,6% Водночас, в Європі цей показник складає більше 40%. Цифри говорять за себе, визначаючи вектор розвитку.

Міжнародний досвід демонструє, що хвилі розвитку малого бізнесу стають піковими, коли він:

- отримує доступ до дешевих кредитів

- має спрощену систему ведення своєї справи

- має доступ до “альтернативних” інвестицій.

Робота над формуванням позитивного бізнес-клімату в Україні багаторівнева. Від заохочення реєстрації своїх стартапів саме в Україні, а не зовні, до створення сучасних  принципів  розвитку підприємництва.

Які реформи давно чекали втілення і які з них вдасться втілити?

Це і є одним з пріоритетних напрямів роботи Reform Support Team Мінекономіки. Крім того, наразі триває процес підготовки законодавчої бази для запуску краудфандингу, механізму, який в інших країнах дозволяє відбуватися ряду неймовірних інноваційних проектів.

Чи вдасться реформами покращити бізнес-клімат в Україні? Так, без сумнівів. 

Земельна реформа через зняття мораторію

Роками Україна чекала на масштабну земельну реформу. За прогнозами Всесвітнього банку, цей крок принесе Україні додаткові 1,6% зростання ВВП.

Безумовно, це не єдиний аргумент “за”.

Які реформи давно чекали втілення і які з них вдасться втілити?

Та, привчені радянськими конотаціями до “державне — добре, приватне — погане”, зараз частина суспільства в легкому шоці від того, що вже з 1 жовтня мораторій на продаж землі може бути знято. Хтось навіть називає цей процес “відчуженням”. Втім, це підсвідоме чи зумисне маніпулювання — ідея саме в розвитку ринком на користь аграрного сектору, а не в простому продажі.

Звісно, ключове значення матимуть законодавчі зміни, які потребуються для зняття такого мораторію. Однак не менше значення має і власне те, як ця реформа буде втілена. Наприклад, наповнення бази кадастру інформацією про земельні ділянки, а також механізм їх продажу.

З високою вірогідністю такі ділянки можуть продавати через систему ProZorro.Продажі, один з найяскравіших, за визнаннями вітчизняних та закордонних стейкхолдерів, проект, у запуску якого брала участь і Команда підтримки реформ  Мінекономіки.

Тож, чи реальна і ця реформа? Безумовно. Для її втілення вже існують технічні інструменти. Нині ж справа — за відповідними змінами у законах. 

Як висновок: Навіть найамбітніші цілі реально досягти, доклавши зусиль. Ще кілька років тому такі проекти, як ProZorro, ProZvit, ProAid здавались практично недосяжними. Вони існували лише в бурхливій уяві реформаторів. Але зрештою, відбулися і успішно функціонують.

Тому зараз основна мета і RST — направити в потрібну течію всі абміції і експертність. І працювати.

Відправити:
Теги: реформи
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи