Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.02.2020 18:13

Туризм у 2020: Китай, внутрішні ринки і нові пріоритети

СЕО туроператора Join UP!

Карантин у Китаї, активізація внутрішніх ринків і переосмислення пріоритетів: як у 2020 році змінюється туризм в Україні і світі

На початку року світ сколихнули новини про перші випадки захворювання на коронавірус у Китайській республіці, про перші наслідки хвороби, а потім і про введення карантинних заходів всередині країни. Окрім загального впливу на світові процеси, ці події очікувано відбилися і на світовому туристичному ринку.

Китайський авіаколапс

У зв’язку із закриттям кордонів Китай раптово припинив подорожувати. Китайці, як відомо, за обсягами туристів є однією з найбільш мандрівних націй у світі. При цьому Китай знаходиться далеко від туристичних зон, та і сама його територія велика за розмірами – тож китайці так чи інакше багато і всюди пересуваються літаками. Країна величезна, і авіакомпанії у неї – гігантські, особливо з української точки зору. Двісті, триста, п’ятсот літаків – так виглядає флот «пересічної» китайської авіакомпанії.

Тепер уявімо, що всі ці літаки потрібно стало враз «припаркувати». Як це позначиться на світовому ринку? Адже китайські авіакомпанії – одні з найбільших  експлуатантів і користувачів авіаційного флоту. Все залежатиме від того, наскільки довго протримається активна фаза розповсюдження епідемії і скільки діятимуть заборони на переміщення китайців. Я припускаю, що, якщо ситуація із карантином затягнеться надовго, у китайських авіакомпаній виникнуть проблеми із внесенням платежів за договорами лізингу. Лізингодавці, в свою чергу, не зможуть сплачувати внески інвестиційним компаніям і виробникам. Різко утвориться вільний флот на ринку, а отже, виникне пропозиція іншим його учасникам – на пільгових умовах і за нижчою вартістю – якою скористаються американці і європейці.

Активізація внутрішніх туристичних ринків в інших країнах

Із припиненням активних подорожей китайців по всьому світі звільниться величезна кількість «місць», передбачених для туристів з Китаю – кімнати у готелях, бронювання екскурсійних груп тощо. Країни, які не дорахуються у зв’язку з цим туристів, активізують свої внутрішні туристичні ринки. Вони робитимуть акцент на «внутрішнього туриста», можливо, запропонують певні преференції туроператорам, стимулюватимуть залучення нових клієнтів.

Як відбувається заміщення туристичних потоків за таких умов добре показує приклад Єгипту та Туреччини. Був такий кількарічний період, коли деякі країни Європи з політичних мотивів не рекомендували своїм громадянам їздити до Туреччини та Єгипту, визнаючи їх країнами з підвищеним рівнем небезпеки, а Російська Федерація тимчасово припинила  авіасполучення з Єгиптом та Туреччиною. Готелі курортів спорожніли, ціни впали, ринок став доступнішим. В цю «вимушену» перерву відбулося значне зростання туристичного потоку з України до Єгипту і Туреччини. Наша країна вийшла на друге після Німеччини місце за кількістю відправлених туристів до Єгипту, та наростила обсяг туристичного потоку до Туреччини.

Єгипет з тих пір залишається привабливим напрямком для українського туриста у будь-який сезон. Що стосується Туреччини, після покращення політичної ситуації спрацював ефект відкладеного попиту – після тривалої перерви європейці та росіяни швидко повернулися до подорожей до Туреччини. Українці ж, до слова, тепер більше орієнтовані на мандрівки у європейські країни: «звільнився» ринок Європи, а ми зараз займаємо цю нішу. До речі, попит на європейські напрямки зростає набагато більшими темпами, ніж класичні Єгипет або Туреччина.

Ріст числа авіаперевезень і короткі подорожі

І у всьому світі, і в Україні спостерігається ріст числа авіаперевезень – розгалужується мережа маршрутів, доступнішими стають квитки. За обсягами перевезених пасажирів ми в Україні вже досягли і навіть подолали відмітку довоєнного рівня по кількості перельотів. Ця тенденція продовжиться – її розвитку сприяє присутність не лише  класичних авіаперевізників на ринку, а і лоукостерів, які активно його розвивають.

В чому перевага розвитку лоукост-моделі авіабізнесу? Для споживача це більша доступність і динамічність. На лоукостерах полетіти можна недорого і практично в будь-який час – турист готовий швидше ухвалити рішення. Наприклад, вирушити на відпочинок у сусідню країну або місто неподалік. На Таїланд так швидко не зберешся: це далеко, а отже вартість перельоту у складі пакетного туру висока. Набагато легше і швидше запланувати поїздку в Угорщину, Чехію, Грузію – вартість такої мандрівки набагато нижче.

Переосмислення цінностей і ставлення до відпочинку

Зараз в Україні ми спостерігаємо поступову зміну ставлення людей як до відпочинку взагалі, так і до способу проводити свою відпустку зокрема. Ще не так давно пересічний українець не сприймав відпочинок як обов’язкову, важливу частину життя для себе. Протягом року він відкладав певні заощадження, щоб раз на рік вирушити у відпустку.

Сьогодні люди стають уважнішими до себе. Сучасна молодь ставить себе, свої емоції вище за матеріальні блага і потреби. Молоді українці готові витратити кошти на нові враження замість того, аби придбати додаткові речі: вони радше не куплять новий телефон, а насолодяться на повну яскравими відчуттями у подорожі.

В цьому контексті зростає сегмент ситуативного відпочинку. Популярнішими стають короткі подорожі, прив’язані до певних подій – фестивалів, концертів, а також вікенди з різноманітних особистих нагод.

В Європі така звичка подорожувати є давно, адже відкриті кордони сприяли більшій мобільності і легкості. На нас же цей тренд накочується з більшою силою через вплив спадку ще радянського мислення. Життя 30-40 років тому йшло протореним шляхом: у середньостатистичного громадянина не було потреби активно діяти, ставити і досягати амбітних цілей, відкривати для себе нові можливості. На щастя, тепер і в Україні люди розуміють, що життя одне, що навколо безліч можливостей і зараз саме час відкривати світ, доступний як ніколи раніше.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]