Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.01.2023 09:17

Гуманітарне реагування під час війни: перешкоди в роботі організацій та їх уникнення

Голова правління Національної мережі розвитку локальної філантропії

У даній статті пропоную ознайомитися з процесом реалізації гуманітарних проектів, починаючи від опитування цільової аудиторії до пошуку донорів та процесу роздачі гуманітарної допомоги.

Гуманітарне реагування під час повномасштабного вторгнення є досить складним та багатоетапним процесом. Під час реалізації гуманітарних проектів спостерігаються незаплановані перешкоди, форс-мажори. Організації громадського суспільства, що починають працювати з гуманітарними проектами стикаються з необхідністю терміново реагувати на потреби постраждалих, але в той же час не завжди можуть швидко це забезпечити. Національна мережа розвитку локальної філантропії, що об’єднує 20 організацій з різних куточків України, що постійно долають перешкоди задля гуманітарної допомоги тим, хто потребує. В той же час за рахунок структурованої роботи та дотриманню алгоритму реалізації гуманітарних проектів цей процес полегшує.

1. Гуманітарна допомога - пріоритети та преспектива

Найголовнішим при реалізації будь-якого гуманітарного проекту є люди та їх потреби. Досить часто цільова аудиторія самостійно не може самостійно виявляти їх пріоритети. Тому необхідним є аналіз та виявлення доцільності закриття тієї чи іншої потреби. Не всі запити є терміновими для закриття, перевіряйте доцільність закриття тих чи інших потреб саме зараз, а головне оцінюйте довготривалість впливу запланованого гуманітарного проекту. Війна закіниться і до цього треба готуватися, необхідно прагнути до стратегічного використання допомоги. 

Без аналізу потреб неможливо визначити яку саме треба надати допомогу людям. Наприклад, надання продуктових наборів тим, кому необхідно вода або пристрої для опалювання є неефективним процесом допомоги. 

Для визначення потреб можна використовувати багато інструментів, а саме особисте спілкування, офіційні звернення, комунікація з владою,  проведення опитування на рівні інтерв’ю або на рівні онлайн-анкетування з описами потреб тощо. При проведенні опитувань головним є написання конкретних та зрозумілих питань для оцінки потреб.  Результатом пошуку цільової аудиторії та оцінки дасть можливість визначити дійсні потреби та ефективно реалізувати гуманітарний проект. Пам’ятайте, що усім допомогти неможливо, визначайте зазделегідь чітко тих, кого рятуєте саме ви. У випадку гуманітарної допомоги усім впідряд без визначення цільової аудиторії реалізація проекту не буде ефективною, ви не зможете дійсно закрити існуючи потреби. 

2. Пошук донорів та партнерів для закриття виявлених потреб 

Знайти підтримку - це можливо, головне знати потреби та шукати тих, хто готовий допомогти саме за виявленими напрямками. Найперше, що може зробити кожен з нас - пошук в мережі Інтернет волонтерських організацій та регіональних фондів, що займаються питанням гуманітарного реагування на обраній вами для допомоги території.  Необхідно розіслати потреби цільової аудиторії в міжнародні організації з проханням про надання гуманітарної допомоги.Також можливим є пошук локальних гуманітарних штабів задля прямої комунікації щодо закриття потреб цільової аудиторії. 

Загалом для пошуку вже існують різноманітні збірники з інфомрацією про донорів та спеціальні платформи. Наприклад на ресурсі Рalyanytsya info можна за фільтрами знайти необхідні організації та спробувати зв’язатися з ними для реалізації гуманітарного проекту. Також можна скористатися платформою для об’єднання волонтерських та державних ініціатив з гуманітарної допомоги в час війни - «СпівДія»

Міжнародна гуманітарна організація World Central Kitchen (WCK) спрямовує свою діяльність на допомогу та підтримку населенню, постраждалому від стихійних, гуманітарних та будь-яких інших лих. Одним з основних напрямків на даний момент є приготування гарячих обідів. 

Для підтримки дітей України можна почати співпрацю з Дитячим фондом Організації Об’єднаних Націй, FCA, Благодійним фондом “Голоси дітей”, Благодійним фондом «Твоя опора» та іншими. 

Для забезпечення продуктами можна спробувати також попрацювати з тими хто спеціалізується у даному напрямку, а саме ACTED, CARE, People in need. Також забезпечити продуктовими наборами можуть допомогти Міжнародний благодійний фонд “Любов до України”, Caritas Ukraine, AVSI, Благодійний фонд Razom, Help Ukraine.center, United Help Ukraine тощо. 

Щодо існуючих потреб у сфері медицини можливим є співпраця з Благодійним фондом  «Київська школа економіки», Nova Ukraine, CARE Deutschland, Фонд народонаселення ООН, International Rescue Committee та багато інших. 

Міжнародні фонди активно долучаються до процесу відбудови, відновлення об’єктів критичної інфраструктури та соціальної сфери а саме  «Партнерство за сильну Україну» та «Stabilization Support Services», Угорська екуменічна служба допомоги, Представництво «ПРОЕКТ ХОУП-ЗЕ ПІПЛ-ТУ-ПІПЛ ХЕЛС ФАУНДЕЙШН,ІНК.» в Україні, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців тощо. 

Наведена невелика кількість міжнародних організацій, їх кількість набагато більша і ви можете спробувати почати співпрацю з ними. Наприклад, найближчим часом Національна мережа розвитку локальної філантропії визначила потреби населення через співпрацю з фондами громад мережі та поспілкувавшись з ShelterBox очікує допомогу згідно зимовиї потреб цільової аудиторії. Постраждалі від війни зможуть отримати пічки, каністри для води, теплі набори рукавичок, шарфів та шапок та багато іншого. Головне - дана допомога закриває виявлені потреби і наші партнери розуміють, що реалізація проекту буде дійсно ефективна а головне закривати реальні потреби постраждалих в Україні.

Уважно досліджуйте кожного потенційного партнера для реалізації гуманітарного проекту, адже більшість із них мають не один напрямок та пріоритет роботи та  мають певні території реалізації діяльності. Головне не забувайте про алгоритм реалізації гуманітарних проектів. 

3.Безпосередня реалізація гуманітарного проекту 

3.1 Пошук товарів для задоволення нагальних потреб

Нажаль, зараз можемо спостерігати вищий рівень потреби за існуючий попит. Термінове реагування є дуже складним, адже навіть склади певних товарів за кордоном  у певний період є пустими. Це спричинює довгий процес пошуку і доставки необхідної гуманітарної допомоги. Наприклад,  в рамках спеціального фонду MedAid ми очікували ліжка для забезпечення лікарні протягом трьох місяців із-за їх дефіциту. Задля уникнення даних ситуацій наша команда намагається зазделегідь домовлятися з постачальниками, прописувати план можливих ризиків, а головне - шляхи їх зменшення. В турбулентий час діяльності не можна нехтувати плануванням, прорахуванням ризиків. Не забувайте про те, що необхідно закривати гуманітарні потреби за тими напрямками, що ваша організація спроможна зробити, не беріть проекти в яких ви не спеціалізуєтеся. 

3.2 Логістика 

Дуже часто багато часу займає не пошук товарів, а їх доставка. Під час воєнних дій ніхто не може дати гарантію, що прорахований маршрут буде доступний саме в той час коли товар будуть доставляти. Наприклад, є пантонні мости що можуть закриватися під час певних погодних умов і це прорахувати неможливо. Тому окрім планування необхідно також враховувати фактори на які ми не можемо вплинути не в позитивному ні в негативному напрямку. Для цього необхідно пам’ятати про альтернативи та заклади у бюджет суму на них. Не забувайте, що іноді доставка товару може бути дорожча ніж сам знайдений товар. Обов’язково враховуйте це при закупівлях.  Для перевезення гуманітарного вантажу по Україні має бути супроводжувальний документ — Товаро-транспортна накладна. Приклад такого документа:

Але де ж шукати можливості для доставки гуманітарної допомоги? Укрзалізниця безкоштовно доставляє гуманітарні вантажі пасажирськими поїздами. Заявки на перевезення треба подавати через «гарячу» лінію «Залізна Допомога»: 0 800 503 222.  Варто підкреслити, що Нова пошта безкоштовно перевозить гуманітарні вантажі. Також можна спробувати домовитися з логістичними компаніями з певною доплатою для доставки, поспілкувати з іншими волонтерами для кооперування.   

3.3 Пошук складу

Для початку необхідно знайти місце для зберігання товару. Для цього можна домовитися з місцевим бізнесом, владою або з органами громадянського суспільства (громадськими організаціями, благодійними фондами тощо). При обранні складу не забувайте про свою відповідальність за товар та враховуйте необхідні умови зберігання продукції (температура, вологість тощо).

Підготовка до дистрибуції гуманітарної допомоги

Перед дистрибуцією обов’язково необхідна підготовка : сортування гуманітарної допомоги, перевірка терміну придатності. Для зручності можна сформувати набори для роздачі. Не забувайте про анонсування роздачі за допомогою оголошень, флаєрів, соціальних мереж. Також можна домовитися з регіональними медіа для розповсюдження інформації і максимальне охоплення цільової аудиторії для якісного та ефективного надання гуманітарної допомоги. 

3.4 Дистрибуція 

Для надання вже підготовленої гуманітарної допомоги не забувайте про те, що можете співпрацювати з іншими для якісної та швидкої роздачі потребуючим допомоги. Також не забувайте про звітність та робіть фотофіксацію, списки отримувачів гуманітарної допомоги. 

Звіт буде використаний у тому числі і для списання гуманітарної допомоги з балансу вашої організації. Це треба зробити за допомогою документу довільної форми, що повинен підписати керівник організації. У звіті потрібно вказати найменування гуманітарної допомоги, її кількість, дату та місце видачі й за можливості імена отримувачів.

Також звітуватися необхідно буде у податковій та в соціальних мережах. Це допоможе бути прозорою організацією і у тому числі допоможе у залученні нових партнерів для реалізації наступних гуманітарних проектів.  

Вдалої реалізації проекту, разом до перемоги!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]