Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.12.2022 10:40

Менеджмент філантропії під час війни

Голова правління Національної мережі розвитку локальної філантропії

Маю велике бажання поділитися практичними порадами своєї діяльності, які допомагають вижити у менеджменті команди та фонду.

Після початку повномасштабного вторгнення більшість організацій кожного дня стикається з величезною кількістю перешкод на своєму шляху діяльності. Національна мережа розвитку філантропії не стала вийнятком даної тенденції. Методом спроб та помилок стало зрозуміло як управляти менеджментом команди та фонду. Я маю велике бажання поділитися цими порадами задля того, щоб ви допускали менше помилок та організація вижила в настільки складний час для України. 

Маю велике бажання поділитися практичними порадами своєї діяльності, які допомагають вижити у менеджменті команди та фонду.

1. Команда — це найважливіше в кризових ситуаціях.

Повномасштабне вторгнення викликало у людей стани сильного стресу, емоційного загострення, дискомфорту, емоційні гойдалки. Людям стало важко зосередитись на певних питаннях, ефективному та швидкому вирішинню проблем, прийняттю рішень. Де ж вихід? Вихід - це злагоджена праця всієї команди, вміння вчасно підтримати один одного, вміння абстрагуватись від зовнішнього впливу, діяти разом для досягнення потрібного результату.

Непередбачуваність не має стати на заваді в менеджменті команди, адже коли настає справжня криза, то саме сформирована команда в основі організації може врятувати її від руйнування. Координуйте, делегуйте та покладайтеся на відверту та своєчасну комунікацію.

2. Спільна діяльність та підтримка

Велике значення в досягненні результату команди є побудова мережі дружніх організацій для комплексного підходу до рішення питань, обміну досвідом, підходами. Кожна організація має свій досвід та алгоритм роботи, що може бути корисним для для вашої організації так і для партнерів. Також важливим є взаємообмін про вирішення проблем під час діяльності, запобігання тих чи інших ризиків. 

Необхідним є бачення спільної побудови логістики, зокрема щодо доставки гуманітарної допомоги через захід до півдня та центру, залучення складів. Спільна діяльність включає обмін ресурсами, адже у кожної організації може бути більша кількість певних ресурсів, наприклад, ліків, а у іншої - продуктів, тощо. 

На власному досвіді можу сказати про важливість та актуальність взаємопідтримки та залучення більших донорів для роботи одразу з мережею локальних організацій. 

3. Планування на перед

Планування кожного проекту для подачі на фінансування має враховувати потреби через кілька місяців на кілька місяців вперед. Треба аналізувати поточні новини та планувати у які потреби людей вони можуть трансформуватися через кілька місяців. Так новини про зменшення температури в будинках на час опалювального сезону, газова криза та переселення великої кількості людей у села, говорять про потребу в твердопаливних котлах, твердому паливі, електричних обігрівачах. При цьому, як показав досвід, на ці товари буде певний дефіцит і треба шукати постачальників вже з потужним виробництвом або з регулярними поставками з-за кордону. 

Так само можна аналізувати будь-яку проблему: збільшення захворюваності Ковідом - треба медичні пункти в центрах для проживання ВПО, кімнати-ізолятори, мобільні групи медиків для вакцинації та надання першої допомоги. 

Важливо пам’ятати, що аналіз - це основа планування та можливість уникнути той чи інший ризик, а при неможливості уникнення - підготуватися до нього. 

4. Гра в довгу

Перші дні війни всі очікували, що все завершиться швидко. Але це негативно впливає на власний емоційний стан, на планування проектів, на роботу з донорами. Треба завжди прораховувати варіанти що якщо війна закінчиться завтра, і що як вона триватиме роки. Все це має відображатися в проектних заявках. 

Необхідно бути емоційно стійким для реалізації певної діяльності довгий період задля результату та доносити цю інформацію до своєї команди. Треба завжди підтримувати свою команду і робити все задля покращення ментального стану та усвідомленості непередбачуваних ситуацій, довготривалість тих чи інших негативних факторів. 

В той же час треба намагатися будувати достатньо довгострокову стратегію діяльності, розуміючи як перейти з етапу війни до відбудови, від відбудови до статутної діяльності. Також необхідно враховувати всі ризики, намагатися їх уникати, а в ситуаціях неможливого уникнення - планувати кроки пом’якшення наслідків ситуацій.

Так, наприклад, якщо розуміти, що війна буде тривати далі, а попереду опалювальний період, то лікарням потрібні потужні генератори, в сільській місцевості можливо необхідна закупівля альтернативного палива (дрова), запасу питної води, медикаментів. Також буде зрозуміло, що людям, які переїхали із зони бойових дій, або втратили житло внаслідок ракетних ударів, необхідно буде влаштовувати тимчасові пункти перебування, домовлятись про будівництво каркасного та модульного житла тривалого проживання. 

5. Читати експертів та аналітиків

Під час бойових дій важливо тримати руку на пульсі. Важливо орієнтуватися в обстановці, яка присутня на фронтах, прифронтових зонах, відносно мирній території, прислуховуватись до порад аналітиків. 

За аналітикою експертів можна відслідковувати та запобігати наперед ситуації, які потрібно буде негайно усувати в майбутньому, попереджувати їх виникнення, мати гуманітарний запас певного устаткування, вантажу. При вирішенні деяких проблем може бути корисна думка експертів, які можуть давати поради, як їх усунути, до кого краще звернутись за допомогою при їх вирішенні. Наприклад, це можуть бути поради про оснащення центрів тимчасово переміщених осіб.

Цікавими аналітиками можуть бути представник БФ "Повернись Живим" Тарас Чмут, військовий експерт Жданов Олег, Костянтин Машовець, Кирилл Данильченко , Олександр Коваленко. 

Отже, менеджмент - це фундамент діяльності, який необхідно підтримувати та відбудовувати.  Головне - пам’ятати про команду, згуртованість, планування та врахування ризиків на довгий період та інформування про експертів.  

Сподіваюся, поради стануть вам у нагоді і дана стаття у збережених допоможе зберегти вашу організацію та підтримати внутрішню кухню діяльності.     

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]