Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.09.2013 20:36

Пам’ятки Радянської епохи

Управляючий партнер Товариства з обмеженою відповідальністю "Адвокатська фірма "Правовий континент"

Зруйнований монумент Леніну на Хорольщині

Я хочу сьогодні висвітлити тему, котра з невідомих мені причин залишається маловідомою і не висвітленою в ЗМІ. В селі Петракіївка, Хорольського району, Полтавської області було зруйновано пам’ятник Володимиру Іллічу Леніну, котрий (пам’ятник) являється за рішенням сесії облвиконкому 1982 року пам’яткою монументального мистецтва місцевого значення. Розбили пам’ятник у той час, коли у селі відбувалося святкування до 70-річчя визволення Хорольщини від Німецько-Фашистських загарбників.

З різних джерел стало відомо про те, що група молодиків, котрі зруйнували пам’ятник, належить до ВО «Свобода» і є помічниками Народних депутатів України. Це також підтверджується діями деяких «Народних обранців» та представників ВО «Свобода» на місцевому рівні, котрі організували мітинги, в підтримку своїх побратимів, біля Хорольського РВ УМВС України в Полтавській області та Хорольського районного суду Полтавської області.

Я не хочу образити жодну зі сторін даного конфлікту (представників КПУ чи представників ВО «Свобода»), я хочу висловити свою думку, щодо даного інциденту.

Ми живемо в країні, котра довгі роки йшла до своєї Незалежності, в минулому ми пережили Першу Світову Війну, Революцію в Російській Імперії, Велику Вітчизняну Війну та кілька міжнародних конфліктів. З рештою ми здобули незалежність !

В багатьох регіонах України залишилися пам’ятники Леніну, Дзержинському та багатьом іншим діячам Радянської епохи. Вони спокійно стоять по селах та містах і нікому не заважають. Комуністам вони нагадують про Радянське минуле, «Свободівцям» про Тоталітарну епоху… Дані пам’ятники, на мою думку, повинні залишатися на своїх місцях, вони є німими свідками епох. Хтось їх сприймає з позитивом, хтось з негативом, але майже ніхто не залишається байдужим. Я б міг порівняти ці монументи з пам’ятниками Бандері і Шухевичу – вони як дві протилежності котрі урівноважують одне одного.

Якщо хтось хоче прибрати ці монументи, це має вирішуватися на Віче чи простих зборах громадян населеного пункту (цивілізовано і в рамках закону), але не через акти вандалізму.

Я хочу закликати представників всіх політичних партій, на всіх рівнях : бути толерантними і зважувати кожне сказане вами слово і кожну здійснену дію.

Нам не потрібен розбрат серед громадян, нам потрібно єднатися і йти до однієї мети, а пам’ятники нехай будуть нам нагадуванням про пережиті нашими дідами, прадідами, батьками і нами роки (хороші чи погані) !

 Це наша історія і ми повинні її знати !
Теги: Вандалізм
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]