Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.03.2021 11:02

Податкове шахрайство на державному рівні?

Мінфін легалізував саботаж ДПС виконання судових рішень?

З 01.03.2021 року держава отримала нову форму податкової накладної та розрахунку коригування у зв’язку з набуттям чинності наказу Мінфіну від 02.12.2020 № 734. Нова форма - це дуже голосно сказано. На думку Мінфіну дуже важливий код доданий у ПН/РК, як ознака джерела податкового номера відповідно до реєстру, якому належить податковий номер особи.
Як це може вплинути на тих платників, що вже роками виборюють своє право на господарську діяльність, яким було протиправно було зупинено реєстрацію податкової накладної та які досягли справедливості у судах отримавши славетне судове рішення, що набрало законної сили.
Пункт 20 постанови КМУ від 29 грудня 2010 р. № 1246 "Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних" (Порядок) передбачає, що у разі надходження до ДФС рішення суду про реєстрацію або скасування реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, яке набрало законної сили, такі податкові накладні та/або розрахунки коригування реєструються після проведення перевірок, визначених пунктом 12 цього Порядку (крім абзацу десятого), або їх реєстрація скасовується.
Пункт 12 Порядку визначає, що після надходження податкової накладної та/або розрахунку коригування до ДФС в автоматизованому режимі здійснюється їх розшифрування та проводяться перевірки, серед яких - відповідності податкової накладної та/або розрахунку коригування затвердженому формату (стандарту).
За час існування «блокування» ПН/РК форму податкової накладної вже змінювали у 2018 році. Тоді листом від 27.11.2018 року № 36942/7/99-99-15-03-02-17 ДФС видало роз’яснення, що ПН/РК які були подані на реєстрацію до 01.12.2018 і реєстрація яких була зупинена, в подальшому (у разі прийняття відповідного рішення) реєструються в ЄРПН за формою, за якою такі документи були подані до ЄРПН.
Очевидно то була чиясь добра воля, унормувавши таке питання роз’ясненням ДФС, але тоді й проблем у виконанні рішень суду не було. Нагадаю, тільки у жовтні 2020 року залишок невиконаних ДПС рішень суду щодо реєстрації ПН/РК складав 927 рішень.
Натомість сучасне керівництво ДПС на своїх регіональних сайтах дбайливо попередило платників, що «враховуючи зазначені зміни, з 01.03.2021 року в ЄРПН можуть бути зареєстровані виключно податкові накладні та РК, складені за новими формами. При цьому, ті податкові накладні і РК, які були складені до 01.03.2021 року не прийматимуться до реєстрації в ЄРПН».
Оскільки з набуттям нової форми ПН/РК відповідні зміни до Порядку 1246 не внесено, то в ЄРПН можуть бути зареєстровані лише ПН/РК за новою формою (!). Рішення суду буде стосуватись ПН/РК старої форми, які згідно п. 12 Порядку 1246 зареєструвати неможливо. Що це? Мінфін легалізував саботаж ДПС виконання судових рішень? До речі, зміни до Порядку 1246 планувались ще у жовтні 2020 року, ДПС опублікувала їх для обговорення (доля цих змін невідома), але навіть ті зміни було підготовлено без виправлення вищевказаної ситуації.
Маємо надію, що зміна форми податкової накладної не була заздалегідь спланованою спецоперацію для того щоб «скрутити» на нуль весь ПДВ по невиконаних рішеннях суду щодо реєстрації податкових накладних та по тих, що досі у судах, пошивши всіх платників податків у дурні. Бо ці дії інакше, ніж шахрайство на державному рівні, назвати не можна.
Цікаво чи спростують вищезазначені припущення щодо можливого підступного плану Мінфіну та ДПС владні представники, які останнім часом публічно демонструють турботу про права платників податків? Чекаємо або чергові роз’яснення ДПС або відповідні зміни до Порядку 1246.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]