Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2014 12:17

Замість безкоштовного бювету – вода за 1 грн. за літр

Депутат Київської міської ради

У Києві продовжують встановлювати кіоски для продажу води, закриваючи безкоштовні бювети

Схоже, схема закриття бюветів з артезіанською водою і встановлення поруч з ними кіосків для продажу води сумнівної якості набуває у столиці все більшої популярності.

У дворі житлових будинків № 2/4 по вул. Кулібіна та № 75/2 по просп. Перемоги у Святошинському районі м. Києва нещодавно з'явився кіоск для продажу води.

За інформацією місцевих мешканців, воду у цьому кіоску продають по 1 грн. за літр. До того ж, люди дуже сумніваються у якості води з цього МАФу. Адже невідомо, чи досліджувала її санітарно-епідеміологічна станція.

Особливої гостроти ситуації додає те, що неподалік від цього кіоску існує бювет з безкоштовною водою, який з невідомих причин майже не працює. Цей бюветний комплекс впродовж останніх двох місяців функціонує з перебоями. Не працює більше, ніж працює. Людей, котрі набирали воду з цієї артезіанської свердловини, фактично змушують купувати воду у кіоску по 1 грн. за літр.

Людей позбавили права на безкоштовну воду. Натомість хтось вирішив збагатитися, організувавши досить прибутковий бізнес, який, до того ж, не потребує значних вкладень. Схема дуже проста – закрили існуючий бюветний комплекс, в якому люди з усього мікрорайону набирали безкоштовну якісну воду, а неподалік від нього установили кіоск для продажу води. Людям створили такі умови, що вони змушені купувати цю воду. А тим часом хтось потирає руки і підраховує прибутки.

Судячи з усього, ця схема вже відпрацьована. Адже така ж ситуація була і на вул. Львівській. На території скверу між будинками № 1/9 по вул. Львівській та № 6 по вул. Святошинській з невідомих причин перестав функціонувати бювет, воду з якого впродовж років використовували мешканці усього мікрорайону, а поруч з'явились два кіоски для продажу води. Щоправда, там була інша ціна – 50 коп. за літр. Після низки моїх депутатських звернень один із цих МАФів демонтували, а в КП «Київводфонд» запевнили, що бювет відновить свою роботу найближчим часом.

До речі, в обох випадках біля бюветів з'явились кіоски з продажу води однієї й тієї ж компанії. Не вірю я в такі випадковості і збіги обставин.

Між тим, саме вода зі свердловин є дуже популярною серед киян, адже не потребує попереднього очищення хімічними реагентами та знезараження хлором. У київських бюветах подається вода з артезіанських свердловин юрського і сеноманського горизонтів, глибиною 90-300 метрів. На такій глибині вода добре захищена від хімічного та мікробіологічного забруднення.

Наразі у столиці налічується трохи більше 200 бюветних комплексів. Однак значна частина з них не працює з різних причини, найчастіше - через поломки й негативні висновки СЕС. Фактично кількість бюветів, котрі не працюють, коливається в межах 50-52. Звісно, це дуже багато – близько 25% від загальної кількості.

Враховуючи популярність бюветних комплексів серед киян, як районна, так і міська влада повинні робити усе можливе для безперебійного функціонування артезіанських свердловин, вчасно їх ремонтувати і встановлювати фільтри. Але аж ніяк не дозволяти встановлення кіосків з продажу води, прикриваючись тим, що нібито бювет перестав функціонувати з об'єктивних причин.

Теги: вода, бювет
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи