Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.07.2021 12:09

Більш енергоефективні будівлі - менші платіжки за комунальні послуги

Експерт з енергоефективності, енергоаудитор

Кілька порад ОСББ, які воліють зробити свідомий вибір на користь якісного управління будинком, економії енергоресурсів і коштів

Серед основних завдань забезпечення енергоефективності є не тільки скорочення споживання енергоресурсів (і, як наслідок, скорочення витрат на їх оплату), а й створення комфортних умов, забезпечення дотримання санітарно-гігієнічних вимог, продовження терміну експлуатації будівлі.

Важливим моментом в цьому контексті є розуміння власниками, співвласниками житлових будівель того факту, що саме вони відповідальні за свою власність та її технічний стан. Своєчасне проведення регламентних робіт, поточних і капітальних ремонтів або реконструкції будівель призводить до подовження термінів служби й уповільнення наростання їх фізичного та морального зносу, що в тому числі впливає і на їх енергоефективність.

Отже, до власників, співвласників багатоквартирних житлових будинків хотілось би донести декілька важливих думок, а саме:

 •‎ спільне майно співвласників – це майно, за яке потрібно нести відповідальність

 •‎ 
ніхто, крім співвласників спільного майна, не може прийняти рішення щодо його долі

 •‎ багатоквартирний будинок утримується виключно на кошти співвласників, тому в інтересах співвласників багатоквартирного будинку стежити за тим, як і куди витрачаються кошти, які вони сплачують на утримання власного будинку

 •‎ стан спільного майна безпосередньо впливає на вартість квартир або нежитлових приміщень в багатоквартирному будинку, тому при безгосподарному ставленні до нього день за днем втрачаються гроші

 •‎ 
велике значення для долі багатоквартирного будинку має проведення результативних загальних зборів співвласників

 • ‎для прийняття спільних рішень співвласникам необхідно мати хоча б базові знання зі сфери ЖКГ та енергоефективності, адже це сфера, що стосується найдорожчої частини майна громадян – нерухомості.

Утім, організація якісного управління багатоквартирним житловим будинком передбачає не лише раціональне використання коштів і ефективний розподіл обов’язків, а й відповідальне технічне обслуговування. Перед тим, як скласти стратегію обслуговування свого будинку, раджу переглянути онлайн-курс «ОСББ: Абетка успіху. Технічні поради щодо обслуговування багатоквартирного будинку для ОСББ», що знаходиться у безкоштовному та вільному доступі. Нещодавно його запустив проєкт ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES) для тих, хто бажає ефективно утримувати свій багатоквартирний будинок.

Теги: осбб
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]