Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.07.2021 14:40

Хто несе відповідальність за стан багатоквартирних житлових будинків?

Експерт з енергоефективності, енергоаудитор

Що мають знати жителі багатоквартирних будинків, якість яких залишає бажати кращого

Законодавство, що регулює відносини з реалізації права власності у багатоквартирних будинках, складається з Конституції України, інших законів України та нормативно-правових актів, що регулюють відносини у сфері власності у багатоквартирних житлових будинках. 

Згідно зі статтею 4 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», суб’єктами права власності у багатоквартирному будинку, а саме власниками квартир і нежитлових приміщень, можуть бути фізичні та юридичні особи, територіальні громади, держава. Також власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку.

Питання спільної власності в цілому в українському законодавстві регулюється Цивільним кодексом України, а саме статтею 358 «Здійснення права спільної часткової власності», статтею 369 «Здійснення права спільної сумісної власності» та статтею 382 «Квартира як об’єкт права власності». 

онлайн-курс «ОСББ: Абетка успіху», проєкт ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES)

Рис. 1. Джерело: онлайн-курс «ОСББ: Абетка успіху. Технічні поради щодо обслуговування багатоквартирного будинку для ОСББ», проєкт ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES)

Згідно зі статтями 6 і 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», співвласники мають визначені права та обов’язки. Кожний співвласник несе зобов’язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника. 

Отже, відповідальність за належний стан багатоквартирного житлового будинку несуть лише співвласники. Держава та територіальні громади можуть нести відповідальність за стан будинку тільки в тому випадку, коли мають в ньому власність.

Теги: осбб
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]