Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.01.2016 09:53

Аграрна партія України: завдання на 2016 рік

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Протягом січня Аграрною партією разом із профільними аграрними асоціаціями буде підготовлено законопроект про внесення змін до Податкового кодексу, який врахує інтереси малих і середніх сільгоспвиробників

З цікавістю прочитав статтю журналіста Романа Чернишева «Партійний спойлер: Хто і навіщо «запалив» нові партії в Україні» (Ліга.Новини, 14 січня 2016 р.). Дуже своєчасне і необхідне журналістське дослідження. Автор висловлює слушні думки, хоча деякі припущення мене більш ніж здивували. Зокрема, в тому, що стосується високого результату Аграрної партії України на місцевих виборах. Оминаючи своєю увагою авторитетних людей у виборчих списках партії, широку соціальну базу на яку опираються аграрії, клопітку роботу партійного активу на місцях, зрештою, проведення більше 80 аграрних форумів в усіх областях України, автор згаданої статті перемогу Аграрної партії, на місцевих виборах, пояснює виключно по принципу «якщо зірки запалюються значить це комусь вигідно».

З цією тезою важко сперечатися, але на відміну від автора не будемо апелювати до неназваних джерел та шукати, зацікавлених людей, в перемозі Аграрної партії, у владі, а подумаємо кому в країні й справді найбільш вигідно запалити зірку Аграрної партії. Адже просто так нічого не відбувається і Аграрна партія в минулому році повернулася у велику політику невипадково, а тому, що в Україні сформувався впливовий середній клас аграріїв-фермерів, які розуміють, що для сталого розвитку економіки країни потрібна політична сила, яка відстоюватиме інтереси галузі, яка дає третину ВВП країни і найбільше валютних надходжень в країну. Навіть Президент України у своїй великій прес-конференції 14 січня 2016 р. заявив, що на сьогоднішній день вже не металургія, а агросектор є пріоритетною галуззю економіки. При цьому варто зазначити, що Аграрна партія представляє не тільки аграріїв, а і вчителів, науковців, медиків, представників інших прошарків населення. Саме їх підтримка і забезпечила партії високі результати на місцевих виборах.

Почесне п яте місце у виборчій кампанії за кількістю обраних депутатів місцевих рад, перше – за ефективністю виборчої кампанії, друге – за кількістю голів новостворених громад та третє місце – за кількістю обраних від неї депутатів новостворених громад і за кількістю міських та селищних голів, вивели Аграрну партію в лідери політичного життя країни. І це тільки початок. Не вдаючись у довгу дискусію із автором згаданої статті перейдемо до планів Аграрної партії на 2016 рік. Адже думати про завтрашній день – обов’язок, а не опція. Тільки так можна досягнути поставлених цілей.

Передусім, Аграрна партія України продовжуватиме відстоювати інтереси сільгоспвиробників, оскільки вважає ухвалені зміни до податкового законодавства руйнівними для економіки і країни загалом. Протягом січня Аграрною партією разом із профільними аграрними асоціаціями буде підготовлено законопроект про внесення змін до Податкового кодексу, який врахує інтереси малих і середніх сільгоспвиробників. Мова іде передусім про необхідність створення, замість двох реєстрів відшкодування ПДВ, єдиного відкритого реєстру з однаковою системою хронологічного відшкодування податку на додану вартість. Всі матимуть   однакові  права відшкодування ПДВ у порядку черги.

Іншим важливим завданням є відтермінувати внесення змін в спецрежим ПДВ до 1 липня 2016 року. Саме цей термін визначено, як перехідний етап перед прийняттям нового Податкового Кодексу. Робота над яким розпочнеться весною. Власне у новому Податковому Кодексі, Аграрна партія відстоюватиме можливість збереження непрямої підтримки для аграріїв.

На запитання, чому Аграрна партія наскільки принципово відстоює спеціальний режим оподаткування ПДВ відповімо мовою фактів чому він наскільки важливий. Спеціальний режим ПДВ – це спосіб накопичування ресурсів для сільгоспвиробника з подальшим вкладенням у виробництво. Його важко назвати пільгою. Це інструмент, який дозволяє аграріям накопичувати кошти для того, щоб сіяти, збирати врожай, годувати худобу і не беручи жодної копійки у держави конкурувати з європейцями, які мають великі державні дотації та американцями, котрі мають доступ до дешевих кредитів під 3-4 % річних на 20-30 років, на противагу українським 35-40 % на рік-півтора.

Збережені кошти аграрії не забирали собі, а вкладали у виробництво. Тому Україна має перші місця по багатьох експортних позиціях, а на полицях магазинів, попри постійні кризи, у нас поки що є доступні українські продукти. Отже, спецрежим ПДВ — це всього лише компенсація відсутності інших видів підтримки таких, як кредити чи дотації, які є в наших конкурентів.

Наступним завданням Аграрної партії є подальше нарощування політичної ваги та участь її представників у цьогорічних виборчих кампаніях. Аграрна партія висуватиме власних кандидатів в депутати на місцевих виборах до районних рад в місті Києві та міського голову в Кривому Розі. В нас є авторитетні кандидати, які розвіють ще один міф, що Аграрна партія користується підтримкою виключно в сільських населених пунктах. Аграрна партія вже сьогодні знаходить однаково високу підтримку як в селі так і місті. На користь цього свідчать результати повторних виборів до міської ради міста Сватово Луганської області, що відбулися 27 грудня 2015 року. На виборах до Сватівської міської ради Аграрна партія посіла перше місце й має 8 депутатів.

І щонайголовніше завдання партії – це подальша розбудова, залучення нових членів створення партійних осередків в усіх населених пунктах країни. Прагнучи до інституційного та кадрового оновлення, партія ставить за мету вплив та безпосередню участь у виробленні державної економічної політики. Загально політичними цілями Аграрної партії є розбудова України як соціальної, демократичної, правової держави, в якій буде комфортно жити усім її громадянам.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]