Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.12.2015 10:07

Скасування спецрежиму ПДВ: економічне невігластво чи необхідність?

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Вчора, 10 грудня в більшості обласних і навіть районних центрах України відбулися масштабні мітинги аграріїв. Люди прийшли під стіни органів державної влади висловити протест проти ініціативи Уряду відмінити єдину пільгу для сільгоспвиробників – спецреж

Вчора, 10 грудня в більшості обласних і навіть районних центрах України відбулися масштабні мітинги аграріїв. Люди прийшли під стіни органів державної влади висловити протест проти ініціативи Уряду відмінити єдину пільгу для сільгоспвиробників – спецрежим ПДВ.

Вчорашній с трайк це вже 4 акція протесту сільгоспвиробників за останній рік. Попередні рази 30 червня та 2 липня, коли аграрії протестували під Верховною Радою проти намірів уряду «протягнути» скасування спецрежиму ПДВ – депутати їх почули. Ще один мітинг аграрії проводили проти скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення і мораторій продовжили, щоправда на рік, а не на 10, як вимагала Аграрна партія, та все ж результат є. Сьогодні аграрії знову ж таки виступають проти скасування спецрежиму ПДВ, що уряд так заповзято намагається «проштовхнути» через парламент.

При цьому варто зазначити, що намагаючись зменшити негатив від непопулярного рішення уряд, в останні дні, запропонував перехідний період, під час якого зі спеціального рахунку ПДВ 75% коштів ітиме в бюджет, а 25% залишатиметься на виробничі потреби аграріїв. Ця норма передбачена всього на рік. Інакше як відверненням уваги від повного скасування спецрежиму ПДВ це складно вважати.

Щоб оцінити ризики відміни спецрежиму ПДВ розберемося в самому підході оподаткування. Спеціальний режим оподаткування, передбачає, що сума ПДВ, нарахована сільськогосподарським підприємством на вартість поставлених ними сільгосптоварів, не підлягає сплаті до бюджету, а залишається у їх розпорядженні для відшкодування суми податку, сплаченої постачальнику на вартість товарів та послуг, основних фондів, придбаних (споруджених) платником для їх використання у виробництві сільськогосподарської продукції, а за наявності залишку такої суми податку - для інших виробничих цілей.

Якщо висловлюватися простими словами, то спецрежим ПДВ сприяє аграріям в розвитку виробничих потужностей їх власним коштом. Не в останню чергу, саме завдяки цій пільзі сільськогосподарська галузь донедавна демонструвала позитивні показники розвитку, а частка АПК у загальному обсязі експорту України станом на 1 листопада цього року становила 37%. При цьому слід зазначити, що спецрежим ПДВ є абсолютно некорупційним механізмом підтримки галузі і діючи з 1998 року показав власну ефективність на практиці. Натомість, пряма підтримка сільгоспвиробників, яку пропонує Уряд, містить корупційні ризики.

Кому вигідно скасування спецрежиму ПДВ?

На думку аграріїв скасування спецрежиму ПДВ обернеться катастрофою як для них самих, так і позначиться на наповненні бюджету України. Адже відміна цієї єдиної пільги замість того, щоб збільшити бюджетні надходження, на що розраховує уряд, навпаки призведе до зменшення податкових надходжень. За оцінками експертів в разі відміни спецрежиму ПДВ втрати аграріїв складуть близько 30 млрд. грн., падіння експортної виручки на $1 млрд., а кількість безробітних зросте на 100 тис. осіб.

Та і час для запровадження додаткового податкового навантаження для аграріїв уряд обрав не найкращий. Негативна економічна динаміка в країні позначається і на аграрній галузі. За підсумками 10-ти місяців 2015 року падіння обсягу сільгоспвиробництва складає 4,4%, а витрати на виробництво зросли на 60-70%. Вперше за 10 років скоротилися всі показники по виробництву продукції тваринництва. Чисельність поголів’я ВРХ скоротилася на 5,4%, поголів’я птиці – на 3,2%, виробництво молока зменшилось на 4,4%, а яєць – на 14,8%.

Ситуація в АПК є несприятливою й через посушливі погодні умови. Не сприяє розвитку сільськогосподарської галузі й зовнішньоекономічна кон’юнктура – світові ціни на зерно знижуються вже декілька років поспіль. При цьому, відсутня будь-яка компенсація за кредитами, а банківська відсоткова ставка перевищує 30% річних.

Підсумовуючи зазначимо, що ініціатива уряду порушує Коаліційну Угоду та Програму дій Уряду, якими передбачено збереження існуючої системи оподаткування аграрного сектору до 1 січня 2018 року. Пільги для агропромислової галузі прописані в Угоді про асоціацію України з ЄС, згідно норм СОТ.

Вважаємо, що зазначена ініціатива уряду може спричинити соціальне напруження в суспільстві. Минулого разу, влітку під стінами Верховної Ради зібралося більше 5 тисяч аграріїв з усієї України. Сьогодні вони мітингують у власних населених пунктах, але якщо влада їх не почує, то найближчим часом обіцяють зібратися у Києві.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]