Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.11.2022 16:34

Застосування касового методу на підставі п. 187.10. ст. 187 Податкового кодексу України

Юрист Юридичної фірми Devoso

Розбираємо Податковий кодекс на гвинтики

Визначення дати виникнення податкових зобов'язань є надзвичайно важливим завданням для дотримання підприємствами положень податкового законодавства. При цьому тлумачення положень Податкового кодексу України досить часто викликає великі труднощі.

Зокрема, іноді перед відповідальними особами постає запитання, чи застосовний до їхнього підприємства касовий метод, особливо якщо їхня діяльність стосується надання житлово-комунальних послуг або послуг з постачання природного газу, теплової енергії тощо.

У п. 187.10. ст. 187 Податкового кодексу України для встановлення суб’єктів, що можуть застосовувати касовий метод визначення дати виникнення податкових зобов’язань, наведено наступне формулювання:

«(…) Платники податку, які постачають теплову енергію, природний газ (крім скрапленого), надають послуги з транспортування та/або розподілу природного газу, інші житлово-комунальні послуги, перелік яких визначений законом, послуги (роботи), вартість яких включається до складу плати за послугу з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій чи послугу з управління багатоквартирним будинком, фізичним особам, бюджетним установам, незареєстрованим як платники податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, управителям багатоквартирних будинків, квартирно-експлуатаційним частинам, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (надавачам послуг) у рахунок компенсації їх вартості, визначають дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за касовим методом (…)».

Напрочуд довге речення із великою концентрацією інформації, чи не так? На практиці ті, хто читає це положення, часто задається питанням, що ж мається на увазі під «іншим платниками податку»? Що це за суб’єкти і яким чином розуміти їх згадку поряд із "платниками податку", згаданими на початку, "фізичними особами", "бюджетними установами", "житлово-експлуатаційними конторами" і так далі. Отож, проаналізуємо весь пункт статті покроково.

Це положення можна умовно розділити на 3 логічні частини, які пов’язані наступною причино-наслідковою лінією:

«Платники податку, які…

1) (які послуги надають) постачають теплову енергію, природний газ (крім скрапленого), надають послуги з транспортування та/або розподілу природного газу, інші житлово-комунальні послуги, перелік яких визначений законом, послуги (роботи), вартість яких включається до складу плати за послугу з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій чи послугу з управління багатоквартирним будинком,

2) (кому вони надають послуги, зазначені у п. 1) фізичним особам, бюджетним установам, незареєстрованим як платники податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, управителям багатоквартирних будинків, квартирно-експлуатаційним частинам, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (надавачам послуг) у рахунок компенсації їх вартості,

3) (що ці платники зобов’язані робити) визначають дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за касовим методом.

Проаналізувавши п. 2), доходимо висновку, що формулювання «іншим платникам податку» пов’язане із наведеним у цьому ж реченні поняттям «житлово-експлуатаційних контор, управителів багатоквартирних будинків, квартирно-експлуатаційних частин, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків».

Ці два формулювання об’єднують одних і тих самих суб’єктів, які «здійснюють збір коштів з фізичних осіб та бюджетних  установ, незареєстрованих як платники податку [що в цьому реченні іменуються «зазначеними покупцями» - прим.], з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (надавачам послуг)», тобто тим «платникам податку», що наведені на початку пункту статті.

Таким чином, «іншими платниками податку» у п. 187.10. ст. 187 ПКУ є суб’єкти, які наряду з ЖЕКами, управителями багатоквартирних будинків, квартирно-експлуатаційними частинами, ОСББ здійснюють збір коштів з фізичних осіб і бюджетних установ і їх передання надавачам послуг, що постачають теплову енергію, постачають, транспортують або розподіляють природний газ, надають інші житлово-комунальні послуги або послуги, вартість яких включається до складу плати за утримання будинків, споруд та прибудинкових територій чи послуг з управління багатоквартирних будинків.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]