Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.12.2019 18:06

Попередження від зловживань каналами Інтерполу. Превентивні запити

Існуюча система ICPO не має технічної можливості для автоматичного аналізу всієї релевантної інформації, яка записується в базі даних організації та її фільтрації на предмет зловживань

Останні новини у засобах масової інформації про затримання публічно відомих осіб або їх розшук за допомогою системи Інтерполу, дають зрозуміти, що випадки зловживань системою розсилок продовжує невпинно зростати. Антидемократичні країни продовжують використовувати систему Інтерполу для політично вмотивованих або військових переслідувань.

Існуюча система аналізу та контролю що існує в організації не має технічної можливості для автоматичного аналізу та фільтрації всієї релевантної інформації на предмет зловживань для подальшого блокування таких запитів.

Тому, якщо ви маєте обґрунтовані очікування, що повідомлення Інтерполу може бути випущено щодо вас в найближчому майбутньому, або у вас є всі підстави стверджувати про те, що такі дії не будуть відповідати правилам Інтерполу , варто не зволікати зі зверненням до Комісії з контролю за файлами Інтерполу з превентивним запитом.

Превентивні запити направлені на блокування будь-якої обробки інформації в файлах Інтерполу,  що надходять від національних органів.  

Хоча детально процедура розгляду і подачі превентивних запитів або як її називають «preliminate appeal» не виокремлено в нормативних актах організації, втім, загальний контекст існуючих правил дозволяє нам говорити про те, що даний механізм має місце.

Положення статті 128 Параграфу ІІІ Правил Інтерполу з обробки даних, котра має назву «examination procedure», резюмує нам, що дані, апріорі, вважаються точними та актуальними, коли записуються Національним центральним центром Бюро до інформаційної системи INTERPOL.

Втім, у разі, якщо виникає сумнів щодо дотримання умови обробки даних, включаючи випадки де дані були оброблені Національним центральним бюро, Генеральний секретаріат консультується з Національним центральним бюро, для того, щоб отримати роз'яснення або додаткові дані, що можуть зняти всі сумніви.

Генеральний секретаріат вживає будь-яких інших відповідних заходів для того, щоб забезпечити фактичне виконання цих умов.

Абстрактність даної норми не дозволяє нам говорити про конкретні дії, які може вчинити Генеральний секретаріат, за яких умов та на якому етапі.

Однак, у звіті Комісії по контролю за файлами Інтерполу за 2016 рік згадується про механізм використання так званих превентивних запитів. Зокрема у 12 пункті звіту Комісія вказує на те, що превентивні запити спрямовані на блокування будь-якої обробки даних у файлах INTERPOL, що надсилаються національними органами влади, щодо співпраці через канали INTERPOL.

Не менш важливе положення ст. 28 (2) (с) Статуту Комісії з контролю за файлами Інтерполу яке говорить нам про відсутність будь-яких обмежень у Генерального секретаріату від дій щодо блокування, видалення чи коригування даних в Інформаційній системі відповідно.  

Тому, за існуючої системи, подання превентивного запиту є чи не найкращим запобіжником до потенційних зловживань правоохоронних органів системою Інтерполу.

Досвід показує, що на превентивний запит Комісія реагує досить швидко, та автоматично передає превентивний запит в бюро юрисконсульта Комісії, а також в Генеральний секретаріат Інтерполу для подальшого аналізу.

Додатковим бонусом превентивного запиту є те, що правоохоронним органам не вдасться таємно від вас внести дані щодо вашого розшуку, оскільки Комісія невідкладно поінформує вас про поданий запит.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]