Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.06.2024 11:34

Дієві механізми громадського контролю органів влади: для чого потрібні громадські ради

Комунікаційниця НАЗК

Громадські ради - потужний інструмент громадського контролю, як він працює та хто може приєднатися до громадської ради - читайте далі.

Що таке громадська рада

Громадські ради існують у більшості правових держав світу. Вони залучені до різних сфер суспільного життя та мають на меті забезпечити ефективну державну політику, роботу певних органів шляхом громадського контролю за структурою, при якій вони створені.

Громадські ради в Україні — це консультативно-дорадчі органи, які створюються при державних установах, органах місцевого самоврядування або інших організаціях для залучення громадськості до процесу прийняття рішень та контролю за діяльністю цих органів. Фактично вони покликані забезпечити безпосередній зв'язок між владою та громадянами й консолідацію зусиль держави й громадськості.

Діяльність громрад гарантується статтею 38 Конституції України й регламентується Постановами Кабінету Міністрів України №1378 від 15.10.2004 р. та №996 від 03.11.2010 р. «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики». 

Основні функції громадських рад:

1. Консультаційна.  Надання рекомендацій та пропозицій щодо проєктів рішень, програм, політик та інших документів.

2. Моніторинг і контроль: Здійснення громадського контролю за виконанням законодавства, програм та рішень органів влади.

3. Інформаційна: Інформування громадськості про діяльність органів влади, роз'яснення прийнятих рішень та їх наслідків.

4. Посередницька: Сприяння вирішенню конфліктів між громадянами і органами влади, організація  консультацій з громадськістю.

Також будь-яка громадська рада зобов’язана звітувати про свою діяльність.

Детальніший спектр повноважень ГР передбачений конкретними (локальними) положеннями, які ухвалюють в органі, при якому вона створена.

Приклади громадських рад  

Громадська рада при Міністерстві освіти і науки: може розробляти пропозиції щодо реформування освітньої системи, контролювати якість навчальних програм та інше.

Громадська рада при міській раді: допомагає місцевій владі враховувати інтереси мешканців при плануванні міської інфраструктури, розвитку комунальних послуг тощо.

Громадська рада з екологічних питань: працює при екологічних агенціях або міністерствах, контролює виконання екологічних програм та законодавства.

Хто може увійти до складу громадської ради, вимоги до кандидатів

Участь у роботі громради є добровільною ініціативою, кандидатів висувають різні інститути громадянського суспільства. Зокрема, членами таких рад, зазвичай, стають представники громадських організацій, професійних об'єднань, експерти, активісти та інші зацікавлені особи. Склад ГР може формуватися на конкурсній основі або шляхом голосування представників громадськості.

Варто зазначити, що тривалий час діяльність громадських рад в Україні мала скоріше формальний характер, при цьому процедура обрання членів рад була непрозорою й не забороняла органам влади брати участь у цьому процесі.

У 2019 році Уряд вніс зміни до постанови №996, які мінімізували можливість органів влади лобіювати власні інтереси в доборі кандидатів до громрад та конкретизували вимоги до претендентів. Зокрема, потенційні члени громадської ради мають не менше ніж пів року до моменту обрання займатися дотичною до роботи ради діяльністю. 

Наразі вже є кейси успішного та прозорого створення громадських рад шляхом відкритого онлайн голосування за кандидатів. Такі практики застосовані НАЗК, НАБУ, БЕБ та Міністерством оборони (громадська антикорупційна рада)

Кількісний склад ГР та терміни повноважень

Відповідно до чинного законодавства, кількість членів громадської ради не має перевищувати 35 осіб. Кількісний склад ГР так само був затверджений змінами у постанові №996. Раніше це питання було не врегульованим й траплялися прецеденти, коли до громрад входило до 150 членів.

Члени громадської ради при будь-якому органі обираються на 2 роки, їх діяльність не оплачується. Однак на час дії воєнного стану терміни повноважень чинних громадських рад при органах влади були продовжені рішенням Кабміну.

Антикорупційні громадські ради: кейси успішного створення

При окремих державних органах функціонують громадські ради, що мають на меті задоволення суспільного запиту на запобігання корупції та подолання її наслідків. Окрім ГР, що були створені безпосередньо при антикорупційних органах, таких як НАЗК, НАБУ, громадська антикорупційна рада функціонує при Міністерстві оборони України.  

Ініціативі створення ГАР МО передувала низка повідомлень у медіа й соцмережах щодо сумнівних закупівель Міноборони. Серед них – скандал із закупівлею зброї через «Львівський арсенал» та придбання продуктів для військових за завищеними цінами.

Суспільний резонанс сформував запит на створення дієвого інструменту контролю громадян за прозорістю й ефективністю роботи міністерства.

Добір кандидатів до ГАР МО проводився шляхом відкритого онлайн-голосування на платформі Національного агентства з питань запобігання корупції. Склад ради був затверджений  10 квітня 2023 року, до неї увійшли 15 кандидатів від зареєстрованих громадських організацій антикорупційного спрямування.

Результатом співпраці антикорради та міністерства  стало нова система закупівель для української армії за стандартами НАТО. Згідно з нею, Міноборони формує політику, а самі закупівлі здійснюють дві державні агенції – Державний оператор тилу, який відповідає за тилове забезпечення, та Агенція оборонних закупівель, яка займається закупівлею озброєння.

Таким чином співпраця громадян та влади стала свого роду важелем подолання корупційних практик

Загальні переваги громадських рад

Залучення громадськості: громадяни мають можливість безпосередньо впливати на процеси прийняття рішень.

Прозорість: підвищується прозорість діяльності органів влади.

Різноманітність думок: різні групи інтересів можуть представляти свої позиції, що сприяє більш збалансованому прийняттю рішень.

Контроль: громадська рада – це ще один наявний інструмент громадського контролю, який може не тільки консультувати та інформувати громаду, а також здійснювати контроль за виконанням законодавства, програм та рішень органів влади.

Отже, громадські ради в сучасних реаліях є важливим інструментом демократичного управління, який допомагає враховувати думку громадськості й забезпечує підзвітність влади.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи