Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.02.2023 10:27

Інфляційний звіт від НБУ: що очікувати від основних економічних показників?

CEO міжнародної платіжної системи LEO, Голова наглядової ради IBOX BANK

НБУ оприлюднив інфляційний звіт, згідно з яким очікує сповільнення інфляції до 18,7% цього року. Тенденція почнеться цієї весни та збережеться в наступні роки.

Основним чинником відновлення економіки буде безпекова ситуація в районах бойових дій, який безпосередньо впливатиме на відновлення економічних спроможностей країни.

Жорсткі монетарні заходи національного регулятора та адаптація підприємств до нових умов роботи за дефіциту електроенергії призвели до позитивної динаміки інфляційних очікувань. Швидкого зниження інфляції, швидше за все, не відбудеться оскільки війна та її наслідки залишаються основним фактором економічного потрясіння. Якщо ситуація з безпекою покращиться — можна сподіватися, що цього року інфляційні очікування почнуть покращуватися. У короткостроковій перспективі інфляція впаде до 10,4% у 2024 році та 6,7% у 2025 році.

Інфографіка: Індекс споживчих цін. Джерело: НБУ

 

Продовження бойових дій і подальше пошкодження критичної інфраструктури залишаються основними ризиками для економіки. Згідно з прогнозами, економічна активність знизитися, а інфляція зросте у разі подальших терактів росії в Україні. Однак є й інші фактори, які можуть деструктивно вплинути на відновлення економіки. Наприклад, непередбачені обставини можуть вимагати додаткових бюджетних коштів або викликати дефіцит окремих товарів. Якщо війна затягнеться, то збільшиться міграція людей за кордон, що може призвести до проблем на ринку праці в довгостроковій перспективі. Можливе скорочення допомоги від іноземних партнерів і зрив роботи “зернових коридорів” – ці варіанти також враховуються при розрахунку економічних ризиків.

У західних країнах помітно тенденцію до уповільнення інфляції. Наприклад, інфляція в єврозоні знизилася до 8,5 відсотка в січні після досягнення 9,2 відсотка в грудні. Країни ЄС пройшли пік рецесії та змогли доволі швидко позбутися основних економічних проблем, багато в чому завдяки низьким цінам на енергоносії та відносно високим запасам природного газу в сховищах. Проте, після піку рецесії не варто очікувати швидкого відновлення економіки. ЄЦБ враховує це і може дещо збільшити облікову ставку в майбутньому для досягнення запланованого рівня інфляції.

Зараз НБУ бачить своїм пріоритетом збереження стабільності споживчих цін. Серед факторів, які найбільше вплинули на прискорення інфляції торік, можна виділити: різке подорожчання енергоносіїв, збільшення логістичних витрат для підприємців, скорочення пропозиції товарів і монетарні фактори. З іншого боку, ми також маємо чинники, які гальмують інфляційний процес: жорстка фіксація курсу гривні до іноземних валют, призупинення подорожчання житлово-комунальних послуг для населення, пом’якшення акцизів на пальне, зниження попиту через демографічні зміни.

Ще одним фактором, що впливає на економічну ситуацію, є ракетні удари по електроенергетичній інфраструктурі. Наслідки цих атак виявилися складнішими, ніж передбачалося раніше, а відновлення енергетичних об’єктів зайняло більше часу. Проте, українська мережа залишилась цілісною завдяки компаніям, які закупили собі обладнання для автономного виробництва електроенергії. З дефіцитом електроенергії у 23% наприкінці 2022 року є два можливі сценарії, показані на діаграмі.

Інфографіка: Прогнози дефіциту е/е в енергосистемі. Джерело: НБУ

 

Підвищення собівартості виробництва найбільше вплине на інфляцію, оскільки вартість електроенергії значно зросте, якщо компанії використовуватимуть власні генератори. Станом на кінець минулого року в Україну було відвантажено понад 354 тис. генераторів, що не могло не збільшити попит на паливо для них.

Попри майже річну повномасштабну війну, економіка нашої країни продовжує функціонувати. Очевидно, що найбільша проблема, з якою ми стикаємося, пов’язана з безпековою ситуацією — щобільше територій буде звільнено, то швидше відбудеться відновлення економіки та послаблення інфляційного тиску. Комерційна діяльність, а також ринковий попит і пропозиція залежатимуть від стану електромережі та демографічних показників. Економіка залишається значною мірою залежною від західних донорів, і це навряд чи зміниться найближчим часом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]