Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.01.2023 13:30

Open Banking та його роль у появі нових фінтех-продуктів

CEO міжнародної платіжної системи LEO, Голова наглядової ради IBOX BANK

Open Banking відкриває перед банками нові можливості для розробки сучасних технологічних рішень у фінтех-секторі.

Open Banking — це підхід, який дає можливість клієнтам банку надавати іншим сервісам або постачальникам послуг доступ до своїх банківських даних за допомогою API. Це назва інтерфейсу, який потрібен для BaaS (Banking as a Service), який є сполучною ланкою між фінтех-компаніями та банками. Прикладом використання відкритого банківського обслуговування можуть бути платіжні платформи, такі як Google Pay й Apple Pay. Нові технології та підходи можуть зробити взаємодію між компанією та банківською установою кращою, швидшою та безпечнішою. Водночас це вигідно не лише клієнтам, а й банкам, оскільки вони також можуть використовувати ці послуги для ведення бізнесу.

Відкритий банкінг робить банківські послуги зручнішими та простішими, що є важливим аспектом в епоху, коли досвід користувача є першочерговим. Це лише підвищує комфорт використання послуги, якщо клієнт користується коштами зі свого банківського рахунку через сторонню програму. Такими програмами можуть бути служби доставляння їжі, оператор мобільного зв’язку чи інші сторонні служби. Тож якщо клієнт задоволений тим, наскільки добре його банк інтегрований із сучасними послугами, він залишиться йому лояльним.

Співпраця такого типу вигідна не тільки користувачам, але й самим фінансовим установам. Наприклад, накопичені дані можна використовувати для створення нових послуг, які є швидшими, безпечнішими та сучаснішими. Open Banking створює умови для кращого розуміння потреб ринку банками. Це безпосередньо впливає на можливість створення та розвитку нових фінтех-сервісів. Прикладом відкритого банківського обслуговування є додаток Connected Money, запущений HSBC у Великобританії. Ця програма може переглядати банківські рахунки, кредити, кредитні, іпотечні та інші картки в одному місці.

Більш широке впровадження Open Banking призведе до посилення конкуренції. Оскільки раніше доступ до даних мали лише банківські установи, вони мали свого роду монополію. Коли все більше і більше фінтех-компаній приєднаються до боротьби за клієнтів, це створить можливості для кращих послуг і швидкого розвитку продуктів. Адже вони можуть не тільки отримати знання про клієнтів, а і про їхні вподобання, що дозволить глибоко зрозуміти потреби користувачів.

Взагалі Open Banking почав застосовуватися зі складнощами, тому що це означало початок конкуренції з банками. У Великій Британії найбільші банківські установи на законодавчому рівні змусили відкрити свій API-інтерфейс. Таким чином, інформація про клієнтів може бути надана стороннім розробникам за їх згодою. 30 червня 2021 року став чинним Закон України «Про платіжні послуги», який визначає порядок надання доступу до рахунків клієнтів банків. Тому шлях до відкриття банківського бізнесу в Україні відкритий.

Таким чином Open Banking відкриває перед банками нові можливості для розробки сучасних технологічних рішень у фінтех-секторі, підвищуючи якість обслуговування на вищий рівень і відкриваючи доступ до інноваційних ринків. Крім того, банки можуть отримати прибуток, продаючи дані або підключаючи їх до приватних програм. Open Banking дає змогу створити цілу екосистему, де клієнти можуть отримувати доступ до сторонніх послуг на додаток до банківських. Це дозволяє банківським установам знижувати вартість надання послуг, розробляти нові додатки та навіть створювати кращі тарифи для клієнтів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]