Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.02.2016 16:12

Про користь «енергетичних» штрафів

Експерт у сфері енергетики та ЖКГ Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД)

Розміри штрафів повинні залежати від прибутку компаній у процентному еквіваленті

Кілька днів тому на сайті Нацкомісії з державного регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг з’явилась цікава новина. Тепер ця структура оприлюднює акти перевірок ліцензіатів. 

У результаті перевірок підприємств за 2015 рік у сферах енергетики та комунальних послуг прийнято 130 постанов про накладення штрафів, 33 розпорядження про усунення порушень та 158 протокольних рішень, з яких 19 стосується звернень Комісії до правоохоронних органів. За виявлені порушення на підприємства накладено штрафи в сумі 4,9 млн грн. 

А тепер співставимо ці цифри з загальним оборотом коштів на ринку в 250 млрд грн. Середній прибуток енергокомпаній компаній – 5-10%, а це 12,5-25 млрд. Отже штрафи з цих сум 5 млн – і сміх, і гріх. 

Звісно, Комісія може забрати ліцензію... Але в даному випадку варто ставити питання про створення конкурентного ринку постачальників послуг, аби у тих, хто не виконує закон, можна було б забрати ліцензію, а споживач без проблем змінив би постачальника послуги і далі міг користуватись енергією. А штрафи НКРЕКП має накладати від прибутку компанії у процентному еквіваленті – тоді монополісти відразу замисляться, чи варто жертвувати 10-20 % від прибутку щоразу за значне порушення.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]