Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.07.2021 17:19

Чи є прогрес у впровадженні реформ? З чим Україна поїде на Ukraine Reform Conference 2021

Менеджер адвокації та міжнародної адвокації Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ

Напередодні URC 2021 понад 50 українських експертів громадянського суспільства підготували онлайн-інструмент для моніторингу впровадження реформ в Україні за ключовими секторами.

7 липня Президент України Володимир Зеленський разом із Прем’єр-міністром і народними депутатами вирушає до столиці Литви — міста Вільнюс — де візьме участь у міжнародній конференції з питань реформ — Ukraine Reform Conference (URC). 

URC — це найгучніша щорічна міжнародна подія, яка є майданчиком для діалогу української влади, міжнародних партнерів і громадянського суспільства. Вплив цього заходу на міжнародний імідж України важко переоцінити. 

Звичайно, влада ретельно готується до заходу та воліє говорити виключно про позитивні здобутки реформ. Вони беззаперечно є, але варто говорити і про проблеми. 

Напередодні URC 2021 понад 50 українських експертів громадянського суспільства підготували онлайн-інструмент для моніторингу впровадження реформ в Україні за ключовими секторами, що розподілені за чотирма блоками: верховенство право й національна безпека, демократія й належне врядування, економіка і сталий розвиток, розвиток людського капіталу. 

Найбільше рекомендацій експертів у повному обсязі (у відсотковому співвідношенні) влада виконала у сферах медіареформи (28 %), національної безпеки й оборони (17 %), економічних реформ (14 %) і виборчої реформи (12,5 %). 

Хоча у 2020–2021 роках не відбулося істотного прогресу у виконанні владою рекомендацій експертів у сфері судової реформи, але 29 червня Парламент ухвалив законопроєкт № 3711-д, який надасть можливість сформувати дійсно доброчесну Вищу кваліфікаційну комісію суддів, яка має зіграти ключову роль у судовій реформі. Маю надію, що колізія, яку містить уже підписаний Президентом законопроєкт, буде усунена Парламентом якнайшвидше. 

У сфері антикорупційної реформи з 14 рекомендацій експертів влада повністю виконала лише одну — ухвалила закон про Бюро економічної безпеки. Але низку питань викликає реальна політична незалежність процесу добору керівника Бюро. 

Водночас ми не можемо забувати, що впровадження реформ може ефективно здійснюватися виключно у взаємодії всіх гілок влади. Наприклад, скандальне рішення Конституційного Суду України щодо скасування е-декларування в жовтні 2020 року стало реальною загрозою відкату одного з найбільших і реально працюючих здобутків антикорупційної реформи. Тому критично необхідно ухвалити законодавство, яке передбачить комплексне конституційне реформування системи публічної влади. 

А в деяких питаннях Україна, на жаль, зробила крок назад. Так, експерти рекомендували ухвалити закон для більш ефективної реалізації Агентством із розшуку та менеджменту активів (АРМА) своїх функцій. А 30 червня Верховна Рада в першому читанні проголосувала за законопроєкт № 5141, який фактично забороняє АРМА реалізовувати арештоване майно. І не забуваємо, що що вже майже півтора роки керівник цієї агенції перебуває в статусі виконувача обов’язків. 

Наші міжнародні партнери вже неодноразово називали корупцію однією з головних проблем України. Нещодавно заступниця Держсекретаря США з питань демократії, прав людини та праці Кара МакДональд назвала корупцію екзистенційним викликом для нашої країни, яка підриває довіру суспільства та стоїть на заваді економічного розвитку. 

Я твердо переконаний, що влада здатна побачити цінність наданих громадськими експертами рекомендацій, а громадянське суспільство, в свою чергу, готове надати всебічну підтримку у їх виконанні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]