Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.08.2023 10:59

Не вбивайте український бізнес! Досвід Польщі

Керівник маркетплейсу аукціонів UBIZ.ua

У мене є бізнес в Польщі та Україні. Польща бореться за існування і розвиток моєї справи. В Україні, на жаль, все навпаки.

Нещодавно я повернувся із Польщі, хочу поділитися з вами тим, що зробила Польща (і продовжує це робити), щоб за останні 15 років  з найбіднішої країни Європи, стали 4-тою економікою Європейського Союзу. Я маю в Польщі власний бізнес. Та давайте по черзі.

1. На першому місці в державі є громадянин Польщі. Всі  державні інституції націлені на те, що б звичайному громадянину жилося добре, була робота, інфраструктура, соціальне забезпечення, освіта, доступ до медицини тощо. Як наслідок де б ви не жили в Польщі: у Варшаві чи маленькому містечку обо селищі, вам буде однаково комфортно жити.  Ви будете мати доступ до всього, що потрібно вам, вашій сімї чи дітям.

2. Відсутність корупції. Корупція відсутня на стільки, що навіть важко уявити, що так може бути. Державний службовець - це слуга народу у прямому сенсі цього слова. Вам допоможуть зробити все, щоб розвʼязати вашу проблему. І не сумнівайтеся: її розвʼяжуть. 

3. Свобода бізнесу. В Польщі діє Закон «Про свободу бізнесу», який захищає підприємців на всіх етапах його ведення. Наведу приклад: для того, щоб займатися бізнесом в сфері фінансів, медицини тощо, необхідно зареєструватися у відповідних державних органах (отримати ліцензію), наприклад, Національного Банку Польщі, чи Міністерства охорони здоров’я. Весь процес зайняв у мене 7 робочих днів. Національний банк, допоміг мені, не громадянину Польщі, приготовити всі необхідні документи. Отримання дозволу (внесення в реєстр) відбувається в заявочному порядку (назва, код, адреса, місце діяльності), відмовити не можливо. Якщо протягом 7 днів вашу компанію не внесли в реєстр – ви можете впевнено  працювати, вважається що у вас все добре. Працівники національного банку – це сервісна служба яка працює заради бізнесу, щоб бізнес міг розвиватися і сплачувати податки. 

Яким би бізнесом ви не займалися, або маєте намір займатися, ви заходите на єдиний сайт, де зможете знайти всі відповіді за необхідними напрямками від початку реєстрації, до особливостей оподаткування та подачі звітності: https://www.biznes.gov.pl/. На даному сайті є всі зразки документів, які потрібно подати державі, для ведення бізнесу. Вам не відмовлять в реєстрації бізнесу, адже ви будете сплачувати податки і створювати робочі місця, а в Польщі. Це головне!

4. Чесна прозора і одна для всіх податкова система. Податки платять всі. Нема поняття «конверт», «скрутити ПДВ», «обналити», «відмити» - всього того,  що за часту притаманне нам та до чого ми звикли. Якщо ви не виводите кошти з компанії,  то ви не платите податки. Дана норма стимулює бізнес  залишати кошти в обороті, вкладати їх у виробництво, створювати  нові робочі місця. На відміну від України, у них діє  податок на виведений капітал. Це той Закон, який так і не наважилася прийняти ВРУ. 

Бухгалтер в Польщі працює за наявності ліценції від податкової. Взагалі, по суті бухгалтер є працівником податкової, який несе повну відповідальність за нарахування і сплату податків вашої компанії. Діяльність бухгалтера страхується на випадок помилки. Це круто. За півтора року я так і не дізнався, де знаходиться моя податкова, не знаю, як звати мого інспектора. Всі питання вирішуються з бухгалтером. 

Якщо у вас є бізнес, ви платите податки та створюєте нові робочі місця, вам відкриті всі двері.  

Окрім цього, там є безліч вільних економічних зон, технопарків, із пільговим оподаткуванням, з безкоштовним забезпеченням (підключенням) відповідною інфраструктурою, проїзними шляхами, комунікаціями, водою, світлом, каналізацією. Поняття «купити кіловати потужності», як у нас, немає взагалі. Вони кажуть так: «Ви будете більше споживати, відтак і більше платити. Отже, для вас, як гуртового покупця електроенергії, передбачені знижки».  І це при тому, що в Польщі відсутня атомна енергетика (станція лише будується) .

Громади конкурують між собою за бізнес. Логік проста: коли кошти є у бізнесу – будуть кошти й у громади.

Платити податки – це гордість. Забігаючи на перед, скажу, що в них немає Prozorroї системи закупівель, як у нас, проте всі громадяни чесно платять податки, знаючи на що будуть використані їх кошти. І результат видно всюди: хороші автобани, інфраструктура, освіта, безпека і т.д. Поляки пишаються тим, що вони всі працюють, сплачують податки, і завдяки  їм життя навколо стає кращим.

Вас вітає Україна

Отримавши досвід ведення бізнесу у європейській країні, повертаюсь до України…. І розумію, що не випадково наша країна займає провідні позиції за рівнем корупції серед європейських країн. Корупція – головна наша біда. 

Другий тиждень я в вдома і другий тиждень замість того, щоб займатися бізнесом, намагаюся розвʼязати питання з реєстрацією податкових накладних.  На відміну від мого досвіду в Польщі, тут в Україні, я знаю телефони та адреси всіх управлінь та відділів податкової, але це не грає жодної ролі для розвʼязання проблеми. Це при тому, що компанія сплатила весь нарахований податок до державного бюджету України 100% авансом. 

Коли ви в Польщі сплатили податок – все! До вас не може бути взагалі ніяких питань. 

Проаналізувавши ситуацію, я дійшов висновку,  що саме 100% оплата ПДВ і стала підставою для блокування компанії.

В результаті, ми звернулися до юристів та аудиторських фірм з проханням допомогти у розвʼязанні нашої проблеми. І знаєте, якою була відповідь?  «Ви не одні, вся країна має таку саму проблему». Нас знову направили з до податкової.

Вся країна потерпає роками від існуючої лише в Україні проблеми реєстрації податкових накладних, замість того, щоб займатися бізнесом.  Виходить, що вся податкова система перебуває в ручному управлінні конкретних осіб. Чудовий результат «партнерських» відносин держави та бізнесу!

Я так розумію, що податкова чітко слідує позиції голови податкового комітету: «Що таке правильне оподаткування? Це мистецтво общипувати гусака так, щоб він не кричав». 

За нагоди хотів би звернутися до посадовця, адже те, що відбувається в податковій, не може називатися ані «правильним оподаткуванням», ані  «мистетством». Бо, на моє переконання, це злочинне  грабування народу України, знищення бізнесу, оазис корупції,  кумівства та «договорняків». «Гусак» - вже не може кричати,  бо його «ощипали» так, що в нього немає сил навіть голову підняти! 

Те, що ви називаєте «податковою реформою» не має нічого спільного з даним поняттям. У 2002-2003 роках я працював в юридичному управлінні ДПА в Полтавській області і хочу сказати, що корупційне податкове законодавство, яке було вибудоване, ще у ті часи успішно працює і до сьогодні. І кожна каденція депутатів оберігає його, як мати немовля. А чергова задекларована «податкова реформа» є не більше ніж набір популістичних гасел та побажань.        

І так, ми вже другий тиждень, боремося з цим, от тільки  результату – 0. 

Минулого тижня  в податковій нам  знову рекомендували, звернутися зі скаргою, яку буде розглядати спеціальна комісія,  а про результати нас повідомлять.

Виникає питання: яка комісія? Що вона буде вирішувати? Наприклад питання про те, яким принтером було надруковано накладні? Якщо є лише два варіанти: перший: податки задекларовано и сплачено (наш випадок), и другий – не сплачено! Якщо податки сплачено, то що розглядати ?! Чи комісія буде вирішувати, чи вірно ми заповнили платіжку ? поясніть мені ! 

На мій погляд, це абсурд, коли спалив всі податки – отримав заблоковані накладні, купу не потрібних дій і пішов з оцим усім на комісію!  Працюючи в Польщі, я навіть такого уявити не міг. Держава (народні депутати, податкова) стимулює бізнес переходити в тінь, навмисно створюючи перешкоди для ведення чесного бізнесу!

У той же час, хтось інший, не сплачує до бюджету нічого і сотнями мільйонів гривень отримує з бюджету відшкодування ПДВ. 

Тут можна тільки всіх привітати, бо в Україні побудована «краща податкова систему в Європі», яка працює на своєчасне поповнення особистих гаманців корупціонерів і просто нищить бізнес і нашу країну. Адже виходить, що платити «у кишеню» дешевше! 

Так звані податкові «рішали»  пропонували нам розвʼязати нашу проблему при сплаті до бюджету лише 10% від суми податкового зобов’язання і вони були дуже здивованими, коли їм сказали, що ми сплатили авансом 100% ПДВ.

Маючи можливість подивитися, порівняти, як працюють податкові системи різних країни, можу впевнено сказати, що податкова система України працює на користь «закритого клубу», а не суспільства, держави, бізнесу.  І найсумніше те, що ми не бачимо посадовця в країні, який дійсно міг би визнати існування фундаментальних проблем в податковій інституції і докладав зусиль для їх вирішення, залучивши суспільство, бізнес для обговорення податкової реформи та її імплементації у життя. 

Без реформи податкової системи та системи видатків (державних закупівель) Україна ніколи не буде сильною, незалежною, суверенною державою. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]