Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.11.2018 13:32

Це не наші методи? Самосуд як вирок бездіяльності державі

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму

Резонансні справи не доводяться до суду. Тому суспільство спродукувало попит на швидке правосуддя, - на самосуд. І цей попит втілюється у практику.

У Харкові активісти зловили особу, причетну до крадіжки та прив’язали її скотчем до стовпа. Попередньо повісивши табличку «Крадій». Все б нічого, але спіймали цю особу на виході з поліцейської дільниці, куди її доставили, впіймавши під час злочину «на гарячому».

Хоча, немає чого дивуватись. Резонансні кримінальні справи у країні завершуються не судами, а переключенням громадської думки на інші резонансні справи. Без доведення попередніх до кінця. Країна, яка живе у соцмережах, перетворилась у країну, де картинка із затриманням замінює судове рішення про визнання особи винною. Тому не дивно, що суспільство спродукувало попит на швидке правосуддя. І так само не дивно, що знайшлись люди, готові втілювати цей попит у життя. Тим більше у Харкові, де вже рік не можуть притягти до відповідальності мажорку Зайцеву – за ДТП, в якому загинуло 6 осіб.

Перше і найголовніше, Україна – не Росія. Неспроможності слабкої держави (як апарату) у нас компенсується сильним громадянським суспільством. Так було з моменту Революції Гідності та початку війни на Донбасі. Загони самооборони в більшості населених пунктів змогли забезпечити відносний спокій та стримати розгул злочинності. Добровольчі загони стали першими, хто прийняв на себе удар у війні на Донбасі, давши час необхідний для мобілізації армії.

Друге, чи поганий самосуд як явище? Питання не однозначне. У США свого часу саме самосуди (комітети пильності) дозволили боротись зі свавіллям влади на місцях - шерифами та «корегувати» рішення корупційних суддів. Зокрема, могли запросто вбити злочинців, якщо влада засуджувала їх на малі, як на думку громади, терміни. І можливо саме страх отримати під дих від власних громадян примусили органи влади в Америці побудувати, а потім дотримуватись принципу правової держави.

Але, є і по-третє. Самосуди не матимуть загальної справедливості, а мотивуватимуться справедливістю виключно самопризначених «суддів». Адвокатів ніхто із затриманих ними не матиме. І не факт, що хтось відчує себе суддею і буде гнути власну справедливість. Показовим був випадок, коли на Житомирщині дівчину вбили за борг у 500 гривень. Чи самосуди над ромами, які вже призвели до смертельних випадків.

І чим більше резонансних справ залишатимуться не завершеними, тим більше зростатиме у населення готовність до самосудів. Питання у тому, чи зможе потім держава повернути довіру до себе? Бо ми вже пережили епоху самосудів у 1917-20 рр. – за оцінками фахівців близько 10 тис. випадків. Чим це закінчилось тоді? Тим що нелегітимністю держави скористалась зовнішня сила, яка окупувала Україну.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]