Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.02.2022 12:52

Акцизні марки: захищають від підробки чи лобіюють інтереси корумпованих діячів?

Економіст, експерт-аналітик

Оборот тютюнових виробів

Коли обговорюють, що не так з інвестиційним кліматом в Україні, то обов'язково згадають і непередбачуваність регуляторної політки в Україні, перманентна загроза появи якихось рішень, які пов'язані навіть не так з умовно уявними інтересами держави, як з тими чи іншими особами, чиї інтереси лобіюють високопосадовці. Бізнесмени змушені постійно думати не про підвищення ефективності своєї діяльності, а про те, яким чином захиститись від дій влади всіх рівнів, які нищать їхній бізнес.

Це згадую у контексті появи в інформаційному просторі інформації про наміри запровадити додаткового захисного голографічного елементу для марок акцизного податку на тютюнові вироби. За що доведеться, звісно, заплатити бізнесу, хоча, насправді, в кінцевому вигляді — пересічним громадянам.

І що зовсім не дивно, як для українських реалій, за цим просуванням ідеї нових голограм маячать представники групи сумнозвісного консорціуму ЕДАПС. Ця контора у 2004-2013 роках монополізувала сферу виготовлення документів і голографічних захисних елементів. За що тоді довелося заплатити мільярди, якщо не десятки мільярдів, гривень бізнесу та населенню. До речі, слід нагадати, що інтереси цих осіб вже за часів нинішньої влада пролобіювали у питанні друкування паспортів. Про що вже повідомляли журналісти-розслідувачі. Взагалі, слід зазначити, поява різноманітних кримінальних пройдисвітів часів Януковича навколо нинішнього керівництва держави якось вже і перестала дивувати суспільство.

Так ось, зараз у Кабміні почали просувати ідею, що, мовляв, існуючи акцизні марки можна підробити, тому без нових, з такою собі голографічною бронею, ніяк обійтись. Бо старі підробляють, а значить продають тютюнову продукцію без сплати акцизного збору. Тому, можна сказати, вся держава просто зобов'язана стати на запровадження нових акцизних марок. Вартість яких, зрозуміло, вища, але ж чого не зробиш заради державних інтересів.

Правда, тут у чому проблема.

По-перше, за даними маркетингової компанії КANTAR Україна нелегальний оборот тютюнових виробів вже у листопаді 2021 перевищить 20 відсотків від загального обсягу споживання. І у першу чергу — це наслідок абсурдно швидкого підвищення акцизного податку , що призводить до непомірної для пересічних громадян, особливо малозабезпечених верств населення, вартості цигарок. Про що вже втомився писати.

По-друге, річ у тім, що понад 2/3 нелегальної продукції тютюнових виробів — це сигарети взагалі без акцизних марок. Це ті, що марковані, начебто, як для продажу в магазинах безмитної торгівлі ("For Duty Free Only") або для експорту в інші країни. Крім того сюди слід додати ще і ті, що взагалі нелегально ввезені на митну територію України з інших країн (насамперед, Білорусі). Обсяг таких оцінюється в 2,9% від загального обсягу ринку.

Тобто, якщо запровадити нові акцизні марки з суперзахистом, то проблему тіньового обороту вирішити все-рівно не вдасться.

По-третє, враховуючи зростання вартості тютюнових виробів внаслідок зростання акцизного податку, тіньовий бізнес, пов’язаний з підробкою акцизних марок — це сам по собі бізнес з прибутковістю у сотні, якщо не тисячі відсотків річних. А як зазначав ще Маркс, немає того злочину, на який не піде бізнес, у цьому випадку відверто кримінальний, заради прибутку у триста відсотків річних.

Це я до того, що для виготовленням підробних акцизних марок вже зараз використовують надсучасне високотехнологічне обладнання, яке спроможне відтворити будь-який фізичний захисний елемент. Тобто запровадження голографічного захисту є ефективним лише для боротьби з примітивно підробленими акцизними марками. Якщо ж їхньою підробкою займаються професіонали, то відрізнити справжні акцизні марки від підробних безпосередньо на місці реалізації тютюнових виробів неспроможні ані представники контролюючих, ані правоохоронних органів. Це можна зробити лише у криміналістичних лабораторіях на спеціалізованому, стаціонарному обладнанні.

Ну, і як стверджують фахівці, між появою нових акцизних марок, з новим рівнем захисту, та появою високотехнологічних підробок проходить максиму три-чотири місяці.

Таким чином, запровадження все нового і нового рівня захисту акцизних марок само по собі вирішити проблему реалізації нелегальної тютюнової продукції не може, від слова взагалі.

А враховуючи суттєво вищі витрати на виготовлення нових акцизних марок з голографічних захистом, виникає питання, а чи варта тоді шкурка вичинки? Особливо з урахуванням, що існують ризики необхідності внесення змін у технологічний процес їхнього нанесення на пачки з тютюновими виробами. Що у свою чергу призводитиме до додаткових витрат для тютюнових компаній з необхідністю переналаштування обладнання.

Причому, що зовсім не дивно, українські можновладці, лобіюючи ті чи інші заходи боротьби з нелегальним оборотом тютюнових виробів, вперто саботують впровадження європейської моделі Track&Trace в Україні, яка передбачає автоматизоване рішення для відстеження руху товарів, що підлягають обов’язковому маркуванню. Саме ця модель відстеження руху товарів, починаючи з місця походження та характеристики продукту, маршруту переміщення продукції на будь-якому етапі ланцюга від виробництва до реалізації кінцевим споживачам, повинна, якщо не подолати, то принаймні суттєво ускладнити нелегальний оборот тютюнових виробів.

Але замість цього можновладці зайняті таким “солодким” процесом лобіювання інтересів діячів з середовища ЕДАПС та поліграфкомбінату “Україна” у питанні постійного видозмінення акцизних марок сигарет та спроб підвищити їх вартість протягом багатьох років.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]