Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.01.2022 23:09

Створення UNA – це популізм, некомпетентність та сприяння збагачення Коломойському

Економіст, експерт-аналітик

Створення державної авіакомпанії

Нещодавно зазначав, що будь-яку гарну ідею наші можновладці можуть вщент дискредитувати жахливою некомпетентністю та корупцією, яка з надзвичайною швидкістю стає основою діяльності команди Зе.

Але слід пам'ятати, що від нинішніх керманичів нашої держави значно частіше лунають пропозиції, які з самого початку виглядають невдалими. Це якщо висловлюватись вельми делікатно. Причому, проблема навіть не у тому, що рівень компетентності більшості урядовці викликає багато запитань. Ситуація, на жаль, ще гірша. По суті, уряд є лише слухняним виконавцем забаганок Офісу Президента Зе. Звідти керують економікою держави. А там просто про компетентність взагалі безглуздо говорити.

Тому коли Зе чи хтось з його оточення озвучує відверту маячню з ідеями, які навіть у випускників середніх шкіл мають викликати скепсис, виникає лише одне питання — це ще один приклад некомпетентності та неготовності оточення Зе висловитись критично з приводу його пропозицій чи за цим стоїть чергова афера з розкраданням державного майна.

Вже зазначав, що нинішні можновладці нагадують мені героїв роману Айн Ренд “Атлант розправив плечі”, які, довівши своє некомпетентністю країну до економічної катастрофи, намагаються її і в такому стані обкрадати у власних інтересах чи тих, хто привів їх до влади.

Наприкінці 2021 року президент Зеленський озвучив чергову відверто сумнівну ініціативу, від якої, вибачте, навіть не тхне, а смердить маніловщиною. Наш видатний лідер сучасності забажав створення державної авіакомпанії Ukrainian National Airlines (UNA) та запуск її в роботу вже у 2022 році. 

Ну, а головним бенефіціаром цієї безглуздої для держави ідеї є пан Коломойський. Що, насправді, не дивно. Його інтереси для пана Зе, схоже, понад усе. Про це детальніше трохи згодом.

Що ж до самого Президента Зе, то ідею створення державної авіакомпанії лише красиво подали в якості чергового “wow ефекту” на кшталт державної програми “Зелена країна”, яка передбачає посадку мільярда дерев. До речі, ідею з висадкою дерев вкрали з павільйону Пакистану на “EXPO 2020”, яка відбувається у Дубаї. Але, що ж їм дорікати? Не лише ж цю. Що вміють, то і роблять. Хоча пакистанські можновладці на відміну від наших, принаймні, розуміють навіщо та як це робити.

Якщо ж серйозно говорити про ідею створення державної авіакомпанії, то, з одного боку, це — популізм та PR.

В умовах кризи та коронавірусних обмежень попит на авіаперевезення далекий від “доковідних” часів і перспективи його відновлення є невизначені. За даними Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО) пасажирські перевезення у 2020 році впали на 60 відсотків. І поки що ніхто не наважується прогнозувати строки досягнення хоча б докризової потужності авіаперевезень.

При цьому, вихід України з кризи йде повільніше за інші країни, тому попит на авіаперевезення повернеться на рівень “доковідних” часів не скоро. Попит на внутрішні пасажирські авіаперевезення низький і не скоро відновиться, що стосується закордонних рейсів, то важко повірити, що UNA зможе скласти конкуренцію потужним іноземним авіакомпаніям, що працюють в Україні.

Кумедно, якби не було так сумно, виглядають розмови про використання літаків “Антонов” в діяльності цієї державної. Це чистої води маніловщина. Авіабудівельна компанія за останні 12 років побудувала лише 10 пасажирських літаків, останній з них — у 2015 році. А проблеми із заміни російських комплектуючих не вирішено. Слід також враховувати, що окупність запуску тієї чи іншої моделі пасажирського літака забезпечується при серії зі щонайменше 80 літаків. Що, очевидно, зараз не виглядає навіть фантастикою.

Отже, витрачати гроші держбюджету на створення UNA (а у 2022 році передбачено з держбюджету виділення 2,5 млрд. грн ) — це гроші на вітер. 

Хоча Президент Зе з легкістю, безглуздо тринькає десятки мільярдів гривень бюджетних коштів. Тобто, всіх українських громадян. Головне — щоби зовнішній ефект був яскравим.

З власними коштами він поводиться куди обережніше. А про доброчинність, як дуже скромна людина, взагалі не повідомляє. Бо нікому нічого не винний, окрім батьків.

Я би, правда, додав ще — пану Коломойському. Який завжди нагадує, що отримуючи від нього щось, слід потрібно пам'ятати про касу, яка попереду. Ну і, звісно, про нього — в якості касира.

Так от, з іншого боку — створення UNA вигідно Коломойському. Масштабні афери з авіакомпаніями, можна припускати, улюблене заняття Коломойського. Спочатку він збанкрутував "АероСвіт", не погасивши борги кредиторам та персоналу на суму 4,3 млрд. грн. (при курсі 8 грн/дол), при тому, що сам Коломойський зміг вивести з «Аеросвіту» мільярди гривень, завдяки «контрольованому банкрутству»

Слід не забувати про складне фінансове становище авіакомпанії МАУ, підконтрольної нашій головній Інвестняні. Вона має велику заборгованість перед «Украерорухом», аеропортом «Бориспіль». Парламенту довелося навіть ухвалити закон, спрямований на те, щоб МАУ було складніше уникати сплати боргів

МАУ просила стабілізаційний кредит у держави.

РНБО заявляла, що МАУ може припинити роботу через борги

А слід не забувати, що у стилі пана Коломойського банкрутувати свої компанії, щоби не платити борги.

При цьому наш головний недоторканий олігарх є монополістом з виробництва авіагасу («Укртатнафта») та заправці літаків паливом у найбільшому аеропорту країни (АПЗК «Бориспіль»). Саме він отримуватиме прибуток від заправки літаків UNA.

Також пан Коломойський монополіст у хендлінгових послугах (наземне обслуговування літаків та пасажирів) в аеропорту «Бориспіль», через підконтрольне йому ТОВ «Аерохендлінг». Яке у 2015 році вижила звідти міжнародну компанію Swissport International Ltd за допомогою сумнівних судових рішень. Тобто, на хендлінгу для UNA у «Борисполі» також зароблятиме Ігор Коломойський.

Ну і на додачу повторю про що вже згадував вище. Авіабудівельна компанія “Антонов” у найближчому майбутньому (років 5, а найімовірніше щонайменше 10) не зможе забезпечити UNA літаками, тому їй доведеться формувати свій флот за рахунок оренди літаків.

25 літаків, якими оперує МАУ, належать підконтрольним Коломойським компаніям-нерезидентам (португальська компанія Goiania Comercio та ін.). У разі банкрутства МАУ ці літаки будуть передані в оренду державній авіакомпанії UNA. Умови лізингу будуть непублічними та вигідними для Коломойського. Це його улюблена тактика, яка базується на паразитуванні на держкомпаніях. Показовий приклад  державна «Центренерго», якою у 2019-2021 роках керували “зрозумілі” йому менеджери, звісно, в його інтересах. У результаті “Центренерго” купувало паливо у структур Коломойського за завищеною ціною, і продавало електрику на ексклюзивних умовах підприємствам Коломойського зі знижкою від 15 до 40%.

Отже, створення національної державної авіакомпанії  це популізм, некомпетентність та сприяння збагачення Коломойському. Можна сказати, що це черговий приклад “деолігархізації” від Зе.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]