Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.11.2021 19:55

Гримаси деолігархізації: Коломойському готують черговий подарунок?

Економіст, експерт-аналітик

Ринок газу

Все йде до того, що в Зеленського вирішили задовольнити апетити Ігоря Коломойського, заплативши «Укрнафті» нинішню рекордну ціну за газ, який в 2006-2013 роках постачався населенню.

У звіті за 6 місяців 2021 року (оприлюднений у жовтні) НАК «Нафтогаз України» зазначив, що зберігає в підземних сховищах 0,7 млрд м3 газу «Укрнафти». І зазначає, що мова йде про газ, який був вироблений АТ «Укрнафта» та згодом проданий НАК «Нафтогаз України» для потреб населення в 2007-2013 роках без погашення заборгованості перед «Укрнафтою». Цікаво, що раніше цей газ у звітах державного енергетичного гіганта не фігурував. 

Ці 700 млн м3 за сьогоднішніми цінами коштують не менше 20 млрд грн.

Втім, якщо прочитати звіт уважно, то не виключається сценарій не погашення його вартості, а саме компенсації його фізичного обсягу. Тобто, держава може віддати олігарху частину й так мізерних газових запасів. Нагадаю, що цього року Україна підійшла до зими з низькими запасами. Якщо минулого року на початок листопада у сховищах зберігалося 27,9 млрд м3, то сьогодні лише 17,7 млрд м3. З них 3,3 млрд. кубів належать нерезидентам, а ще близько 4,8 млрд м3 – це технологічний газ. Тобто, реальний ресурс так званого активного газу, на який може розраховувати НАК «Нафтогаз України» цієї зими, не перевищує 10 млрд кубічних метрів. І от виявляється, що з них ще 0,7 млрд треба віддати «Укрнафті», що контролюється Коломойським.

Зрозуміло, що такі дивні рішення приймаються не в кабінетах НАК «Нафтогаз України», а на найвищому політичному рівні. Щоб краще зрозуміти їхні мотиви, варто нагадати історію цього питання. Все почалося ще у 2006 році, коли газ видобутий «Укрнафтою» (50% +1 акція належить державі) почав постачатися НАК «Нафтогаз України» населенню за регульованою державою ціною. Вона визначалась НКРЕ (тоді ще без КП) кожен рік і в період 2006-2011 складала в середньому 315 грн за тис. м3. У 2012-2013 році частину газу уряд Азарова дозволив використовувати для виробництва добрив на «ДніпроАзоті» (належить Коломойському) в рамках безперервного технологічного циклу – «Укрнафта» формально орендувала аміачний цех на заводі.

Ігоря Коломойського, якому належить близько 40% акцій «Укрнафти» такий підхід не влаштовував, він вважав що газ має оплачуватися за ринковою вартістю. Його менеджери, які і тоді, і тепер контролюють «Укрнафту» відмовлялися підписувати договори купівлі-продажу. Таким чином, з 2006 по 2013 рік між «Укрнафтою» та «Нафтогазом» утворився неврегульований обсяг газу 10,1 млрд м3, який був використаний населенням, але документально не оформлений і відповідно неоплачений. З 2015 року НАК «Нафтогаз України» визнав, що у нього є фінансові зобов'язання перед "Укрнафтою" за спожиті населенням 10,1 мільярда кубів газу, але оцінював їх лише в 3,75 мільярда грн. (ця цифра розраховувалася виходячи з реальної ціни продажу населенню).

Олігарх весь цей час вимагав компенсації різниці між регульованою ціною та ринковою ціною. На його думку, Україна винна йому більше 10 мільярдів куб. метрів газу. Через це 2014-2015 роках «Укрнафта» в розпал бойових дій на Донбасі навіть перестала плати податки, шантажуючи державу (податковий борг перевищив 15 млрд. грн, разом з пенею – 30 млрд грн). Він, навіть, звертався з позовом до Стокгольмського арбітражу, але суд відхилив його позов.

От тільки після обрання Зе Президентом України ситуація докорінно змінилася на користь олігарха. Справді, як дивно. Хто би міг навіть подумати про таке.

Навесні 2020 року НАК «Нафтогаз України» виплатив Коломойському 30 млрд грн за перші 2 млрд. кубометрів газу (це газ видобутий 2006 в році). Ці кошти були спрямовані на погашення податкових боргів перед державою. Однак олігарху цього мало і він претендує ще на 9 мільярдів кубометрів газу. Зараз ринкова ціна перевищує 30 тис. грн. за тис. метрів кубічних, тобто мова майже про 10 млрд доларів.

2 листопада інтернет-видання «Наші гроші» написало, що 26 жовтня НАК «Нафтогаз України» та «Укрнафта» нібито повідомили суд про укладання мирової угоди в рамках суду по 9 млрд м3. Текст угоди поки що не оприлюднений, але за даними «Наші гроші», кубометрів газу визнав за собою борг у 3,5 млрд м3 за ринковою ціною. Це близько 100 млрд. грн.

Зараз передчасно говорити, наскільки джерела журналістів «Наші гроші» достовірні. Офіційно кубометрів газу заперечує не тільки умови мирової угоди, як і факт її підписання. В той же час згідно офіційного анонсу зборів акціонерів «Укрнафти», запланованих на 30 листопада, планується затвердити мирову угоду щодо газу 2007-2013 років.

Та й несподівана поява 700 млн кубометрів газу «Укрнафти» в сховищах НАК «Нафтогаз України» дає підстави припускати, що це є першим етапом схеми. Якщо подібний варіант мирової угоди все-таки буде реалізована, то Україна втратить або десятки мільярдів гривень, або мільярди кубометрів газу. На цьому фоні підписання Володимиром Зеленським Закону “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом олігархів” виглядає, як мінімум, блюзнірством.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]