Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.10.2021 11:48

Під гаслом "дерегуляції" національну економіку свідомо занурюють у хаос

Економіст, експерт-аналітик

Оборот підакцизних виробів

Парламентські “Слуги народу” збираються ухвалити величезний пакет змін до законодавства (проекту закону №5600). Причому, збираються вони це робити у турборежимі за спецпроцедурою, фактично без обговорення тексту законопроекту, запропонованого профільним парламентським комітетом (Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики) до другого читання. Це може спровокувати ухвалення багатьох правок, за якими проглядатимуть інтереси тих чи інших бізнесових груп, що матиме довгострокові негативні наслідки.

Одним з таких прикладів можна вважати поправку, яку лобіює нардеп Олексій Ковальов. Він є Головою підкомітету з питань акцизного податку та законодавчого регулювання ринку спирту, алкоголю і тютюну Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. Формально його правка відхилена, хоча, насправді, майже в тій самій редакції, але від профільного комітету, правка врахована і рекомендована для прийняття у другому читанні.

Що ж пропонує партійний “Слуга народу” та підтримує профільний парламентський комітет?

Пропонуються доволі кардинальні зміни в частині системи контролю за обігом підакцизних товарів (алкогольних виробів, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, або пального). Фактично запропоновано, щоби цим займались самі виробники і мали можливість самостійно формувати власну систему відстежування підакцизних товарів. Здавалось би “дерегуляція на марші”.

Але, очевидно, що йдеться про цілком свідомий запуск їхнього безконтрольного обігу.

Для того, щоби це зрозуміти, розберемо це на прикладі виробників тютюнових виробів.

Формально в Україні видано 38 ліцензій на виробництво тютюнових виробів. Тобто, якщо ця пропозиція буде прийнята, то потенційно ми матимемо 38 різних систем відстежування руху тютюнових виробів.

Виникає закономірне питання: “Як зможуть дистриб'ютори та роздрібні торгівці, що працюють з великою кількістю виробників, виконувати вимоги по відстежуванню різних виробників? Чи означає, що вони мають встановити усі наявні системі відстеження?”

Навіть якщо говорити лише про найбільших виробників в Україні — це 6 різних систем. Це, як мінімум, незручно та важко технічно, не говорячи вже про додаткові витрати на встановлення та обслуговування систем.

Також “слуга народу” пан Ковальов, і зараз вже профільний комітет, пропонують надати виробникам функцію контролю своїх контрагентів, коли виробники повинні перевіряти докази наявності системи відстеження, первинні документи, вимагати докази рівня попиту на продукцію тощо. Тобто, по суті, вони стають контролюючими органами і матимуть певні привілеї, а це може негативно вплинути на контрагентів. Але, одночасно, на них можна буде легко “повісити” відповідальність за неминучий безконтрольний обіг тютюнових виробів.

І найголовніше: існування багатьох чи навіть кількох систем відстеження руху тютюнових виробів прямо суперечить міжнародним зобов’язанням України перед Європейським Союзом, зокрема, Директиві 2014/40/ЄС, якою передбачено запровадження єдиної системи відстеження тютюнових виробів (track and trace). В той же час імплементація такої системи в Україні дозволить Україні долучитись до вже діючої в ЄС системи та більш ефективно протидіяти нелегальній торгівлі тютюновими виробами не тільки в Україні, але й на міжнародному рівні.

Це ми розібрали ситуацію лише з виробництвом тютюнових виробів. Ліцензіатів по виробництву алкогольних виробів незрівнянно більше. Відповідно, свідомо спланований хаос та безконтрольний обіг там буде ще більшим. А ще є питання обігу пального.

Враховуючи масштаб змін законодавства, які зараз пропонують ухвалити, нехтуючи Регламентом Верховної Ради, можна лише уявити той рівень економічного хаосу, який слід очікувати.

Чимось мені це нагадує початок 90-х, коли під гаслом пришвидшення проведення реформ віддали Кабінету Міністрів повноваження ухвалювати Декрети, що мають силу закону. Тоді теж казали, що парламентські процедури заважають та стримують проведення реформ. Це мало жахливі наслідки для держбюджету, доходів підприємств та добробуту громадян. Мені здавалось, що ми вже ніколи не повторимо ті помилки. Але, спостерігаючи, як зараз парламентські “Слуги народу” хочуть проштовхнути цей сумнозвісний законопроект №5600, розумію, що нашу державу можуть знову повністю занурити в економічний хаос. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]