Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.08.2021 19:23

За економічне невігластво та популізм урядовців неминуче доведеться платити з держбюджету

Економіст, експерт-аналітик

Тарифи на електроенергію

Міненерго запропонувало знизити тариф для всіх категорій населення — для багатих і бідних незалежно від споживання — до 1,44 грн/кВт. година з 1,68 грн/кВт. година.

Це чистої води популізм та демонстративне економічне невігластво.. Платіжка для квартири пенсіонерки з місячним споживанням 100 кВт знизиться на 24 грн. (2 буханки хліба), а для власника котеджу в Конча-Заспі зі споживанням 5000 кВт годин – на 1200 грн в місяць.

Фінансувати популістичне зменшення тарифу вирішили за рахунок обленерго. Тобто, пропонується забрати у них частину коштів, які мали піти на ремонти і оновлення мереж, на компенсацію ГарПоку, який буде продавати населенню струм за пільговою ціною. Мова йде про 6 млрд грн на рік.

Це дуже небезпечний крок. Без ремонту ліній електропередачі і трансформаторів енергомережі взимку розваляться. І не важливо буде скільки тариф, якщо електроенергії в селі не буде. До того ж, насправді, в умовах об'єктивного загальносвітового тренду зростання споживання електроенергії в економіці, вкрай потрібно не зменшувати, а збільшувати інвестиції в оновлення електромереж і електропідстанцій.

З економічної точки зору рішення абсурдне. Заради показового зменшення тарифу, під загрозу ставлять всі електромережі країни.

З юридичної точки зору – рішення взагалі незаконне. Оскільки за ЗУ «Про ринок електроенергії», покладати на будь-кого зобов’язання платити за пільгові тарифи може бути покладено виключно з компенсацією.

Це рішення раніше чи пізніше скасують в судових органах. Якщо не в Україні, то за позовами власників обленерго, а серед них є і іноземні компанії та громадяни, у міжнародних судах. А це означає, що згодом, фактично за дешеву електроенергію для заможних верств населення, доведеться заплатити з державного бюджету. За економічне невігластво та популізм неминуче доведеться платити з держбюджету, тобто, з кишень всіх українських громадян.

Однак навіть спроба таким чином знизити тариф і забрати інвестиції з електромереж поставить хрест на всіх прагненнях інтеграції до енергосистеми ЄС. Більше того, МФВ також не зрадіє такому махровому популізму влади.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]