Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.10.2020 21:46

Напередодні дискредитації держави: Борги перед інвесторами ВДЕ не погашають

Економіст, експерт-аналітик

Енергетика: Борги перед інвесторами ВДЕ

Дві новини, що надійшли в один день.

Перша – держпідприємство «Гарантований покупець» («ГарПок») на 100% розрахувалося за серпень з виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) 

Друга – інвестори у ВДЕ спрямували судових позовів до ДП «ГарПок» на 630 млн. грн. через несплату за вироблений струм.

Дивно? Ні. Пояснюється це просто – серпень є приємним виключенням, в квітні-липні рівень розрахунків в виробниками з ВДЕ становив жалюгідні 3,5-5%  А з початку року і станом на 20 вересня - 32,3% 

Повний розрахунок за вересень це добре, але заборгованість ДП «Гарпок» перед виробниками електроенергії з ВДЕ на 1 серпня 2020 року становила 22,4 млрд. грн.

Поясню, чому мова йде саме про 1 серпня. 21 липня Верховна Рада прийняла закон №810 про зниження «зелених тарифів», згідно якого обов’язки взяли на себе не тільки інвестори (погодились із скороченням тарифів), а й держава – до кінця поточного року сплатити 40% боргу станом на 1 серпня. Це 8,96 млрд. грн., які поки що не погашаються й перспективи туманні.

Які можливі наслідки? Судячи із суми заборгованості та наявних позовів ігнорувати проблему не вдасться. Наявність позовів та розголос про невиконання державою своїх зобов’язань у надвеликих обсягах звалить інвестпривабливість України у від’ємну площину. Я у докоронакризові часи стверджував - без інвестицій помітного зростання економіки чекати наївно. В теперішніх умовах брак інвестицій поглибить падіння економіки. Наприклад, капітальні інвестиції за перше півріччя впали на 35%, не дивно, що й ВВП за цей період скоротився на 6,5% (згідно оцінки Мінекономіки).

Є ще одна проблема. Позови спрямовані до держпідприємства «Гарпок», яке відповідає за функціонування механізму постачання струму населенню. Тобто, в разі банкрутства «Гарпоку» – через невиконання зобов’язань перед виробниками з ВДЕ – ми з вами можемо мати вже давно забуті проблеми із електрикою.

Що робити? Через тривале ігнорування проблеми (інвестори через несплату почали бити на спалах у лютому, відповідний закон прийняли у липні) ситуація зайшла так далеко, що ідеальних рішень, на жаль, вже немає.

Найбільш реалістичне – випуск держоблігацій (ОВДП). Про що вже неодноразово писав. Так, це збільшення державного боргу, проте прийнятний варіант тому, що облігації можна випустити із довготривалим терміном обігу, тобто процес їх погашення буде «розкидано» на великий строк. Саме у такий спосіб уряд вже погашав прострочені державні зобов'язання по відшкодуванню ПДВ.

В Раді є законопроект №4151, яким пропонується внести зміни до держбюджету цього року й надати Мінфіну право випустити ОВДП, кошти від розміщення яких надійдуть до ДП «Гарпок» й будуть спрямовані на погашення заборгованості за вироблену електроенергію з ВДЕ. Вважаю, його доцільно підтримати. Не тільки задля виконання закону №810. А й щоб продемонструвати іноземним інвесторам, що ми можемо не тільки заводити ситуацію у глухий кут, але й поступово вибиратися з нього.

Невдовзі постане питання: за рахунок чого сплатити ще 60% заборгованості перед ВДЕ – це, згідно закону №810 треба зробити до кінця 2021 року.

По-перше, добре, що є час на вирішення.

По-друге, навряд чи знайдеться більш реалістичний та менш обтяжливий для держави механізм, ніж знов таки випуск ОВДП.

Можливі варіанти.

Або зробити на кшталт запропонованого законопроектом №4151 – випуск держоблігацій, кошти від продажу яких будуть спрямовані НЕК «Укренерго» для погашення заборгованості перед ДП «Гарпок» й подальшого погашення заборгованості «Гарпоком» перед виробниками електроенергії з ВДЕ.

Або піти іншим шляхом – випустити ОВДП, внести їх до статутного капіталу ДП «Гарпок», монетизувати їх шляхом продажу на відкритому ринку. А отримані кошти спрямувати на статутну діяльність «Гарпоку» – забезпечення функціонування механізму стабільного постачання електроенергії населенню по прийнятним цінам та розрахунок з виробниками з ВДЕ (у т.ч., на погашення старих боргів).

Втім, конче необхідно не нарощувати борги перед ВДЕ. Поки тут ситуація не блискуча – станом на 7 жовтня рівень розрахунків за вересень складає лише 28%. А в повному обсязі треба розрахуватися до 25 жовтня.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]