Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.07.2020 21:57

Тіні Коломойського над НКРЕКП

Економіст, експерт-аналітик

Ринок електроенергії.

На статус найбільш шкідливої ініціативи тижня беззаперечно претендує намір НКРЕКП вдвічі підвищити тарифи на передачу струму. Задля цього «комісіонери» вирішили зібратися в суботу вранці, мабуть, не просто хочуть нашкодити, а ще й отримати 100% надбавки до посадового окладу за роботу у вихідні. Насправді, не до гумору. Бо заплановане НКРЕКП збільшення тарифів на передачу приведе до подорожчання електроенергії для непобутових споживачів.

Але про все по порядку. Про те, що функціонування енергосектору потребує негайного перезавантаження, говорять фактично всі учасники ринку. Існуюча, штучно деформована, модель ринку електроенергії призвела до повного фінансового та паливного розбалансування. Борги перед виробниками ВДЕ складають вже багато мільярдів.

Тож, необхідність рішучих кроків назріла. Серед найбільш обговорюваних – збільшення частки реалізації електричної енергії, виробленої атомними станціями, за двосторонніми договорами; надання дозволу ДП «Гарантований покупець» здійснювати продаж електричної енергії за двосторонніми договорами на електронних аукціонах; перегляд так званих price caps тощо. Але ж тут треба змінювати правила роботи ринку, тобто працювати.

У НКРЕКП вирішили відшукати інші джерела на погашення боргів перед енергетиками. При цьому шукали не надто напружуючись, просто збільшити тарифи для майже всіх непобутових споживачів. Чому майже? Бо феросплавні та хімічні підприємства олігарха Ігоря Коломойського минулого літа показали майстер-клас, як не платити за новими тарифами на передачу.

В кінці червня 2019 року за позовом Нікопольського заводу феросплавів Окружний адмінсуд Києва призупинив дію двох постанов НКРЕКП, які встановлювали тарифи на передачу електроенергії та послуги диспетчерського управління на друге півріччя. В подальшому до НЗФ приєдналися інші компанії Коломойського: Дніпроазот, Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат, Покровський гірничо-збагачувальний комбінат і Запорізький завод феросплавів. Паралельно до Києва були звезені сотні співробітників цих підприємств, які під стукіт касок вимагали низьких тарифів на електроенергію для своїх підприємств біля входу в НЕК «Укренерго».

Тож зараз реалізується ідеальний сценарій для Коломойського, за якого і брудні схеми на енергоринку зберігаються, і дешева електроенергія для його підприємств залишається. До речі, не в перший раз. В 2012 році феросплавні заводи вже отримували пільгову ціну на електроенергію від уряду Азарова. Нібито в обмін на зобов’язання інвестувати в модернізацію та підвищення енергоефективності. Пільги феросплавники отримали, інвестиційні зобов’язання очікувано не виконали. А фінансові витрати були перекладені на інших споживачів електроенергії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]